Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Hitit, halka arz için 23-24-25 Şubat’ta talep toplamaya çıkıyor

Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı havacılık teknoloji şirketlerinden Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş.(“Hitit”), paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin aldı.

Havacılık teknolojilerinde dünya devleriyle yarışan Hitit, halka arz için 23-24-25 Şubat’ta talep toplamaya çıkıyor

Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı havacılık teknoloji şirketlerinden Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş.(“Hitit”), paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin aldı.

38 ülkeden 48 havayolu havayolu şirketine teknoloji ihraç eden şirket, gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde ediyor.

Halka arz edilecek payların yüzde 78’i sermaye artışı, yüzde 22’si ise ortak satışı yöntemi ile gerçekleştirilecek olup Hitit pay fiyatı 11,50-12,50 TL aralığında belirlendi.

Havacılık ve seyahat teknolojileri alanlarında Türkiye’nin en büyük teknoloji ihracatçısı ve dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden olan Hitit’in halka arzına ilişkin başvuru Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için 23 – 24 – 25 Şubat 2022 tarihleri arasında talep toplayacak olan şirketin halka arz fiyat aralığı 11,50-12,50 TL olarak belirlendi.

Ağırlıklı sermaye artırımı, kısmen de ortak satış yöntemleri kullanılarak yapılacak halka arz için ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş.  liderliğinde toplam 36 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum oluşturuldu. Fiyat aralığı ile talep toplama ve en iyi gayret yöntemi ile halka arz edilecek Hitit paylarının yüzde 25’i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi yüksek başvurulu yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi kurumsal, yüzde 25’i de yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan sonra şirketin halka açıklık oranının yüzde 27,6, halka arz büyüklüğünün 405 – 440 milyon TL arasında olması öngörülüyor.

Şirket paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasından sonra 30 gün boyunca ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile fiyat istikrarı sağlayıcı işlem yapılması planırken, Şirket ve ortaklar 180 gün boyunca bedelli sermaye artırımı yapmama, hisse satmama, dolaşımdaki pay miktarını artırmama taahhüdü de verdi.

Halka arz öncesi paylarının yüzde 31,50 Nur Gökman, yüzde 6,50 Dilek Ovacık, yüzde 6,00 Hakan Ünlü, yüzde 6,00 Özkan Dülger ve yüzde 50,00 Pegasus Hava Taşımacılığı’na ait olan Hitit’in halka arz sonrası ortaklık yapısı, yüzde 22,81 Nur Gökman, yüzde 4,71 Dilek Ovacık, yüzde 4,34 Hakan Ünlü, yüzde 4,34 Özkan Dülger, yüzde 36,20 Pegasus Hava Taşımacılığı ve yüzde 27,60 halka açık şeklinde olacak.

Gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde ediyor

1994 yılında havayolu şirketlerine yazılım ve teknolojik çözümler geliştirmek için Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kurulan Hitit, İstanbul merkezli olmasına rağmen global çapta hizmet veren bir teknoloji şirketi. Şirket, gelirlerinin yaklaşık %75’ini ihracattan, toplamda ise yaklaşık %84’ünü yabancı para cinsinden elde ediyor. Dolayısıyla şirket finansallarının fonksiyonel para birimi ABD Doları üzerinden tutuluyor.

Hitit bugün 5 kıtadaki 38 ülkeden 48 havayolu şirketine teknoloji ihraç ediyor ve yazılımları, 290 havalimanında kullanılıyor. Ulusal ve uluslararası havacılık ve seyahat endüstrisine “Crane” markalı yazılım çözümleri üreten Hitit, bu ürünleri sürekli geliştirerek ve müşterilerine altyapı barındırma ve bakım hizmetleriyle birlikte sunuyor. Hitit ürünleri, paket halinde kullandıkça öde (hizmet olarak yazılım “SaaS”) esasına dayalı hizmet olarak veriliyor. Ayrıca geliştirdiği yazılım çözümlerine ilişkin müşterilerine danışmanlık ve eğitim veren Hitit, satış sonrası destek ve bakım hizmetlerini sağlıyor. Müşterileri, havayolları, seyahat şirketleri ve acentaları olan Hitit, ‘Crane’ markasıyla farklı ölçek ve servis sunan tüm havayollarının ihtiyaçlarına tek çatı altında hizmet verebiliyor.

Kaynaklarıyla büyümesi ile dikkat çekiyor

Son üç yıldır Türkiye’nin en büyük turizm yazılım ihracatçısı seçilen Hitit pandemi döneminde de büyümesini sürdürerek havacılık teknolojileri ve yazılımlarının dünyadaki önde gelen şirketlerinden biri oldu. 2018 yılının tamamında 12,4 milyon dolar satış geliri elde eden şirket, 2019 yılında satış gelirlerini 16, 5 milyon dolara çıkardı. Pandeminin en ağır yaşandığı 2020 yılında şirketin satış gelirleri bir önceki yıla göre gerilese de 2018 yılının bir miktar üzerinde gerçekleşti ve 12,7 milyon dolara ulaştı. Şirketin 9 aylık bazdaki son iki yıl gelirleri ise 2020 yılında 9,7 milyon dolar, 2021 yılında 10,1 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) marjı ise, 2018 yılında yüzde 34,2, 2019 yılında yüzde 40,9, 2020 yılında ise yüzde 39,3 olarak gerçekleşti. Dokuz aylık verilere bakıldığında, 2020 yılında 37,2 olan FAVİK marjının 2021 yılının aynı döneminde yüzde 39,2 olarak gerçekleştiği görülüyor. Bugüne kadar kendi kaynakları ile büyüyen ve borçsuz yapısıyla da dikkat çeken şirketin 30 Eylül 2021 itibarıyla toplam borcu sadece 122 bin dolar.

Halka arzdan gelen gelir şirket büyümesi için kullanılacak

Hitit Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Nur Gökman, halka arzdan elde edilecek gelirin yine Hitit’in  büyümesi için kullanılacağını belirtti. Gökman, şöyle devam etti:

“15 yıldır inovatif teknolojilerin havacılık ve seyahat işletmeleri için yeni fırsatlar sunduğu heyecan verici bir dönem içindeyiz. Biz de her yıl büyüyerek, uluslararası havayolu taşımacılığı gibi çok komplike ve yüksek regülasyonlara sahip bir alanda azimli yüzde 100 Türk mühendis ve uzmanlarının geliştirdiği başarılı modelleri dünyaya taşıdık. Şimdi halka arzla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Amacımız, yeni yatırımlarla havacılık sektörüne ilave yenilikler getirerek ve tanınırlığımızı artırarak  yeni pazarlarda yatırımcılarımızı da yanımıza alarak daha da büyümek. Yola çıkarken hayalimiz, Türkiye’den bir teknoloji şirketi çıkarmaktı. Bunu da havacılık teknolojileri alanında Hitit adını üst sıralara yazdırarak başardığımızı düşünüyorum.”

Pandemiye rağmen teknoloji ihraç ettiği ülke sayısı yüzde 41 arttı

Pandemi ile birlikte havacılık sektörünün son iki yıldır zor bir süreç geçirmesine rağmen Hitit’in büyümesini sürdürdüğünü kaydeden Hitit Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç ise, “Uluslararası havayollarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen çözümler üreterek, sektörde küresel piyasalarda tek noktadan tüm hizmetleri verilebilen bir konseptin öncü şirketlerinden biri olduk. Yükselen dijitalleşmenin havayolu teknolojilerine uyarlanmasını sağladık. Yazılım ürünlerimizi daha yüksek teknolojilerle donatarak pandemi sonrası dönemde sektörün ihtiyacı olan uygun maliyetli dijital süreçleri havacılık endüstrisi oyuncularının hizmetine sunduk. Pandemi nedeniyle zor zamanlar geçiren havacılık ve seyahat sektörü oyuncularına yeni teknolojilerle süreçlerini dijitalleştirme imkânı sağladık. Bu sayede son 2 yılda 20’den fazla havayolu şirketi Hitit teknolojilerini kullanmaya başladı. Brezilya’dan Meksika’ya, ABD’den Endonezya’ya ve Romanya’dan Pakistan’a pek çok ülke teknoloji götürdüğümüz ülkeler arasına katıldı. Bu emeklerimizin sonucu olarak pandemi sürecinde olduğumuz halde müşteri sayımız son 2 yılda yüzde 38, çözümlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı ise yüzde 41 arttı. Her yıl 70 milyonu aşkın yolcu, Hitit’in teknolojik çözümleri ile bir yerden bir yere seyahat ediyor” şeklinde konuştu.


Hitit Hakkında

Hitit, Türk Hava Yolları’nda yönetici olarak çalışan Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından 1994’te kuruldu. Şirketin kuruluş amacı ve havacılığın içinden gelen kurucuların öncelikli hedefi, tamamen yerli sermaye ile çalışıp dışarıya bağımlılıktan kurtulmak ve Türkiye’yi havacılıkta teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmekti. Bu felsefe ile yola çıkan Hitit, başta havayolu şirketleri olmak üzere, havayolu ve seyahat sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlere yeni nesil havayolu ve seyahat yazılım çözümleri üretiyor ve kullandıkça öde esasına dayalı hizmet olarak (hizmet olarak yazılım) sunuyor . Sektördeki şirketlerin rezervasyon, biletleme, check-in, yolcu kalkış kontrolü, ekip planlama, sadakat yönetimi, gelir muhasebesi, gider muhasebesi, tarife planlama, operasyon kontrolü, ekip planlama, tur operatörü/charter yönetimi, geniş kapsamlı performans ölçümü ve kargo ihtiyaçlarına Crane markalı yazılım çözümleri ile tek noktadan hizmet Sunuyor.

Türk mühendislerinin elinden çıkan %100 yerli havacılık çözümleriyle her yıl milyonlarca insanın seyahat etmesini sağlayan teknolojiyi üreten Hitit, her yıl düzenli olarak Deloitte Teknoloji Fast 50 listesine giriyor. Ayrıca Doğu Avrupa’nın En İyi Havacılık Yazılım firması, Avrupa’nın Öncü Yolcu Hizmet Sistem Sağlayıcısı, En İyi Havayolu Raporlama Sistemi, Yılın En Niş Teknoloji Firması, turizm alanında “Türkiye’nin En İyi Sektörel Yazılım Firması”, “Yılın Havacılık Yazılım Kuruluşu” ve “Yılın Havacılık Teknoloji Kuruluşu” gibi birçok ödülün de sahibi. Şirket halen 5 kıtadan 38 ülkeden 50 civarında havayolu şirketine yazılım ve teknoloji ihracatı yapıyor.

Hitit Ödülleri

  • ATW World Airline Awards 2010 – Teknoloji Dalında En İyi Reklam Gümüş Ödülü
  • TİM İhracatın Yıldızları Yarışması 2012- Türkiye Hizmet İhracatı Üçüncüsü
  • Microsoft Türkiye KAGİDER Teknolojinin Kadın Liderleri 2016 – Juri Özel Ödülü
  • ACQ5 Global Awards 2017 -Türkiye – En Niş Teknoloji Firması
  • ACQ5 Global Awards 2017 – Gamechanger of The Year (Nur Gökman)
  • Al Global Media – Industry Insight Magazine Sivil Havacılık, Uzay Araştırmaları ve Savunma Ödülleri 2017 – Doğu Avrupa’nın En İyi Havacılık Yazılım Firması
  • Al Global Media – Industry Insight Magazine Sivil Havacılık, Uzay Araştırmaları ve Savunma Ödülleri 2017 – En İyi Havayolu Raporlama Sistemi (Crane BPI)
  • International Transport News Ödülleri 2018 – Avrupa’nın Lider PSS Sağlayıcısı
  • International Transport News Ödülleri 2018 – En İyi Online Rezervasyon Sistemi (Crane IBE)
  • Corporate Vision Magazine Kurumsal Mükellik Ödülleri 2018 – Teknoloji Alanında En Etkili Kadın CEO (Nur Gökman)
  • KMH Media Group Global 100 Ödülleri 2019 – Avrupa’nın Öncü YoHizmet Sistem Sağlayıcısı Ödülü
  • Deloitte Technology Fast 50 Turkey 2018/2019/2020 – Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 50 Teknoloji Şirketi
  • İTÜ ARI Teknokent BEETECH 2020 Teknoloji Ödülleri 2020 – Büyük Ölçekli Firma Kategorisi’nde AR-GE İhracat Birincisi Ödülü
  • Bilişim 500 Ödülleri – BT Haber 2018/ 2019/2020 – Yılın Turizm Sektörü Yazılım Birincisi Ödülü
  • Bluesky Awards Havacılık Ödülleri 2021 – Yılın Havacılık Yazılım (Bilişim) Kuruluşu Ödülü
  • Bluesky Awards Havacılık Ödülleri 2021 – Yılın Havacılık Teknoloji  Kuruluşu Ödülü

www.hitit.com