TeknoTalk

İTÜ ARI Teknokent Birincilik Ödülüne Layık Görüldü

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDAN İTÜ ARI TEKNOKENT’E ÖDÜL

İTÜ ARI Teknokent, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. İTÜ ARI Teknokent ‘Olgun Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kategorisi Birincisi’ seçildi.

Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent, 6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, ‘Olgun Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kategorisi Birincisi’ seçildi. Ankara’da, 8 Mayıs 2018 Salı günü düzenlenen zirve kapsamında belirlenen 4 farklı kategoride ödül alan teknoloji geliştirme bölgeleri açıklandı. Olgun aşamada yer alan teknoparklar arasında performansı en yüksek Teknoloji Geliştirme Bölgesi seçildi.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü, ödül töreni öncesinde yaptığı konuşmada Türkiye’de Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısının 77’ye ulaştığına dikkati çekerek, bu bölgelerin 56’sının faal olduğunu, 21’inin ise yapımının devam ettiğini söyledi.

81 ilin tamamında Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurmayı amaçladıklarını belirten Özlü;

“Yılın ilk 3 ayında, 8 Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluşunu ilan ederek, yeni bir rekora imza attık. Mevcut Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizde, 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Teknoparklarımızda 47 bin 500 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bugüne kadar 28 bin proje tamamlanırken, 8 bin 500 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Teknoparklarımızda üretilen projelerden 3,4 milyar dolar ihracat geliri elde edilmiştir” diye konuştu.

İTÜ ARI Teknokent’in aldığı ödülle ilgili konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca Teknik Üniversite’nin Ar-Ge ve girişimcilik üniversitesi olduğunu söyledi. Girişimcilik ruhunun, yenilikçi fikirlerin İTÜ’de hayat bulduğunu belirten Prof. Dr. Karaca;

“İTÜ olarak 250. yaşımızı kutlayacağımız, ülkemizin de 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı vizyonumuzda, inovasyon ve girişimcilik ekosistemini daha güçlü hale getirebilmek için sürekli yeni projeler üretiyoruz. Sadece projeler üretmekle kalmıyoruz; Türkiye’deki girişimcilik zihniyetinin ve değerlerinin oluşmasında liderlik görevini de yerine getiriyoruz. İTÜ ARI Teknokent, 1 milyon 655 bin m2 büyüklüğünde bir arazide, 10 binasıyla bugüne kadar 148’i patentli toplamda 2 bin 500’ün üzerinde başarılı Ar-Ge projesine imza atarak değer üretmiş ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. İTÜ ARI Teknokent içinde start up seviyesinde faaliyet gösteren kuruluşlarla, dünya devleriyle, bilim insanları ve genç girişimcilerin kurduğu firmalarla büyük bir yapıyı hayata geçirmiştir. Bu başarıları uluslararası sahada da taçlanacaktır” şeklinde konuştu.

İTÜ ARI Teknokent’in aldığı ödülle ilgili değerlendirmelerde bulunan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan; İTÜ ARI Teknokent’in, girişimciliğin ve inovasyonun merkezi olmak adına oluşturduğu ekosistemin daha da güçlendiğini belirtti.

Çolpan;

“Bünyemizdeki 270’den fazla teknoloji firması, 7.000’den fazla personel ve yılda 600’den fazla proje üreten yapımızla ülkemizin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırıyoruz. 2017’de Ar-Ge ihracatımız 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Avrupa’nın en iyi 2’nci; dünyanın ise en iyi 3’üncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’ni her geçen gün daha da büyütüyoruz. Sadece son iki yılda start uplarımızın aldığı yatırım miktarı 50 milyon TL’ye ulaştı. Dünyaya açılacak yeni teknolojilerin gelişimine katkıda bulunarak; girişimcilik ekosisteminin çekim merkezi olan İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezimizdeki firmalar bir yılda 20 milyon TL’lik ciro elde etti. İSTKA desteğiyle yürüttüğümüz INNOGATE programımızla ise yerli teknoloji firmalarının başarısını global pazarlarda da sürdürmesini sağlıyoruz. Daha da çok çalışarak, ülkemizin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Etkinlik sonunda firmaların stantlarını ziyaret eden Bakan Özlü, İTÜ ARI Teknokent girişim ve firmalarının ürünlerini inceledi.  Zirveye İTÜ ARI Teknokent firmalarından; Ookuma, Ölçsan, Nanomik, Smart Mimic, Vivoo katıldı.

Exit mobile version