Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

Hava Sıcaklığı Epilepsiyi Nasıl Etkiliyor?

Hava sıcaklığının arttığı yaz döneminde nörolojik bir hastalık olan epilepsi nöbetleri de artış gösteriyor. Uyku düzenindeki değişiklikler, sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri de epilepsiyi olumsuz etkiliyor. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen “inEpilepsy” uygulaması ile epilepsinin günlük yaşam ve iş hayatındaki olumsuz etkileri azaltılabiliyor. Uygulama sayesinde epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce hastalar ve yakınları uyarılabiliyor.

Hava Sıcaklığı Epilepsiyi Nasıl Etkiliyor?

 

Ayakta tedavi başvuruları içinde baş ağrısından sonra en sık görülen ikinci nörolojik bozukluk olan epilepsi, dünya genelinde oldukça yaygın bir hastalık… Dünya çapında her yıl 2 milyon insana epilepsi teşhisi konuyor, Türkiye’de ise 950 bin kişide bu rahatsızlık görülüyor. Hava sıcaklığının arttığı yaz döneminde nörolojik bir hastalık olan epilepsi nöbetleri de artış gösteriyor. Uyku düzenindeki değişiklikler, sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri de epilepsiyi olumsuz etkiliyor. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen “inEpilepsy” uygulaması ile epilepsinin günlük yaşam ve iş hayatındaki olumsuz etkileri azaltılabiliyor. Uygulama sayesinde epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce hastalar ve yakınları uyarılabiliyor.

 

Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar nörolojik problemleri tetikleyebiliyor. Hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının beyin hücrelerine zarar verdiği biliniyor. Ayrıca sıcakla birlikte ortaya çıkan aşırı terleme su ve tuz kaybına neden olarak kronik nörolojik hastalıkların ortaya çıkışını tetikleyebiliyor ya da bu tabloları ağırlaştırabiliyor. Vücutta ani kasılmalar, kollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılar ve şuur kaybıyla beraber gelen epilepsi hastaları da riskli grup içerisinde yer alıyor.

Uzmanların verdiği bilgilere göre günde 10 defa nöbet geçiren epilepsi hastaları bulunuyor ve kimi zaman bu nöbetlerin yıkıcı etkileri olabiliyor. Hatta düşme, çarpma ve yanma gibi travmalara bağlı olarak yüzde 26 oranında ölüm gerçekleşebiliyor.

inEpilepsy sayesinde epilepsi hastaları her mevsimi konforlu yaşıyor

Türk bilim insanları tarafından 3 yıllık bir çalışma sonucunda üretilen ve dünya literatüründe ilk epilepsi algılama ve takip yazılımı olan inEpilepsy uygulaması, epilepsi hastalarını hedef alan, sensör ve telefona yüklenen yazılım ile (IOS ve Android) çalışan bir erken uyarı sistemidir.

Epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce hastaları ve yakınlarını uyaran uygulama sayesinde epilepsi hastaları kendilerini güvenli bir pozisyona alarak, düşme çarpma gibi risklere karşı koruyabiliyorlar. Böylece hastaların yaşam konforu ve güvenliği maksimum seviyeye çıkabiliyor. Dışarıya sesli uyarı veren bileklik sayesinde hastaların etraflarında bulunan kişiler de uyarılıyor böylece hastaların acil yardım alması sağlanıyor. Aynı zamanda epilepsi nöbeti anında hastaların bulundukları yer haritada mesaj ile yakınlarına bildiriliyor. İlaçların kullanım saati ve dozları kayıt altına alarak hatırlatma da yapan uygulamanın bu özelliği sayesinde epilepsi hastaları tedavilerini aksatmadan sürdürebiliyor.

inEpilepsy uygulaması ile her nöbet ve veri bir günlüğe kaydediliyor. Manuel olarak da hastaların nöbet ekleyebildiği uygulama sayesinde hastaların izin vermesi halinde anlık nöbet verileri hastaların hekimleri ile paylaşılıyor.


inEpilepsy Hakkında:

Akademisyenler tarafından 3 yıllık çalışma sonucunda üretilen Dünya literatüründe ilk Nöbet Algılama ve Takip Yazılımına sahip inEpilepsy, yapay zekâ destekli akıllı uygulama. inEpilepsy, epilepsi hastalarının ve hasta yakınlarının daha konforlu bir yaşama sahip olmaları için, tıp ve teknik alanında uzman kişiler önderliğinde tasarlanmıştır. 2017 TÜBİTAK desteği ile başlayan ve büyük ölçekli deneylerle test edilip kullanıma sunulan uygulama, 65 milyon kişinin hayatına dokunmayı hedefliyor.