Sosyal Medya

Genel

İnternet Çılgınlığı Tam Gaz Devam Ediyor

Ülkemizde Internet kullanımı son 5 yılda müthiş bir ivme kazandı gerek ev kullanıcısı gerek ise mobil kullanıcılardaki artış 6 gibi bir orana erişti.

Ülkemizde Internet kullanımı son 5 yılda müthiş bir ivme kazandı gerek ev kullanıcısı gerek ise mobil kullanıcılardaki artış %106 gibi bir orana erişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ferudun Bilgin‘in yaptığı açıklamaya göre Ülkemizde internet kullanıcı sayısı bir önceki sene (2014) ye göre %106 artış göstererek müthiş bir boyuta erişmiş seviyede.

Bakan Bilgin yaptığı açıklamada geçen senenin ilk çeyreğinde neredeyse 53 bin terabayt olan mobil internet kullanımının bu seneye oranla %106 artarak 108 bin terabayt’a yaklaştığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Bilgin, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından hazırlanan 2015 senesi ilk çeyrek pazar verilerini değerlendirerek bir açıklama yaptı. Bu açıklamasında şunları söyleyen Bakan; 2014 senesi verilerine 70,1 milyon olan mobil telefon abone sayısı, bu senenin aynı çeyreğinde 2,7 oranında bir artışla 72 milyon sayısını aştı.

2015 mart itibari ile Türkiye’de yaklaşık %92,7 penetrasyon oranına karşılık gelen yekün de 72 milyon 40 bin mobil abonesi bulunmaktadır. 0-9 yaş çocuklar dış tutulduğunda Ülke nüfusundan fazla Cep Telefonu abonesi bulunduğu görülmektedir dedi.

Internet Abone Sayısı 43 Milyona Yaklaştı

Geçen sene ilk 3 ayda 35 milyon olan geniş bant internet kullanıcı sayısının %22,6 artarak 43 milyon yaklaştığını belirten Bakan Bilgin, 51 milyo olan 3G mobil abone sayısının ise %16,5 oranında bir artış ile 59,4 milyon gibi bir rakamı aştığını açıkladı. Ayrıca 2014 senesi ilk çeyrek verilerine göre 26.4 milyon olan mobil internet kullanıcı sayısının ise %28,4 artarak 34 milyona yaklaştığını belirtti.

Geçen senenin ilk 3 aylık rakamına göre 53 bin terabayt a yakın olan mobil internet kullanımı ise bu senenin ilk 3 aylık öneminde %106 artarak 107 milyon terabayt a yaklaştığını belirtti.

Fiber İnternet Yatırımları Artıyor.

Bakan Bilgin sözlerine şöyle devam etti, 182 bin 405 kilometre Türk Telekom’unda fiber kablo uzunluğunun 197 bin 262 kilometreyi aştığını, alternatif işletmecilerin 51 bin 244 kilometre olan yekün fiber kablo uzunluğunun ise 53 bin 352 kilometreya yaklaştığını belirtti.

Faturalı ve Kontorlü Kullanan Aboneler

Mobil abonelerinin ön ödemeli (kontörlü) abonelikleri tercih etmesine rağmen faturalı abonelik sayısında da artış yalandığını özellikle vurgulayan Bakan, 2014 senesi ilk çeyrek abonelerinin %58.8 inin ön ödemeli (kontörlü), %41,2 sinin ise faturalı olduğunu, 2015 yani bu senenin ilk çeyreğinde ise mobil abonelerinin yaklaşık %54,5’inin ön ödemeli (kontörlü) %44,5’inin ise faturalı abonelerden oluşturduğunu belirtti. Yani geçen seneye oranla ön ödemeli (kontörlü) kullanıcı sayısı &5 gibi bir kayma göstererek faturalı kullanıma dönüş sağlamış.

Kullanıcıların GSM Opertörü Değişimi

GSM operatörleri arasında numara taşınmasına olanak taşıyan yasadan sonra abonelerin büyük bu duruma büyük alaka gösterdiğini bildiren Bakan Bilgin, “Bu senenin ilk 3 aylık döneminde numara taşıma sayısı bir önceki senenin ilk 3 aylık dönemine göre %4,4 artış göstermiş 3 milyon 268 bin abone Operatörünü değiştirmiş. Numara taşıma uygulaması çıktığından bu güne 82 milyon 453 bin gibi bir rakamı aşan numara taşıma işlemi gerçekleştirildi.

Milyarlarca Dakika Konuşma

Geçene senenin ilk çeyreğinde 47,2 milyar dakika olan mobil ses trafik hacminin (konuşma süresi) yine bu senenin ilk 3 ayında artarrak 52.2 milyar dakikaya çıktığını belirten Bakan Bilgin, Geçen senenin ilk çeyreği itibari ile kıyaslanan 331 dakika olan vasat aylık mobil kullanım süresi ise %10,9 artarak bu senenin aynı döneminde 367 dakikaya erişti. Bu rakamlara göre Türkiye
Avrupa’da en fazla mobil telefon görüşmesi yapan Ülke konumunu korumaktadır.

Sabit ve Mobil Hizmet Veren İşletme Artışı

Bakan bilgin, sabit ve mobil telefon sektöründe hizmet veren işletmelerin gelirlerinde de de gözler görülür bir artış olduğunu, Türk Telekom, mobil şebeke işletmeciler ve başka işletmecilerin de yekün gelirlerinin bu senenin ilk 3 aylık döneminin geçen seneki ilk üç aylık döneme göre %10,7 arttığını belirtti.