Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

iPhone’nun Gece Modu Yarardan Çok Zararlı mı? Dikkat Çeken Araştırma!

iPhone'nun Gece Modu Yarardan Çok Zararlı mı? Dikkat Çeken Araştırma. Parlaklık seviyesinin daha önemli olduğunu ortaya koyan çalışma...

Bu Araştırma, iPhone’nun Gece Modunun Size Yardımcı Olmak Yerine Zarar Verebileceğini Söylüyor

iPhone’nun Gece Modu Yarardan Çok Zararlı? Dikkat Çeken Araştırma!

Ocak 2016’da Apple’ın Night Shift olarak adlandırdığı Gece Modu özelliğine sahip iOS sürümünü duyurduğunda Telefonunuzdan ve Tabletinizin ekranından gözünüze yansıyan mavi ışığın belirgin bir şekilde azaltıldığını görmüştük. Bu ideal olarak cihazı gece saatlerinde kullanırken gözlerinizdeki gerilimi azaltıyordu ve bu özellik zamanlar Android kullanıcıları içinde neredeyse standart hale getirildi.

iPhone'nun Gece Modu Yarardan Çok Zararlı mı? Dikkat Çeken Araştırma!

Ancak Manchester Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma The Guardian aracılığıyla ) Night Shift gibi özelliklerin iyi olmaktan daha fazla zarar verebileceğini öne sürüyor. 

Current Biology tarafından yayınlanan çalışmanın tamamını burada bulabilirsiniz.

iPhone'nun Gece Modu Yarardan Çok Zararlı? Dikkat Çeken Araştırma!

Söz konusu çalışmaya göre,

Fareler üzerinde yapılan deneylere dayanan çalışmanın arkasındaki mantık basit: gün boyunca daha fazla sarı ışıkla karşılaşıyoruz (sebep malum güneş faktörü tabiki) ancak alaca karanlıkta daha mavi renklerle. Bu nedenle, vücudumuzun mavi ışığı yatma zamanın geldiği ile ilişkilendirmesi daha olasıdır.

Çalışmada yapılan deneyler, mavi renklerin farelerin sirkadiyen ritmi üzerinde (eşit derecede parlak) sarı renklerden daha zayıf etkiler yarattığını doğrulamaktadır.

Bu nedenle geceleri bu etkinin tersine çevrilmesi için Night Shift’in tam tersini yapmamız gerektiğini gösteriyor. Çalışma lideri Dr. Tim Brown yaptığı açıklamada,

“Bulgularımız akşamları loş, soğuk, gündüz parlak sıcak ışıkların kullanılmasının daha yararlı olabileceğini gösteriyor” dedi. 

Bununla birlikte, bu durumun değeri üzerinden alınmamalıdır. Çalışma parlaklık seviyelerinin renkten daha önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca, fareler insanlarla aynı değildir. Ancak, telefon üreticilerinin bu “gece dostu” özelliklerle hepimizi bir sorun haline getirip getirmediğini merak etmenize neden oluyor.