Sosyal Medya

Donanım

Güneş Enerjili Drone Helikopter’den Uçak Moduna Geçiyor

Güneş Enerjili Drone Helikopter'den Uçak Moduna Geçiyor. Quad SUAV:Q dikey olarak kalkış yaptıktan sonra uçak moduna geçebiliyor!

Güneş Enerjili Drone Helikopter’den Uçak Moduna Geçiyor!

Güneş Enerjili Drone, Quad SUAV:Q!

Autogyro’nun modası geçtiğinden beri Mühendisler bir helikopterin pervanelerinin düşey kaldırımını bir düzlemin yatay itme kuvveti ile dikey kaldırılmasına zorlayan bir tasarım gerçekleştirmeye çalışıyorlar.

Bu konudaki en başarılı örnekler ise , AV-8 Harrier serisi ve V-22 Osprey gibi, uçuş ve kalkış sırasında neredeyse havada durarak inme ve kalkmayı sağlıyor.

AV-8 Harrier

V-22 Osprey

Aynı teknik üzerinden; Minneapolis’teki Minnesota Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Uçuş süresini uzatmak için benzer bir şekilde transformasyon yapan ve güneş panelleri ile donatılmış bir Güneş Enerjili Drone inşa ediyorlar.

Bu uçuş süresinin uzatılması, çiftçilerin arazilerinin hava ölçümleri için kullanmalarını, sulama ya da gübreleme noktalarını tespit etmelerini sağlamakta çok faydalı olabilir.

Güneş Enerjili Drone’un adı Quad (SUAV:Q)!

Dikey olarak kalkış yapabiliyor ve Kanat açıklığı ise 6 Metre. Kanat açıklığı 6 Metre ama katlanabilir özellikleri ile bir kamyonetin arkasına sığabilir. Güneş Enerjisinden daha fazla faydalanmak için büyük olması normal karşılanabilir.

Ne yazık ki SUAV:Q’nun havaya kalkış ve inişi ile ilgili henüz bir video yok! Bu yüzden sadece hala test edildiğini varsayabiliriz.

Ancak uçuş süresinin uzatılması, pil ömrünün arttırılması ve hidrojen hücresi alternatiflerini aramaya ve denemeye devam eden Drone Üreticileri için mükemmel bir hedeftir.

 

Kaynak: New Scientist

Center of Transportation Studies (University of Minnesota)