Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Jeff Bezos, Amazon CEO’su görevinden istifa ediyor

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos görevi bırakıyor. Amazon, 2020'nin son çeyreğine ilişkin bilançosunu açıklarken şirketin CEO'su Jeff Bezos'un 2021 yılının üçüncü çeyreğinde görevi bırakacağı duyuruldu

Jeff Bezos, Amazon CEO’su görevinden istifa ediyor

Bu yılın üçüncü çeyreğinde Andy Jassy, ​​Amazon’un bir sonraki yeni CEO’su olacak.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos görevi bırakıyor. Amazon, 2020’nin son çeyreğine ilişkin bilançosunu açıklarken şirketin CEO’su Jeff Bezos’un 2021 yılının üçüncü çeyreğinde görevi bırakacağı duyuruldu. ABD’li e-ticaret devi Amazon, şirketin üst yöneticisi (CEO) Jeff Bezos’un görevinden bu yılın üçüncü çeyreğinde ayrılacağını duyurdu.

Şirkette bu yıl yönetici değişikliğine gidileceği belirtilen açıklamada, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un yılın üçüncü çeyreğinde üst yöneticilik görevinden ayrılacağı bildirildi. Açıklamada, Bezos’un şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalmaya devam edeceği aktarılarak, Amazon’un üst yöneticiliğine Andy Jassy’nin geleceği kaydedildi. 

Detaylar şöyle;

Amazon’un CEO’su ve kurucusu Jeff Bezos, bugün bu yıl CEO’dan ayrılmayı planladığını açıkladı. Bezos, üçüncü çeyrekte Amazon yönetim kurulu İcra Kurulu Başkanlığı görevine geçecek ve bu noktada Andy Jassy CEO olarak görevini devralacak.

Jassy ise ​​Nisan 2016’dan beri Amazon Web Services’in CEO’su görevinde…

Bezos, Amazon çalışanlarına yazdığı bir mektupta;

“Yürütme Başkanı rolünde enerjimi ve dikkatimi yeni ürünlere ve erken girişimlere odaklamayı planlıyorum. Andy ise şirket içinde çok iyi tanınıyor ve neredeyse benim kadar uzun süredir Amazon’da” dedi.

Amazon’un yeni CEO’su Andy Jassy AWS’nin lideri olarak, Amazon’un işinin tartışılabilir en önemli parçasından zaten sorumlu. Nitekim şirketin CEO geçişiyle ilgili haberlerle birlikte yayınladığı kazanç beyanı, AWS’nin 2020’de şirkete 2019’a göre yüzde 47 artışla 13,5 milyar dolar kar elde ettiğini gösterdi. Bu 13,5 milyar dolar, Amazon’un 2020’deki 21,3 milyar dolarlık toplam kârının yarısından fazlasını oluşturdu.

Bezos, şirketi çeşitli cephelerde ateş altında kaldığı için son yıllarda giderek daha tartışmalı bir figür haline geldi.

Başına gelenler arasında  tekelcilik suçlamalarının yanı sıra, dağıtım merkezlerinde çalışanların Covid-19 ile ilgili önlemlerin yeterli alınmaması ve giderek artan vakalar nedeniyle sıkça eleştirilmesi gibi bir dizi sorunlar var. Tüm bunlara rağmen Amazon’un, Bezos’un liderliğinde dünyanın en başarılı şirketlerinden biri haline geldiği yatsınamaz bir gerçek.

Bir çevrimiçi kitapçıdan en baskın internet perakendecisine dönüştü.

Amazon’un video hizmeti yavaş bir başlangıcın üstesinden geldi ve şimdi önemli miktarda orijinal içeriğe sahip – Netflix kadar pazara büyük ölçüde hakim değil, ancak yine de en iyi çevrimiçi video hedeflerinden biriydi. Amazon’un birçok donanım ürünü de büyük etkileri oldu; Kindle hızla tercih edilen faktörsüz dijital kitap okuyucu haline geldi ve şirket temelde Echo ve Alexa dijital asistanı ile akıllı hoparlör pazarını ilk başlatanlardan.

Andy Jassy, ​​hem bu başarıları hem de zorlukları olan büyük bir mirası devralıyor. Muhtemelen sıkıntılarının en başında hem ABD’de hem de yurtdışında Amazon’da devam eden antitröst soruşturmaları yer alacaktır. Ayrıca çok dikkat çekecek olan bir diğer şey, şirketin çevre üzerindeki etkisiyle nasıl başa çıkacağıdır.

Amazon, 2019’da iklim değişikliği duyarsızlığı nedeniyle çalışanlarından ciddi bir baskı gördü, ancak 2020’de daha çevre dostu politikalar geliştirmeye başladı.