Sosyal Medya

Mobil

GSM Hattında Kalan Para Operatörler Tarafından Geri Ödenecek

EVRENSEL HİZMET GELİRİ Nedir? GSM Hattında Kalan Para Operatörler Tarafından Geri Ödenecek. Faturasız Hatlarda Kalan Paralar Artık iade edilecek, 2 yıl içerisinde iade edilmeyen bakiyeler operatörün hesabına değil, devlete kalacak!

GSM Hatlarından Kalan Bakiye Ne Olacak? 

GSM Hattında Kalan Para Operatörler Tarafından Geri Ödenecek. Evrensel Hizmet Geliri Nedir?

Hattınızı kapattınız, beki kalan bakiye bu durumda ne olacak? Milyonlarca GSM kullanıcısının kalan bakiyeleri aslında mevcut operatörler için yüklü bir gelir kapısı oluşturuyor. Önemsenmeyen ufak bakiyeler yüklü meblağlara dönüşüyor.

Akşam gazetesinin haberine göre kapatılan Faturasız Hatlardaki bakiyeler hat sahiplerine iade edilecek. Peki bu nasıl olacak?

GSM Operatörü şirket bundan böyle 15 gün içerisinde abonesine kalan parayı iade etmek için SMS gönderecek.

Kısa adıyla BTK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun hayata geçirdiği yeni düzenleme ile faturasız hatlar – ön ödemeli hatlarda Kalan Bakiyeler hat sahiplerine iade edilmek zorunda.

İade edilmeyen Bakiyeler Bundan Böyle Operatörlere Kalmayacak!

2 Yıl süre ile GSM hatlarında kalan paralar sahiplerine ödenmezse, EVRENSEL HİZMET GELİRİ olarak devlete aktarılacak.

Evrensel Hizmet Geliri Nedir?

Faturasız hatlarda kalan paraların hat sahiplerine iade edilememesi durumunda; ki bu süre 2 yıl olarak belirlenmiş; bu kalan bakiyeler Evrensel Hizmet Geliri olarak devlete aktarılacak.

Uygulamada işletmeciye bakiyeyi 15 gün içerisinde iade etmek için SMS ile bilgilendirme zorunluluğu getiriyor.

Peki kişinin başka hattı olmazsa ne olacak?

İşletme sms ile iade edip geri ödeyemezse, bu kez hat sahibine mektupla ulaşmak zorunda. 2 yıl içinde hat sahibi aynı operatörde yeni bir hat açarsa, bu sefer kalan bu bakiyeleri mevcut yeni hattına aktarabilecek.

Faturasız dediğimiz Ön ödemeli hatlarda 6 ay para yüklemeyen abonelerin arama yapması engelleniyor, 9 ay yüklemezse gelen aramalara da kapatılıyor. 12 ay yüklenmediğinde ise otomatik fesih gerçekleşiyor. Yeni çıkarılan bir başka kural ile bu hatlar 10 TL yüklemeleri halinde 6 ay aktif kalacak.

Peki Faturasız Hatlarınızda kalan bakiyeleri Nasıl Öğreneceksiniz?

E-DEVLET’TEN üzerinden bunu öğrenmenin yolu açılıyor.

Rekabetçi Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Başkanı Adem Öcal, tüketicilerin TC. numaraları, kurumların ise vergi numaralarıyla operatör bayilerine, çağrı merkezlerine ya da e-devlet üzerinden müracaatları halinde kendilerine ait tüm aktif ve pasif abonelik sayılarını borç ve alacak bilgilerini öğrenebileceklerini belirtti. Öcal, fesh olmuş ön ödemeli aboneliklerde geriye doğru ödemede kaç yıl gitmesi gerektiğinin ise muğlaklığını koruduğunu söyledi.

Öcal sözlerine şöyle devam etti:

“Şayet ön ödemeli hatlarda kalan bakiyelerin 2 yıl sonunda Evrensel Hizmet Geliri olarak devlete iadesi, geriye doğru gerçek anlamda yapılabilirse 100 milyonlarca lira iade söz konusu olur. Bu esasında bankalarda unutulan paraların 10 yıl sonra devlete kalmasına benzer bir uygulama olacak.”

Daha Önceki Uygulamada ise 3 Ay içerisindekalan bakiyenizi aldınız aldınız, aksi takdirde operatör hesabına Ticari Gelir Olarak kalıyordu.

GSM Hattında Kalan Para Artık Devlete Kalacak!