Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

İklim krizine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler ClimateXTurkey’de!

Türkiye Girişimcilik Vakfı; Amerikan Büyükelçiliği ve 212'nin destekleri, Leaders for Climate Action, Impact Hub İstanbul, Hello Tomorrow Türkiye ve imece ortaklığıyla gençlerin inovatif fikirlerini girişime dönüştürmeyi ve bu sayede iklim krizine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeyi hedeflediği ClimateXTurkey programını hayata geçirdi.

İklim krizine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler ClimateXTurkey’de hayat bulacak!

Türkiye Girişimcilik Vakfı; Amerikan Büyükelçiliği ve 212’nin destekleri, Leaders for Climate Action, Impact Hub İstanbul, Hello Tomorrow Türkiye ve imece ortaklığıyla gençlerin inovatif fikirlerini girişime dönüştürmeyi ve bu sayede iklim krizine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeyi hedeflediği ClimateXTurkey programını hayata geçirdi.

Küresel iklim kriziyle mücadelede gençlerin kilit bir öneme sahip olduğuna inanan Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK), gençleri her anlamda destekleyerek çözüm odaklı yenilikçi fikirlerini hayata geçirmeleri için gerekli ortamı sağlamak üzere Amerikan Büyükelçiliği ve 212’nin destekleri, Leaders for Climate Action, Impact Hub İstanbul, Hello Tomorrow Türkiye ve imece ortaklığıyla ClimateXTurkey projesini başlattı. 15-29 yaş arası gençlerin inovatif fikirlerini girişime dönüştürmeyi ve bu sayede iklim krizine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeyi hedefleyen proje kapsamında iklim krizi konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için herkese açık farkındalık aktiviteleri de düzenlenecek. ClimateXTurkey topluluğuna katılarak konu hakkında farkındalığını artırmak veya girişimcilik programında yer almak isteyenler climatexturkey.com adresi üzerinden başvuruda bulunabilir.

Türkiye’nin dört bir yanına ulaşması hedeflenen proje kapsamında herkese açık olarak gerçekleştirilecek farkındalık aktiviteleri ve yenilikçi fikri olan üniversite öğrencisi ve mezunları için tasarlanan Çözümün Parçası Ol: Girişimcilik Programı‘yla iklim krizi konusunda kamuoyunda, özellikle de gençler arasında farkındalık oluşturmak ve onları çözümün aktörleri olma yolunda desteklemek amaçlanıyor. Projenin lansmanı, 25 Kasım perşembe günü 16.00’da proje destekçileri, işbirlikçileri ve UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın katılımıyla Girişimcilik Vakfı YouTube kanalında gerçekleştirildi.

“Gençler fikirlerini iş modeline dönüştürecek”

İklim krizinin herkes için olması gerektiği gibi Girişimcilik Vakfı’nın da önceliklendirdiği konulardan olduğunu belirten Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül, lansman etkinliğinde projeyi;

“Yakın gelecekte hayatımızın her noktasında etkilerini hissedeceğimiz iklim krizi sorununu çözmek üzere ClimateXTurkey projesi kapsamında gençlerin yenilikçi fikirlerini ve girişimlerini destekleyeceğiz. ClimateXTurkey ile küresel iklim kriziyle mücadele adına kamuoyunda farkındalık yaratmanın yanı sıra gençlere girişimci bakış açısı kazandırarak karbon emisyonunun dengelenmesi, gıda atığı, plastik tüketimi, yeşil enerji,  geri dönüşüm, sürdürülebilir tekstil, su kaynaklarının maksimize edilmesi konularında etkin ve sürdürülebilir çözümler üretmelerini desteklemeyi hedefliyoruz. Gençler bu programa başvurarak, fikirlerini iş modeline dönüştürme ve finansal destek alma şansını yakalayacak” şeklinde özetledi.

“Sürdürülebilir iş modelleri bizi gelecek 10 yıla taşıyacak”

ClimateXTurkey destekçisi ABD Büyükelçiliği‘nin Program Müdürü Deniz Gürsan ise proje hakkında;

 “Öncelikle ABD Büyükelçiliği olarak bu projede yer almaktan çok mutluyuz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen iklim zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ve hükümetinin belirttiği üzere 2030’a kadar küresel ısınmayı ve sera gazı salınımını azaltmamız şart. İklim kriziyle ilişkili olarak tarım ve gıda konusunda da ciddi problemler yaşamaktayız. Bu anlamda, ClimateXTurkey projesi kapsamında Çözümün Parçası Ol: Girişimcilik Programı‘na katılacak olan gençlerin fikirlerini çok önemsiyoruz. Onların üretecekleri sürdürülebilir iş modelleri bizi gelecek 10 yıla taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“Gençlere destek olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz”
Projenin destekçilerinden 212‘nin kurucu ortağı Ali Karabey,

 “İklim kriziyle mücadele konusunda çözümler üreten girişimler ve takımları finansal olarak destekleyeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın doğal güzelliklerinin korunmasını, doğayla beraber üretilen modellerin çoğalmasını diliyoruz. Teknoloji yardımıyla iklim sorunlarına eğilen takımlarla tanışıp onlara destek olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

“Gençlerin üretecekleri çözümler çok değerli olacak”

Proje lansmanında gerçekleştirdiği ilham konuşmasında;

“BM olarak, iklim krizinin bir eşitsizlikler krizi olduğuna ve krizle mücadelede kimseyi geride bırakmamak gerektiğine inanıyoruz. Toplumsal ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir yapı kurmak için doğayla kurduğumuz ilişkiyi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Buradaki kritik nokta ise değişimin ölçeği ve etkisi. Zaman, mekan ve ilişki ağındaki değişimi görerek eşitsizlikleri ortadan kaldıran çözümler üretmeliyiz. Son bir yılda yaşadığımız ani yağışlar ve seller, müsilaj, orman yangınları, kuraklık gibi felaketler sosyal ve ekonomik sistemlerin doğal sistemler üzerindeki baskısının iklim kriziyle baş edilemez boyutlara geldiğini gösteriyor.”

diyerek iklim krizinin ciddiyetine dikkat çeken UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı, gençlerin iklim krizi konusunda yapacaklarının önemine dikkat çekti:

“Türkiye eşsiz ve zengin bir  biyocoğrafyaya sahip olduğu için iklim kriziyle mücadelede farklı uyum seçeneklerine sahip. Gençlerin bu seçenekleri göz önüne alarak üretecekleri çözümler ise çok değerli olacaktır.”

İklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için bir topluluk oluşturmayı ve çözüm geliştiren fikirleri desteklemeyi hedefleyen proje hakkında detaylı bilgi www.climatexturkey.com’da.