Sosyal Medya

Mobil

HTC ‘de İşler İyi Gitmiyor!

HTC, ardı ardına piyasaya sürdüğü telefonlara rağmen, üzerinde gezen kara bulutları dağıtamadı!

HTC, ardı ardına piyasaya çıkardığı telefonlara rağmen, üzerinde gezen kara bulutları dağıtamadı!

2015’in ikinci yarısı, gelir açısından HTC için pek iyi geçmiş gibi gözükmüyor. Tayvanlı firmanın geçtiğimiz yıl elde ettiği kar, bu yıl zarara dönüşmüş durumda.

Firmanın ikinci çeyrekte dünya genelindeki geliri 1.04 milyar dolara (33 milyar Yeni Tayvan doları – NT$33b) veya geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki NT$65.1b gelirinin yarısına ulaştı. İşletme karı ise bir yıl önceki NT$2.4b gelir değerinden NT$5.1b zarara dönüşmüş durumda.

Geçtiğimiz çeyrek içerisinde, neredeyse her adımda HTC’nin karşısına zorluklar çıkmaktaydı. Üst seviye telefonu One M9, Samsung Galaxy S6 veya Apple iPhone 6 serisi gibi seçenekleri tercih eden dünya genelinde büyük bir ilgi toplayamadı. Xiaomi ve Huawei gibi rakiplerin daha fazla ilgi çektiği önemli Çin marketinde de sorun yaşamakta.

HTC, akıllı telefon talebinin “üst seviyelerde beklenenden çok daha zayıf” olduğunu kabul etti ve Çin’deki satışların “zayıf” olduğunu açıkladı. Ancak firma, yeni marketlerde satışların artmaya başladığını söyledi.

Bu hayal kırıcı çeyrek, HTC için ilginç bir zamanda ortaya çıkmakta. Firma; Apple, Samsung, Huawei ve benzeri rakipleri ile yarışabilmek için tüm seviyelerde kendini yenileme döneminin ortasında bulunuyor. Her ne kadar birkaç yıl önce, kısa bir süre için, market liderlerinin arasında yer almış olsa da, tüketicilerin ilgisini iPhone’lardan ve Samsung’un Galaxy serisinden çekmeyi başaramadı.

HTC’nin yönetim seviyelerinde gerçekleştirilen değişiklikler, durumu iyi yönde çevirmeyi planlamakta. CEO Peter Chou’nun yerini, ortak kurucu ve yönetim kurulu üyesi Cher Wang aldı. HAlen HTC’de görev alan Chou, artık yeni ürünler geliştirmeye odaklanmış durumda. Ayrıca firmanın tasarım yöneticisi konumu da oldukça sıkıntılı bir durumda yer almakta.

HTC’nin akıllı telefon alanındaki duruşu değişmeye başlayınca, firmanın dikkati daha geniş bir alana yayılmaya başladı. Re kamera, Grip fitness bandı ve Vive sanal gerçeklik başlığı gibi farklı ürünler, artık HTC’nin ilgi alanının içinde yer alıyor. HTC’nin, gelecekte de akıllı telefonlara odaklanmayan, farklı alanlara ilgi göstereceğini söyleyebiliriz. Ayrıca firma, firma genelinde masraf azaltma yöntemlerinin uygulanmasına da karar verdi. Kuruluşlar için de bunun anlamı, genellikle işten çıkarmalar oluyor.

HTC durumu kendi lehine çevirene kadar, yatırımcıların büyük bir beklentiye sahip olmaları iyi olur. Ayrıca firmanın, önümüzdeki çeyrekte de zararda olacağı tahmin ediliyor.