Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Intel Core Ultra, AI PC Çağına Öncülük Ediyor

Yeni Intel Core Ultra işlemciler, bugün satışa sunulan dünyanın ilk yapay zekâlı bilgisayarlarından 230'dan fazlasına güç veriyor.

Intel Core Ultra, AI PC Çağına Öncülük Ediyor

 

Yeni Intel Core Ultra işlemciler, bugün satışa sunulan dünyanın ilk yapay zekâlı bilgisayarlarından 230’dan fazlasına güç veriyor.

 

Getirdiği Yenilikler: Bugün Intel’in “AI Everywhere” (Her Yerde Yapay Zekâ) etkinliğinde şirket, mobil platformlara ve uç noktalara yeniden tasarlanmış güç verimliliği, birinci sınıf işlem ve grafik performansı ve en iyi AI PC deneyimini1 sunan Intel® Core™ Ultra mobil işlemcilerini tanıttı. Bugünden itibaren tüm dünyada satış noktalarında ve internet üzerinden satışa sunulacak olan yeni Intel Core Ultra mobil işlemciler; Acer, ASUS, Dell, Dynabook, Gigabyte, Google Chromebook, HP, Lenovo, LG, Microsoft Surface, MSI ve Samsung gibi iş ortaklarının dünyada ilk kez sunduğu 230’u aşkın yapay zekâlı bilgisayara güç verecek.

 

“Intel Core Ultra’nın piyasaya sürülmesiyle, Intel, bilgisayarlarda yapay zekâyı daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte ve hızda mümkün kılıyor. 2028 yılına kadar yapay zekâlı bilgisayarlar, bilgisayar pazarının %80’ini teşkil edecek2 ve geniş donanım ve yazılım ortakları ekosistemimizle birlikte Intel, bu yeni nesil bilgisayarları sunmak için benzersiz bir konumda.”

 

  • Intel başkan yardımcısı ve İstemci Bilişim Grubu genel müdürü Michelle Johnston Holthaus

 

Neden Önemli: Yapay zekâ özellikleri, işletim sistemlerinde ve uygulamalarda giderek daha fazla mevcut. İster çalışıyor, ister öğreniyor, ister yayın yapıyor, ister oyun oynuyor ya da hareket halindeyken bir şeyler üretiyor olsunlar, bunlardan tam olarak faydalanabilmek isteyen insanlar da bilgisayarlarının daha yüksek hız ve pil ömrü sunmasına ihtiyaç duyuyorlar.

 

Yapay zekâlı bilgisayar (AI PC), bu talebi karşılayacak yeni nesil kişisel bilgisayarları temsil ediyor.  Merkezi işlem birimi (CPU), grafik işlem birimi (GPU) ve nöral işlem birimi (NPU) mimarilerine yayılmış özel yapay zekâ hızlandırma özelliğiyle Intel Core Ultra, Intel tarihindeki yapay zekâ açısından en yetenekli ve en enerji verimli istemci işlemcisi.

 

Yapay zekâlı bilgisayar deneyiminin gücünü belirleyen, etkinleştirilmiş yazılımdır. Intel’in Yapay Zekâlı PC Hızlandırma Programı‘nın bir parçası olarak, 100’den fazla bağımsız yazılım satıcısı (ISV) ve 300’den fazla yapay zekâ ile hızlandırılmış özellik, Intel Core Ultra işlemciler için benzersiz bir şekilde optimize edilecek – bu, rakip silikon sağlayıcılarından üç kat daha fazla yapay zekâ uygulaması ve çerçeve anlamına geliyor.3

 

 

Intel Core Ultra, PC’nin ötesinde, uçta güç verimli yapay zekâ hızlandırması da sunuyor, zorlu görsel iş yüklerini destekliyor ve sağlık, perakende ve imalat da dahil olmak üzere bir dizi dikey pazarda inovasyona yön veriyor.

 

Yaptıkları: Intel 4 işlem teknolojisi üzerine inşa edilen ilk işlemci olan Intel Core Ultra, şirketin 40 yıllık süreçteki en büyük mimari değişikliğini temsil ediyor. Foveros 3D gelişmiş paketleme teknolojisini kullanarak, gelişmiş fikri mülkiyetlerin (IP’ler), öncü işlemlerle eşleşerek performansı ve yetenekleri optimize etmesine olanak tanıyor.  Yeni Performans-çekirdek (P-çekirdek) mimarisi, iyileştirilmiş döngü başına talimatlar getiriyor (IPC). Yeni Efficient-çekirdekler (E-çekirdekler) ve düşük güçlü Efficient-çekirdekler (LP E-çekirdekler), ultra ince PC’ler için lider CPU bilişimi sunmak üzere rakiplerine göre %11’e varan ölçeklenebilir, çok iş parçacıklı performans sağlıyor.4

 

Intel Core Ultra, sekiz adede kadar Xe-çekirdek, AI tabanlı Xe Super Sampling (XeSS), DX12 Ultimate desteği ve önceki nesle göre iki kata kadar daha fazla grafik performansı5 sunan yerleşik bir Intel® Arc™ GPU3 sunuyor. GPU, donanım hızlandırmalı ışın izleme, mesh gölgelendirme (mesh shading), AV1 kodlama ve kod çözme, HDMI 2.1 ve DisplayPort 2.1 20G gibi modern grafik özellikleri için destek içeriyor.

 

Intel’in Intel® AI Boost markalı en yeni NPU’su, düşük güçte daha uzun süren yapay zekâ iş yüklerini işlemek için özel olarak üretildi. CPU ve GPU üzerindeki yapay zekâyı tamamlayarak, önceki nesle göre 2,5 kat daha iyi güç verimliliği sağlıyor.6

 

Yeni işlemci ailesi şunları da sunuyor:

 

  • Optimal iş yükü planlaması için 16’ya kadar çekirdek (altı P-çekirdek, sekiz E-çekirdek, iki LP E-çekirdek), 22 iş parçacığı ve bir sonraki nesil Intel® Thread Director.
  • 1 gigahertz’e (GHz) kadar maksimum turbo frekansı.

 

  • 64 gigabayta (GB) kadar LP5/x ve 96 GB’a kadar DDR5 maksimum bellek kapasitesi.

 

  • Entegre Intel® Wi-Fi 6E (Gig+) ve daha fazla konumda çoklu gigabit hızları için ayrık Intel® Wi-Fi 77 (5 Gig) desteği de dahil olmak üzere lider kablosuz özellikleri, kabloluya benzer tepki süresi ve üstün güvenilirlik.

 

  • Oyuncular ve yaratıcıların uygulamaları için zeki bağlantı optimizasyonu ve ağ trafiği önceliklendirmesi için Intel® Killer™ yazılımı.
  • Düşük güç tüketimli, sürükleyici, yüksek sadakatli PC ses deneyimleri için Intel® Bluetooth® LE Audio ve yayın ses ayarı için Bluetooth® Auracast™ yetenekleri, kişisel ses paylaşımı ve işitme cihazları ve yeni yardımlı dinleme hizmetleri için geliştirilmiş erişilebilirlik.
  • PC’nizi birden fazla 4K monitöre, hızlı depolamaya ve diğer aksesuarlara bağlama olanağı sağlayan Thunderbolt™ 4 ile 40 gigabit/saniye hızında çarpıcı bağlantı hızları.

 

  • Minimal kod değişikliği ve otomatik cihaz algılamayla OpenVINO™ araç kitleri desteği, iş yüklerini doğru hesaplama motoruna yönlendirerek yapay zekâ performansını artırır ve daha hızlı çıkarım için ONNX ve ONNX Çalışma Zamanı (Runtime) ile kolaylaştırılmış iş akışı sağlar.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Intel Core Ultra’nın Güç Verdiği Intel Evo Edition hakkında:  Intel® Evo™ sürümü dizüstü bilgisayarlar, ödünsüz mobil performans, akıllı işbirliği ve Intel® Unison™ üzerinden çoklu cihaz deneyimiyle en iyi genel dizüstü bilgisayar deneyimini8 sunmaya devam ediyor. Yeni bir etiket taşıyacak olan en yeni Intel Evo sürümü dizüstü bilgisayarlar, şunları sunacak:

 

  • Daha serin, daha sessiz performans ve tepkisellik.

 

  • Tam yüksek çözünürlüklü tasarımlarda, gerçek dünyada 10 saatten uzun pil ömrü için artırılmış güç verimliliği.9
  • Anında uyandırma ve hızlı şarj.

 

  • Windows Studio Effects dahil geliştirilmiş video efektleri.

 

  • VCX kamera metriklerini karşılayan kaliteli kameralar.

 

  • PC’yi herhangi bir tablete ya da telefona genişleten yeni Intel Unison premium özellikleri.

 

  • Sorumlu ve sürdürülebilir PC tasarımı için en az EPEAT gümüş sertifikası.

 

  • Standart kullanıcı üretkenliği, işbirliği ve eğlence için zeki bağlantı optimizasyonu ve ağ trafiği önceliklendirmesi için Intel® bağlantı yazılımı.

 

Ayrıca Engineered for Intel Evo (Intel Evo için Mühendislik) programı, aksesuarların sorunsuz bir PC deneyimi için katı performans gereksinimlerini karşılamasını da temin ediyor. Program bu yıl, yeni Bluetooth LE Audio ve işitme cihazı aksesuarları, Thunderbolt yuvaları, monitörler, depolama çözümleri, Bluetooth kulaklıklar, fareler, klavyeler ve erişim noktalarını pazara sunan endüstri ortakları listesini genişletiyor.

 

Sırada Ne Var: Intel Core Ultra mobil işlemcilerle güçlendirilen tüketici cihazları bugünden itibaren mevcut; Intel vPro® platformu tabanlı ticari cihazlar ise yakında piyasaya sürülecek.

 

Daha Fazla İçerik: Intel Core Ultra (Basın Kiti) | Her Yerde Yapay Zekâ (Etkinlik Basın Kiti) | Her Yerde Yapay Zekâ basın bülteni | Intel Core Ultra Markalama Güncellemesi | Intel İnovasyonu