Sosyal Medya

Mobil

iOS 14.5 özellikleri Zuckerberg’i neden rahatsız etti?

Mahremiyetinizi kontrol etmenizi sağlayacak her yenilik onu kızdırıyor? iOS 14.5 özellikleri Facebook CEO'su Zuckerberg'i neden rahatsız etti?

Apple’ın yeni işletim sistemi özellikleri Zuckerberg’i rahatsız etmişe benziyor? peki neden?

Bu hafta yayınlanan Apple’ın en son mobil işletim sistemi iOS 14.5 sürümü oldukça önemli. Zira sadece maske ile ekran kilidi açma becerisinin yanında yeniden tasarlanmış bir podcast uygulaması gibi bir çok yeni özelliklere sahip. Ancak en çok konu edilen Apple’ın yeni uygulama takibinde kullanıcılara belli izinleri vermelerine olanak sağlaması oldu.

Elbette teknoloji dünyası buradaki oyunu fark etti…

Özellikle Facebook CEO’su Zuckerberg, Apple’ın bu hareketi konusunda rahatsız oldu ve tepki gösterdi. Olay sadece gizliliği koruma değil, şirketin arka planda kullandığı bazı  iOS özelliklerine sekte vurarak şirketinin karını doğrudan zedelediği için rahatsız oluyor.

Bu pencereden bakarsak, Zuckerberg’in tam olarak neden rahatsız olduğunu merak edebilirsiniz.

Bu konuda belki biraz garip ama ilginç bir sıralama yapıldı.

Yeni iOS 14.5’in Mark Zuckerberg ve Facebook’u ne kadar kızdırdığının listesi… Yukarıdan aşağıya sıralandı.

6) Zuckerberg’i aslında en az rahatsız eden yeni iOS 14.5 özelliği: 5G iyileştirmeleri

Hepimizin bildiği gibi Bill Gates ve Zuckerberg 5G konusunda birlikte çalışıyor ve Bu bağlamda 5G ile ilgili yapılmış iPhone 12 iyileştirmeleri aslında onun ekmeğine yağ sürüyor. Bu onu en az rahatsız eden gelişme olarak değerlendiriliyor…

5) Apple Haritalar’da bir trafik kazası bildirimi için Siri’yi kullanabileceğiniz gerçeği 

Bu özellik aslında Facebook için sadece yolda olanların bildirilmesi için Siri’yi kullanmak anlamına gelmiyor. Zira bir çok konuda insanların kendi eko sistemi dışında daha fazla bildirimle kolayca uyarılıyor olması; Facebook temelde kendi uygulamasının daha az kişi tarafından kullanmasına veya daha az etkileşim yapmasına neden oluyor.

4) Zuckerberg’in orta derecede sinir bozucu bulduğu yeni iOS 14.5 özelliği: Maskeyle kilit açma

Temel olarak bu yeni özellik aslında, pandemi sürecinde maske ile ekran açmak için birden çok deneme yapmak zorunda kalan iPhone kullanıcılarını oldukça memnun etti.

Tüm yeni iOS 14.5 özellikleri arasında bu belki de en zararsız olanı olması gerekir. Zuckerberg’in bu konuda neden canı sıkılmış olabilir ki? Diye düşünebilirsiniz…

Buna ilk olarak en basit soru ile bakalım. Facebook’un ana hedefi ne? Bu sorunun en doğru cevabı, Mahremiyetinizi yok etmek olabilir.

Telefonunuzun kilidini açmak için maskenizi çıkarmanız gerektiğinde kameraların tüm yüzünüze bir göz atmasına olanak sağladığımızı biliyoruz. Şimdi bu işlev aslında iOS’un yeni özelliğiyle ortadan kalkıyor.

Bu imkan bu konuda iş yapanların pek hoşuna gitmeyecek bir özellik olarak ciddi sıkıntı.

3) Siri’nin yeni, daha fazla insan sesine sahip olması

Yeni mobil işletim sistemi güncellemesi Siri için varsayılan bir sese sahip olma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bunun yerine artık sesle etkinleştirilen asistanı ayarlamak için 4 İngilizce seçeneğiniz daha var. Üstelik, yeni Siri ses profilleri, daha doğal ve insani sesler çıkarmak için “Sinirsel Metin Okuma teknolojisini” kullanıyor.

Zuckerberg olayı böyle görmüyor tabi. Zira herşeyini bot’larla yapmaya alışmış Facebook için  bu anti-robot karşıtı bir hareket…

2) Uygulama izleme ve gizlilik özellikleri

Bu yeni özelliğin bu acayip listede bir numara olacağını düşünüyorsanız, yanıldınız.

Tabii ki, tüm dünyada telefonlara sunulan Uygulama İzleme Şeffaflığı Zuckerberg’i çok kızdıracak. Facebook’un artık sahip olduğu kadar çok veriyi biriktiremeyeceği gerçeği, banka bakiyesine tam bir darbe niteliğinde…

Ama ne kadar sinir bozucu olsa da, bazı şeyler nakit paradan daha önemli Zuckerberg…

1) Zuckerberg’i en çok rahatsız eden yeni iOS 14.5 özelliği… YENİ İNSAN EMOJİSİ

Apple’ın daha geniş bir insan yelpazesinin romantik, duygusal düşüncelerini daha kolay ifade etmesine izin vermesi onun en işine gelmeyen özellik.

Herşeyi robot bazlı düşünen Zockerberg’in zihnindeki tek düşünce emojisi robot emojisi…

Yapılan her insanı dokunuş onu ve eko sistemini rahatsız ediyor.

Sonuçta iOS’taki yenilikleri kendi politikalarına ne kadar engel olduğu ile değerlendiren ve yaptığı işin aksine insan odaklı bir stratejisi kesinlikle olmayan Facebook, gelecekte kendisine engel teşkil eden veya edebileceğini düşündüğü herşeye – yeniliklere şimdiden karşı…