Sosyal Medya

Donanım

İHA, SİHA ve Dronların Uzaktan Kumandaları Yerlileşiyor

Geçmişte yurtdışından satın alınan ve arıza gibi durumlarda çeşitli ambargolar nedeniyle tamiri yapılamayabilen İHA, SİHA ve dron gibi hava araçlarının yanı sıra TOMA, Kirpi, hükümlü araçları gibi kara araçlarının taşınabilir kontrol üniteleri artık yerli olarak üretiliyor.

İHA, SİHA ve Dronların Uzaktan Kumandaları Yerlileşiyor

 

Geçmişte yurtdışından satın alınan ve arıza gibi durumlarda çeşitli ambargolar nedeniyle tamiri yapılamayabilen İHA, SİHA ve dron gibi hava araçlarının yanı sıra TOMA, Kirpi, hükümlü araçları gibi kara araçlarının taşınabilir kontrol üniteleri artık yerli olarak üretiliyor. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, BMS ve METEKSAN gibi savunma sanayinin önde gelen firmalarına bir nevi uzaktan kumanda görevi gören taşınabilir kontrol üniteleri ürettiklerini belirten ERPA Teknoloji Genel Müdürü Nihat Erdal, savunma sanayi projeleri hakkında bilgi verdi.

Sınırın sıfır noktasında çetin koşullara dayanan ekranlar…

Taşınabilir kontrol ünitelerinin çalışma sistemlerini aktaran Erdal, “Taşınabilir kontrol ünitesi; İHA, SİHA ve dronları uzaktan mobil olarak yönetebilecek kontrol çantası anlamına gelir. Sahada çetin koşullarda örneğin sınırın sıfır noktasında, belki güneşin altında ya da çok düşük derece sıcaklıklarda gökyüzündeki cihazı uçurmanızı sağlayan ve aynı zamanda uçurduğunuz cihazın kaydettiği görüntülerin izlenebildiği bir sistemdir. Lastikli araçların kullanımına uygun, belli sıcaklık-soğukluk düzeylerine karşı, darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklı, belli testlerden geçmiş özel ürünlerdir. dedi.

Ambargolar üretime engel oluyordu

Kontrol ünitelerine odaklanmalarına neden olan hikayeyi de paylaşan Erdal, “Şu an birlikte çalıştığımız mühendis, daha önce yurtdışından aldıkları taşınabilir kontrol çantasının arıza yapması sonucu Avrupa’da bir ülkeye tamir için gönderilmiş. Uzun süre bekledikten sonra arayıp neden hala tamir edilmediğini sorduklarında Türkiye’nin savunma sanayinde ambargolu ülke olmasından dolayı çantayı tamir edip göndermeyeceklerini söylemişler. Bunun sonucunda da bu genç mühendis arkadaşımız bu kontrol kartlarını ülkemizde üretmenin hayali ile bize ulaştı ve birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucu İHA ve SİHA’lar için taşınabilir kontrol ünitesi ortaya çıkardık” diye konuştu.

TOMA, Kirpi ve hükümlü araçlarına da ekran üretiyoruz

“Başlangıçta toplu taşıma araçlarının içindeki ekranları üretmeye başladık. Sonra ekranlar akıllı hale gelmeye, dijitalleşmeye başladı. Bu dönemde savunma sanayinin de gelişmesiyle beraber o yönde talepler arttı. BMS, OTOKAR gibi otobüs üreticisi firmalar aynı zamanda savunma araçları da üretmeye başladılar. TOMA, Kirpi, hükümlü araçları benzeri araçların üretilmesiyle beraber biz de bunlara dokunmatik, akıllı ekranlar ürettik” diye konuşan Erdal, aracın dışından alınan kayıtların içeriden izlenmesi, geriye dönüş ekranları gibi ihtiyaçların doğduğunu, böylece ülkemizdeki ulusal bazda üretim yapan ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi firmaların projeleri içerisinde yer aldıklarını ifade etti.

SİDA’nın ekran kontrol ünitelerini yaptık

“METEKSAN’ın “ULAQ” serisinin ilk platformu olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) projesi için ekran kontrol ünitesi yaptık” diyen Erdal, şöyle konuştu: “BMS Savunma ile İHA ve SİHA’ların taşınabilir kontrol çantalarını ürettik. İlk prototip yapılırken de şimdi seri üretimi devam ederken de bizim ekranlar kullanılmaktadır.”

“Dünyada birçok ülkede, çeşitli araçlarda bizim ekranlarımız kullanılıyor”

Direkt olarak ihracat yapmadıklarını ancak ihracat yapılan birçok projede ekranlarının yer aldığını söyleyen Erdal, sözlerini şöyle noktaladı: “Örneğin; Karsan’ın Kanada’ya sattığı 60 adet elektrikli araç içerisinde bizim ekranlarımız bulunmaktadır. Isuzu’nun Fransa’ya sattığı araçların içerisinde, yine aynı şekilde BMS’nin Bakü projesinde kullandığı, Gürcistan’a ve Azerbaycan’a giden araçların içerisinde de bizim ekranlarımız bulunmaktadır. Keza, Otokar’ın Ortadoğu’ya sattığı otobüslerin içindeki ekranlar da bize aittir. Türkiye’de yaklaşık olarak çeşitli illerde kullanılan 60 bin ekranımız bulunmaktadır. Bunun 20 bine yakını sadece İstanbul’da kullanılmaktadır.”