TeknoTalk

İstanbul Blockchain Week IstanBlock gerçekleşti

İstanbul Blockchain Week IstanBlock gerçekleşti

İstanbul Blockchain Week, üçüncü gününde blockchain dünyasından yerli ve yabancı birçok ismin yer aldığı IstanBlock ile gerçekleşti. Token ekonomileri, regülasyonlar, sermaye yeterlilikleri, sektörel ihtiyaçlar hakkında panel ve konuşmalar gerçekleştirildi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız; Dijital teknolojinin doğru geliştirilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. Bugünden sonra bunun bir parçası olmak bir seçim meselesi değil, kalkınmanın gerekliliklerinden biri. Ulusal Teknoloji Hamlesi ile bu dönemin liderlerinden biri olmayı, dönüşüme yön vererek uluslararası alanda fayda sağlamayı hedefliyoruz. Diğer yandan dijitalleşmeden bahsederken blockchain teknolojisini asla göz ardı edemeyiz. Ancak bunun bir dijital para transfer sisteminden çok daha fazlası olduğunu bilmeliyiz. Üretilen tüm verinin güvenilir ve izlenebilir şekilde depolanabilmesinin ve yön veren bir sonuca dönüştürülebilmesinin cevabı blockchain teknolojisinde yatıyor. 2008’den bu yana dijitalleşmede ciddi bir yol kat edildiğini dile getiren Altunyıldız; 2008’de 22 olan dijital hizmet sayısı bugün 6 bin 6 yüzü aştı, 85 milyonun yüzde 70’ten fazlası işlemlerini e-devlet üzerinden gerçekleştiriyor ve bir yılda e-devlet sistemine 3 milyar giriş yapıldı.

Blockchain’in coin ve tokenler ile sınırlanamayacak kadar geniş bir yapı olduğunun altını çizen MÜSİAD Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan, bu konuda Türkiye’de 71 girişimin bulunduğunu ve 85 milyonluk genç nüfusa sahip bir ülke için bu sayının yetersiz olduğunu dile getirdi. Girişimcilere öneride bulanan Çalışkan, yerelleştirmenin ötesinde bir probleme çözüm getiren fikirlere yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizerek sorunlara çözüm yaratan girişimlerin kolaylıkla yatırımcı bulacağını söyledi. Osman Çalışkan, MÜSİAD olarak Blockchain konusunda fikirleri desteklemeye her zaman açık olduklarının altını çizdi.

Coindesk Türkiye Editörü Alp Börü’nün moderasyonunda konuşan  İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, özellikle FTX çöküşünün ardından kripto yatırımcısının güven sorununu ele aldı. Manukyan, regülasyonun kapsayıcı ve yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım yapmasına olanak sağlayacak çerçevede olması gerektiğini dile getirdi.

Cointelegraph Editörü Erhan Kahraman’ın moderatörlüğünde Gulf Technology & Software Baş Teknoloji Sorumlusu Fahed Chemek, Gotbit Ticaret Servisi Başkanı Khalapian Grant Armenovich, Mamoru İş Geliştirme ve Ortaklıklar Başkanı Karen Yang ile kripto ticaretinin gelecekteki önemli işlem trendlerinden bahsettiler.

İstanbul Blockchain Week’in üçüncü gününde devam eden workshop’larda girişimciler, yatırımcılar ve konusunda uzman isimlerle bir araya gelmeye devam etti. Metaschool, dYdX ve Ignite nasıl uygulama zinciri oluşturulabileceğini anlattıkları workshoplar düzenlediler.

Deepcoin Blockchain Uzmanı Emre Balcı, oturumunda borsaların dijital varlıkların geleceğindeki rolünü aktardı. Ardından Colendi Müdürü Süleyman Okay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Paribu Direktörü Utku Dördüncü, Deutsche Borsa Pazar Verileri ve Hizmetleri Başkanı Dr. Alireza Dorfard ile Web3’ün mevcut durumunu kurumsal bir yaklaşımla ele aldılar.

Kripto ekosisteminin evrimini BlockchainIST Merkezi Direktörü Prof. Bora Erdamar’ın aktarmasından sonra Fexobit CTO’su Emre Özer, kripto para borsalarında güvenlik sistemlerinden bahsetti.

TAGES CEO’su Leyla Arsan moderatörlüğünde Web3 teknolojisi doğru kullanıldığında kapsayıcı, özgürleştirici ve sürdürülebilir daha iyi bir dünyanın mümkün olabileceği, Durugörü Danışmanlık Kurucusu Dr. Çağla Gül Şenkardeş tarafından aktarıldı. Şenkardeş, kripto dünyasında toplumsal cinsiyet rollerinin önemini kaybettiğini belirtti.         XYZ Teknoloji Strateji Sorumlusu Ayşegül Şensoy, Law of Techs.co’dan Ece Ildır İstanbul Blockchain Women’in kadınların blockchain ekosistemindeki görünürlüğünü artırmak, yeni rol modelleri teşvik etmek ve cinsiyetten bağımsız, kapsayıcı bir şekilde değer üretme amaçlarını İstanbul Blockchain Women Başkanı Ebru Güven moderatörlüğünde ele aldılar.

Nym Technologies COO’su Alexis Roussel, gizlilik konusunda yeni bir dönem başlatmaya hazırlandıklarını dile getirerek “Anonimliği sağlayarak herkes için gerçek mahremiyet ve güvenliği sağlayabiliriz. Nym, kullanıcılarının gözetlenme korkusu olmadan özgürce, diledikleri içerikleri paylaşmalarını sağlayan “mixnet” teknolojisini kullanan bir privacy ağıdır” dedi.

DAO’ların organizasyonel gelişimi Jsquare CMO’su Grace Gui moderatörlüğünde BanklessDAO’dan raybankless.eth, DAO Üyesi Guilherme Sperb Machado, FTW DAO Kurucu Ortağı Ben Hoelzl, Mercantille Kurucusu Mikhail Erikov tarafından ele alındı. Gelişen kripto ekosistemi ve Türkiye’de DAO kültürünün ele alındığı diğer panelde ise Lyka DAO Kurucu Ortağı Vidal Arditi moderatörlüğünde dYdX Türkiye Ülke Lideri Doruk İşmen, Lytera Kurucu Ortak Baki Er ve PrimeDAO’dan  Alp Ergin yer aldı.

Exit mobile version