Sosyal Medya

iPhone

iPhone Neden Yavaşlar? Hızlandırmak İçin Ne Yapılmalı?

iPhone’u hızlandırmak için yapmanız gerekenler nelerdir?

iPhone’nunuz yavaşladı ise veya problem çıkarmaya başladıysa, cihazı yeniden başlatmak genel anlamda problemleri çözebilir. Ancak bazen size telefonu yeniden başlatmaktan daha Pratik bir çözüm gerekli olabilir. iPhone cihazların genel olarak olarak RAM yönetimini oldukça başarılıdır lakin nadiren olsa da, RAM’i kendiniz boşaltarak telefonunuza hız kazandırabilirsiniz. Bunun için iPhone’nun aç/kapat butonuna basılı tutun “kapatmak için kaydırın” seçeneği ekrana geldiğinde ekrana dokunmadan Home butonuna basın ve basılı tutun. Birkaç saniye içerisinde RAM’iniz temizlenmiş telefonunuz hızlanmış olacak ve iPhone kendini giriş ekranına atacak.Bu ipucunu diğer Apple ürünlerinde de deneyebilirsiniz. Home düğmesine iki defa tıkladığınızda açık olan uygulamaları göreceksiniz. Ancak bu uygulamaları açmak için tıkladığınızda, onları yeniden açmış olacaksınız.

Neden Yavaşlar?

Bir çok iPhone uygulaması hafızada çevrimdışı dosya tutmakta, örn; facebook, instagram, foursquare vb. Bu uygulamlar belirli bir süre sonra (kullanıma göre) telefonunuzun hafızasını ciddi şekilde doldurmaya ve uygulamaları açmaya çalıştığınızda yavaşlamaya neden oluyor. Yeniden başlat yapabilir, telefonunuzu açıp kapayabilirsiniz. Sorun halen devam ediyorsa aşağıda başka neler yapmanız gerektiğini sıraladık…

İşte Yapmanız Gerekenler

  1. Öncelikle kullanım miktarınızı kontrol edin, çünkü tavsiye edilen boş alan %10 civarında. Kontrol etmek için Ayarlar > Genel > Kullanım menüsüne gidin, bu bölümde Saklama Alanı başlığı altında ne kadar boş yer var ne kadar kullanılıyor öğrenebilirsiniz. Ayrıca yüklü uygulamaların telefonunuzda kapladığı alanıda öğrenebilirsiniz. Boş alan az ise öncelikle gereksiz, kullanmadığınız uygulamaları silmekle işe başlayabilirsiniz. (ana ekranda uygulamanın üstüne basılı tutarak çıkan çarpı işaretine basıyorsunuz)
  2. İnternet geçmişinizi temizleyebilirsiniz. Uygulamalar ve safari kullanımınıza bağlı olarak bu da kullanım alanınızı etkilemektedir. İnternet geçmişinizi, çerezleri ve gereksiz verileri silmek için; Ayarlar > Safari menüsüne giriyoruz. Öncelikle Tarihçeyi Sil sonrada Çerezleri ve Verileri Sil seçeneğini kullanıyoruz.
  3. AppStore çok yavaş açılıyor ve kasılıyor. Ayalarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri (sayfanın en altında) Uyg. için Genius seçimini kapatın. Çünkü her AppStore’a girmeye çalıştığınızda bu özellik hem uygulamalarınız kontrol ediyor (size öneride bulunmak için) hem de bulunduğunuz konum bilgisini alıyor. Bu da AppSotre’un yavaş açılmasına ve çalışmasına neden oluyor. Ek olarak bu alanda Türkiye’de kullanılmayan ve pek işe yaramayan özelliklerde bulunmakta (seçime bağlı) Konum Tabanlı iAd’ler, Pusula Ayarlama, Trafik seçeneklerinide kapalı konuma getirebilirsiniz.
  4. Gereksiz çalışan uygulamaları kapatmak. Home tuşuna iki defa üst üste bastığınız zaman çalışan uygulamaları görebiliyoruz. Açılan bölümde uygulamanın üstüne basılı tutarak açık uygulamaları kapatabilirsiniz.
  5.  Kullanmadığınız yada artık dinlemediğiniz video, müzik ve podcast’leri silerek hem yer açabilir hemde bu dosyalar ulaşmak için açtığınız uygulamaların daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
  6. Fotoğraflarınızı temizleyin. Çok fazla fotoğraf saklıyorsanız bilgisayarınıza yedeklemek de fayda var. Hem alandan kazanırsınız hemde albümlere göz atmak istediğinizde daha hızlı erişebilirsiniz. Pil tasarrufu etmek için, gereksiz uygulamaları kapatabilir, parlaklığı %70 civarına çekebilir ve gereksiz uygulama uyarılarını kapatabilirsiniz (örn; foursquare uyarıları)
  7. Gereksiz uygulama artıklarından kurtulun. Bu artıklar facebook, instagram, foursquare, twitter vb. uygulamaların kullanım yoğunluğuna göre saklama alanınızı doldurmakta ve uygulamaların açılmasını yavaşlatmaktadır. Bu artıkları temizlemek için kullanılan iki yöntemden, birincisi iPhone uygulaması diğeri ise bilgisayarınıza kurabileceğiniz bir yazılım. Bilgisayara kuracağınız yazılım. Hem daha hızlı hem de daha kesin sonuç elde edebiliyorsunuz. İlk seçeneğimiz iPhone uygulaması iCleaner. Bu uygulamayı AppStore’dan 0.99$’a indirebiliyorsunuz. Fakat bu uygulamanın dezavantajı hem yavaş çalışmakta hemde telefonu gereksiz yere meşgul etmekte, ayrıca bataryanızı fazla kullanıyor.