TeknoTalk

iPadOS 16 ilk kez örtüşen pencerelere sahip olacak

iPadOS 16 ilk kez örtüşen pencerelere sahip olacak

iPadOS 16’da  işbirliği özelliklerine büyük bir odaklanma var. 

Her zaman tabletinizin daha fazlasını yapabilmesini dileyen bir iPad kullanıcısıysanız, Apple bu yıl sizin isteklerinizi duymuş gibi görünüyor. Apple WWDC 2022’de iPad yazılımının yıllık güncellemesi olan iPadOS 16’yı tanıttı.

Doğal olarak, Mail, Safari, Mesajlar ve daha fazlasına yönelik büyük güncellemeler de dahil olmak üzere yeni iOS 16 özelliklerinin çoğu buraya da geliyor. En sonunda, nihayet… ilk iPad piyasaya sürüldükten 12 yıl sonra, Apple sonunda Hava Durumu uygulamasını iPadOS’a getirmiş görünüyor.

iPadOS ilk kez Apple’ın bu yıl Mac’e getirdiği Stage Manager adlı çoklu görev arabirimi aracılığıyla açık pencereler üzerinde harika bir yönetim hakimiyeti kazandıracak. Bununla birlikte, bu özelliklerden bazıları yalnızca M1 işlemcili iPad’lerde mevcut olacak. Stage Manager kullanıldığında, pencereleri yeniden boyutlandırabilir, böylece diğer uygulamaları ana pencerenin arkasına kolayca koyabilirsiniz.

Ayrıca ekranın sol tarafında en son uygulamalarınızın tümünü gösteren birkaç tane pencere var. Açılış konuşmasında gördüğümüz demoya göre, pencereler, onları ne kadar büyük yaptığınıza bağlı olarak içerik görünümlerini dinamik olarak yeniden boyutlandırıyor ve ayarlıyor.

Tekrar belirtelim, Stage Manager yalnızca M1 destekli bir iPad’iniz varsa çalışacak. Bu nedenle, geçen sonbaharda piyasaya sürülen iPad Air’e veya 2021 İlkbaharında piyasaya sürülen 11 veya 12.9 inç iPad Pro’ya sahip değilseniz, bu özelliği kullanma şansınız yok görünüyor.

iPad ayrıca ilk kez harici ekranları da destekliyor. Yalnızca iPad ekranınızı yansıtmak yerine, iPad deneyiminizi ikinci ekrana tamamen genişletebileceksiniz. Her ekranda aynı anda dört adede kadar farklı uygulama açabilirsiniz, böylece harici bir ekran aynı anda sekiz farklı uygulama için pencere açmanıza izin veriyor olacak.  Bu, insanların kelimenin tam anlamıyla yıllardır talep ettiği bir şey olan iPadOS çoklu görev için büyük bir değişiklik.

Büyük bir yeni başka özellik,  Collaboration – İşbirliği olarak adlandırılıyor; Pages gibi bir uygulamadan bir belge paylaştığınızda, hemen herkesin aynı anda üzerinde çalışabileceği bir ortam oluşturabilirsiniz. Önceden, paylaşım yalnızca bir kopya gönderirdi, ancak şimdi Mesajlar uygulaması aracılığıyla bir belgeyi paylaşabilirsiniz ve gönderdiğiniz herkes onu düzenlemeye başlayabilir.

Ayrıca doğrudan belgeden de bir FaceTime aramasına atlayabilirsiniz. Doğal olarak, bu önce Apple uygulamalarıyla çalışacak, ancak Apple ayrıca bir üçüncü taraf işbirliği API’sı yayınlıyor. Apple’ın gösterdiği diğer İşbirliği örnekleri, Safari’den bir sekme grubu paylaşmak ve bu özellik Notes’ta da çalışabilecek.

Apple’ın yeni duyurduğu işbirliğiyle ilgili bir başka özelliğin adı Freeform. Bir FaceTime grup aramasından bir panoya atlayabilirsiniz ve bu temelde, içine başka içerik yazabileceğiniz, çizebileceğiniz veya yapıştırabileceğiniz bir paylaşılan notlar belgesi oluşturabilirsiniz. Bu özellik iOS ve macOS’a da olacak.

Game Center tarafında ise bazı SharePlay özellikleri alacak, ancak bu özellikler bu yıl içinde gelecek. Çıktıklarında, örneğin bir FaceTime aramasını sürdürürken çok oyunculu oyunlar oynayabilecek.

 

Exit mobile version