Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

KileCore : Dünyanın ilk 1000 Çekirdekli İşlemcisi

115 Milyar talimatı 0.7 Watt enerji kullanarak gerçekleştirebilen KileCore!

1000 çekirdekli bu mikroçip UC DAVİS Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bir araştırma grubu tarafından üniversitenin laboratuarında tasarlandı.

1000 bağımsız programlanabilir işlemcilerden oluşan bu mikroçip saniyede 1.78 trilyon işlem yapma becerisine sahip ve 621 milyon transistörden oluşuyor.

KileCore 16 Haziran’da Honolulu’da düzenlenen 2016 VLSI Teknoloji ve Devreler Sempozyumunda gösterildi.

Elektronik ve Bilgisayar mühendisliği Profesörü Bevan Baas KileCore’un “bizim bildiğimiz kadarıyla dünyanın en yüksek saat hızına sahip ilk 1000-çekirdekli işlemci çipi” ünvanına sahip olduğunu söylüyor.

Baas KileCore’un çip’inin IBM’in 32 nm CMOS teknolojisi kullanılarak imal edilmiş.

Özelliği Nedir?

Her işlemci çekirdeği birbirinden bağımsız olarak kendi küçük programını çalıştırabiliyor. Bu sayede KileCore tek talimatla çoklu işlem yapan işlemcilere göre daha esnek bir yapı sağlıyor.

Her bir işlemci çekirdeği bağımsız hareket edebildiği için gerektiğinde kendini kapatabiliyor ve bu sayede çok daha düşük enerji kullanımı ile daha yüksek performans ve verim elde edilebiliyor.

Enerji tüketimi açısından da dünyanın en verimli çok çekirdekli işlemcisi olduğunu dile getiren Baas örneğin 115 Milyar talimatı yerine getirmek için KileCore sadece  ve sadece 0.7 Watt enerji harcıyor. Bu enerji düzeyi bir AA Pil ile bile elde edilebiliyor.

KileCore işlemleri şu anda modern dizüstü laptoplardan 100 kez daha hızlı yerine getirebiliyor. Zaten bu işlemci kablosuz kodlama ve kod çözme, video işlemleri, şifreleme, büyük ölçekli bilimsel verilerin işlenmesinde ve veri merkezi kayıtlarının işlenmesinde kullanılıyor.

Bu geliştirme takımı çipleri programlamada kullanılmak üzere bir derleyiciden oluşan araçlarınıda tamamlamış durumda.

Ekip kimlerden oluşuyor ;

Aaron Stillmaker, Jon Pimentel, Timothy Andreas, Bin Liu, Anh Tran ve Emmanuel Adeagboi, ayrıca UC Davis üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinden.

 

UC Davis