Sosyal Medya

Kripto Para

Haftayı yatayda kapatan Bitcoin, yeni güne 30.000$’ın üzerinde başladı

Ripple davasındaki kararın ardından 31.400$ seviyesini test eden Bitcoin, Cuma günü son dönemde aşmakta oldukça zorlandığı 31.000$ ve 31.500$ seviyelerinden bir kez daha ret aldı ve geri çekildi.

Haftayı yatayda kapatan Bitcoin, yeni güne 30.000$’ın üzerinde başladı

 

“Bitcoin dalgalı bir haftayı geride bırakırken yeni güne ve haftaya 30.250$ seviyelerinden başladı. Geçtiğimiz hafta özellikle perşembe günü Ripple davasında yargıcın “Ripple’nin menkul kıymet olmadığı” yönündeki açıklamaları sonucu son dönemlerin en büyük günlük yükselişini yaşayan Ripple, kripto para piyasasını da peşinden sürüklemişti ve Bitcoin 31.400$ seviyesini test ederek son günlerde durgunluğun hâkim olduğu piyasadaki bu hareketlilik yatırımcıları sevindirmişti.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak kripto para piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi.

 

Ripple davasındaki kararın ardından 31.400$ seviyesini test eden Bitcoin, Cuma günü son dönemde aşmakta oldukça zorlandığı 31.000$ ve 31.500$ seviyelerinden bir kez daha ret aldı ve geri çekildi. Hafta sonu da düşük hacimle devam etti ve Bitcoin 30.250$, Ethereum da 1930$ seviyelerinden yeni haftaya başladılar. Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran ve haftalık bazda %60 yükselen Ripple, 0,75$ bölgesinden alıcı buluyor. Korku ve aç gözlülük endeksi ise geçen haftadan bugüne kıyasla bir miktarda geriledi. Geçtiğimiz hafta 64 civarlarında olan endeks bugün 54 ile bir miktar düşük risk iştahı ile başladı. Bunun en önemli sebebi Bitcoin’in 31.500$ seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması. Ek olarak da Ripple’a olan ilgi sebebiyle Bitcoin’den çıkan paranın bir miktar Ripple’a kaymasını söyleyebiliriz. Ek olarak iki hafta önce yaptığı ETF başvurusuyla sektörde büyük bir heyecan uyandıran dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock’ın CEO’su hafta sonu yaptığı açıklamada kripto para sektöründe birçok fırsat olduğunu ve gereklilikleri yerine getirerek Bitcoin hizmeti sunmayı istediklerini belirtmesi gelecek dönem piyasaya olumlu sinyaller veriyor.

Makro gündemde ise haftaya Çin’den gelen beklentiden kötü ve zayıf 2. çeyrek büyümesi ile başladık. Küresel piyasaları negatif etkileyen bu haber kısa vadede Bitcoin üzerinde de risk iştahını baskılayabilir. Diğer taraftan ikinci çeyrek bilanço sezonu da başlıyor. Tesla, Apple, Microsoft, Google ve Amazon gibi dev teknoloji firmaları bilanço açıklayacak ve açıklanacak veriler önce Nasdaq teknoloji borsası, ardından da dolaylı olarak Bitcoin özelinde kripto para piyasasına etki edebilir. Perşembe günü ise Türkiye’de para politikası faiz kararı açıklanacak. Dolar/TL’nin üzerinde etki etmesi beklenen karar Bitcoin/TL paritesinde de volatilite yaratabilir ve yeni rekorların gelmesine neden olabilir.

Son olarak geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak altcoinler öne çıkarken 1INCH, XRP, BITAYCOIN, SNX ve QUICK haftanın en çok kazandıran kripto paraları olmayı başardılar.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Perşembe günü 2023 yılı zirvesini yapmasının ardından cuma günü gelen %3.6’lık düşüşle birlikte hafta sonu yatay hareket eden Bitcoin yeni güne 30.265$ seviyelerinde başladı. Yükselen kanalın üst bandından ret alan Bitcoin düşüşle birlikte kanalın alt bandında destek almış gözüküyor. Kanalın içerisinde hareketliliğine devam etmesi için 30.180$ seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etmesi önemli olacaktır. Bu seviyenin kırılması halinde 29.850$ ardından da 29.350$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.

Makro gündemin yoğun olmadığı bu hafta, çarşamba günü gelecek olan Tesla bilançosunda Bitcoin alımı olup olmadığı ise piyasada volatiliteyi arttırabilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise kanalın orta bandını yani 31.070$ ardından da 2023 yılı zirvesi olan 31.800$ seviyesini test etmesi beklenebilir.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

 

Ethereum geçtiğimiz haftayı Bitcoin’e kıyasla daha pozitif tamamlasa da cuma günü görülen geri çekilmeden payını aldı. Hafta sonunu hacimsiz geçiren Ethereum, yükselen kanalın orta bandından ret alarak yeni güne 1.930$ seviyelerinde başladı.

Kanalın orta bandı seviyesi olan 1.935$ seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması halinde aşağı yönlü hareketle ilk olarak 1.900$ ardından da 1.885$ seviyelerini test etmesi beklenebilir. Bu seviyelerin destek olarak çalışmaması durumunda kanalın alt bandı olan 1.865$ seviyesi kritik bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise 1.935$ seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamalı ardından da 1.975$ seviyesinin bir sonraki direnç seviyesi olarak çalışması beklenebilir.