Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Her şey Isıyla Başladı, Termostatın Yolculuğu

Her şey Isıyla Başladı, Termostatın Yolculuğu... 1620'lerde, Cornelius Drebbel adlı bir mucit, cıva kullanarak yumurtaların kuluçka dönemi...

Termostatın Yolculuğu

HVAC sistemlerinin temeli 1620’li yıllarda, termostatın atası olarak bilinen bir aletle atıldı. Yüz yıllar süren termostatın yolculuğu, LG’nin sunduğu enerji verimli, çevre dostu, mükemmel performansa sahip, uzaktan yönetilebilen ürünlerle devam ediyor.

HVAC çözümleri, hayatımızın birçok yerinde önemli bir rol oynayan karmaşık sistemler. Elektrikli klimalar 100 yılı aşkın süredir evlerimiz, ofislerimiz, okulumuz ve fabrikalarımız dahil olmak üzere yaşadığımız tüm alanlarda iklimi yöneterek bizi rahat ettiriyor. İhtiyaçlarımız geliştikçe, bu karmaşık sistemleri çalıştıran yenilikçi bileşenler ve teknolojileri de gelişiyor. Ancak, iklim kontrolünün geliştirilmesi konusundan bahsederken, HVAC sistemleri ile ilgili üzerinde pek durulmayan önemli bir bileşen var; Termostat… Termostatı nerede olursak olalım sıcaklığı kontrol etme ve izleme ara yüzü olarak tanımlayabiliriz. Bu tanıma, termostat teknolojisinin yıllar içinde çok yol kat ettiğini de eklemek gerekiyor.

Termostatın yolculuğu

Her şey Isıyla Başladı

Termostat teknolojilerinin tamamı ısıyı kontrol etmekle başlıyor. 1620’lerde, Cornelius Drebbel adlı bir mucit, cıva kullanarak yumurtaların kuluçka dönemi için sıcaklığı düzenleyen, termostatın atası olarak kabul edilen aleti yarattı. İlk termostat patenti, tekstil imalatında, sıcaklıkları düzenlemek için Andrew Ure tarafından 1830’da alındı. İlk elektrikli termostat ise, bundan 50 yıl sonra, Warren Johnson adında bir öğretmen ve mucit tarafından, sınıfında rahat etmek için kullanıldı. Bu alet her ne kadar çok ilkel olsa da, binaların içindeki sıcaklığı kontrol etmek için kullanılan, bugün bildiğimiz termostatın gerçek anlamda ilk örneğiydi. Birkaç yıl sonra da, Albert Buts, fırın kapısını açıp kapatarak sıcaklığı ayarlayan otomatik kasnak sistemine sahip bir termostatın patentini aldı.

1906’ya gelindiğinde, programlanabilir bir tür termostattan bahsedilmeye başlandı. Bu, kullanıcıların belirlenen zamanlar için sıcaklıkları önceden ayarlamasına izin veren bir C saatiydi. Elektrikli saatler daha sonra 1934’te termostat uygulamalarına entegre edildi ve ilk kadran termostatları 1950’lerde ortaya çıktı. 1980’lere kadar daha karmaşık programlama özelliklerine sahip dijital ekranlı termostatlar görülmedi. Devre ve ekran teknolojisi ilerledikçe, daha gelişmiş termostat teknolojileri görmeye devam ettik ve bu da bizi bugün bulunduğumuz yere getirdi. Ancak modern termostatların kapsamlı yetenekleri hakkında ne biliyoruz?

Bir Adım Sonrası

Günümüz termostatları, 100 yüz yıl önce geliştirilen termostatlardan çok farklı. Artık termostat teknolojisi, farklı alanlarda kapsamlı iklim kontrolü sağlayan, bir HVAC sistemindeki tüm işlemlerin izlenmesine ve enerji tüketiminin yönetilmesine izin veren sistemler ve sadece sıcaklığı kontrol etmekten çok uzakta. Kullanıcılar sıcaklık, nem ve hava kalitesi de dahil olmak üzere çevresel bilgileri izlerken, haftalık, aylık veya yıllık planlar için entegre planlama yapılandırabiliyorlar. Bu sistemlerle, merkezi bina kontrolü, aydınlatma ve havalandırma gibi 3. taraf uygulamalarla entegrasyon da sağlanabiliyor. Bugünün termostatları yaşamlarımızda ve çevremizle nasıl etkileşimde olduğumuzu kökten değiştiriyor.

Son 100 yılda, termostat teknolojisinin, basit problemleri çözmekten, hayatımızın en vazgeçilmez alanlarında çözüm sağlayan kurtarıcıya dönüştüğünü gördük. Son yıllarda gerçekleşen HVAC ve termostat teknolojisindeki hızlı ilerlemeyle, yakın gelecekte pazara, evlerimize ve işletmelerimize daha da heyecan verici değişiklikler getirecek.

Bu alanda öncü olan LG Electronics, sunduğu sistemlerle enerji verimliliği ve mükemmel performansı bir arada sunuyor. LG’nin çevre dostu ürünü LG Therma V R32 MONOBLOK, dünyanın ilk R32 soğutucu akışkanına sahip monoblok ürünü. İç mekanlardan kolayca kontrol edilebilen LG Therma V R32, üstün tasarımlı kumandasıyla her mekana uyum sağlıyor. Sezgisel ara yüzü, basit bir dokunuşla hızlı ve kolay bir kullanım sağlarken, otomatik kullanım modu, kullanıcıların kendi yaşam şekillerine göre ayarlama yapabilmelerine imkan tanıyor. Enerji tüketimini en aza indiren LG Therma V R32 ile evin farklı bölümleri, farklı sıcaklıklara ayarlanabiliyor, üstelik Smart ThinQ uygulamasıyla uzaktan yönetilebiliyor.