Sosyal Medya

Otomobil

KKTC Bakanlar Kurulu GÜNSEL’de toplandı! 

Başbakan Ünal Üstel: “Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi imkanları ile ülkemizde geliştirdiği GÜNSEL’i; hükümet olarak sahiplenerek,  dünyaya açılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız.”

KKTC Bakanlar Kurulu GÜNSEL’de toplandı!

Başbakan Ünal Üstel: “Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi imkanları ile ülkemizde geliştirdiği GÜNSEL’i; hükümet olarak sahiplenerek,  dünyaya açılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız.”

Başbakan Ünal Üstel ve bakanlar kurulu, KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’i ziyaret ederek, seri üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Bakanlar kurulu üyeleri; toplantı öncesinde, makam araçlarına dönüştürülen GÜNSEL B9’larla test sürüşü de gerçekleştirdi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel ve bakanlar kurulu, KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’i ziyaret ederek, seri üretim çalışmaları ve gelecek planları hakkında bilgi aldı. Yakın Doğu Oluşumu Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ve Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in karşıladığı Başbakan Ünal Üstel’e; Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy eşlik etti.

Makam araçlarına dönüştürülen GÜNSEL B9’larla gerçekleştirilen test sürüşünün ardından, Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Başbakan ve bakanlara GÜNSEL’de yapılan çalışmalar, seri üretim hazırlıkları, gelecek projeksiyonları ve GÜNSEL’in ülke ekonomisine yapacağı katkıları anlatan detaylı bir sunum gerçekleştirildi.

hdr

Test sürüşü ve bilgilendirme toplantısının ardından Başbakan Ünal Üstel, Yakın Doğu Oluşumu Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ve Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ünal Üstel: “Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi imkanları ile ülkemizde geliştirdiği GÜNSEL’i; hükümet olarak sahiplenerek,  dünyaya açılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız.”

Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde bulunan GÜNSEL üretim tesislerini, bakanlar eşliğinde  ziyaret ederek test sürüşü yapan ve seri üretim çalışmaları hakkında bilgi alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, konuşmasına “Bugünü bir uğur ve gurur günü olarak kabul ediyorum. GÜNSEL, 1974 öncesinde yaşadıklarımızdan nerelere geldiğimizi gösteren çok önemli bir proje. İftihar edeceğimiz bir eseri dünya pazarlarıyla buluşturacağız. 1974 öncesinde ne acılı günler geçirdik. Ana vatan Türkiyemizin desteği ile kavuştuğumuz özgürlüğümüzü, bugün GÜNSEL gibi bir proje ile taçlandırıyoruz. İşte bu yüzden bugün bizim gurur günümüz” ifadesini kullandı.

GÜNSEL’in üretime geçmesiyle KKTC ekonomisinin, sağlanacak ihracat geliriyle önemli bir dönüşümden geçeceğini de vurgulayan Başbakan Ünal Üstel, “Ülkede üretim olmazsa, kendimizi dünyaya ispat edemeyiz. Pandemi dönemi, üretim yapmayan ülkelerin ekonomilerini ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gösterdi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi imkanları ile ülkemizde geliştirdiği GÜNSEL’i; hükümet olarak sahiplenerek,  dünyaya açılmasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapacağız. İşte bu nedenle bütün ekip arkadaşlarımla birlikte buradayız” dedi.

GÜNSEL B9’un sürüş konforu ve performansını da çok beğendiğini söyleyen Başbakan Ünal Üstel, “İnşallah ilerleyen zamanda bütün makam araçlarını da GÜNSEL’e çevireceğiz” ifadesini kullandı. Başbakan Üstel, “Bu projeyi hayata geçiren, başta Dr. Suat Günsel ve Prof. Dr. İrfan Suat Günsel olmak üzere, emek koyan bütün tasarımcı ve mühendis ekibine de teşekkürlerimi sunuyorum. Yarınlarımız çok daha güzel olacak” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Dr. Suat Günsel: “GÜNSEL’i, ülkemiz faydasına, bu topraklarda hayata geçirmemizi sağlayacak kararlılık; kaynağını, devletimizin ve halkımızın GÜNSEL’i sahiplenmesinden alacak.”

GÜNSEL’in asli olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Kıbrıs Türk halkına ait olduğunu vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, “Ülkemizi geleceğe taşıyacak olan GÜNSEL için atılacak en önemli adım, devletimizin ve halkımızın, bu projeyi sahiplenmesidir” ifadelerini kullandı. “GÜNSEL’i üreteceğiz” diyen Dr. Suat GÜNSEL, “Elektrikli otomobilin oluşturduğu değerin üçte ikisi yazılımlar ve batarya teknolojisinden oluşuyor. Bu gereklilikleri kendi mühendislerimiz ve tasarımcılarımızla geliştirdik. Üretim adetlerinin artmasıyla pek çok tedarikçimiz de ülkemize gelerek yatırım yapacak. Ayrıca, bu alana yatırım yapacak yerli girişimcilerimiz de sanayiciye dönüşecek. İşte bu nedenledir ki GÜNSEL yerlidir, millidir” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ve bu hafta da Başbakan Ünal Üstel ve bakanlar kurulunun GÜNSEL’e gelerek, ülkeyi geleceğe taşıyacak bu projeye sahip çıktıklarını gösterdiklerine vurgu yapan Dr. Suat Günsel, “Bu değeri, ülkemiz faydasına, bu topraklarda hayata geçirmemizi sağlayacak kararlılık; kaynağını, devletimizin ve halkımızın GÜNSEL’i sahiplenmesinden alacak. Bu topraklarda kökleşmek istiyoruz ve Kıbrıs Türk halkının bu topraklardaki varlığını kalıcı hale getirmek için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel: “18 ay sonra seri üretime alacağımız GÜNSEL’mizin üretim adetlerinin artmasıyla, 2029 yılı, ülke ekonomimizin miladı olacak.”

Başbakan Ünal Üstel ve bakanlar kuruluna KKTC’nin milli otomobili GÜNSEL’in, seri üretim hazırlıkları, gelecek projeksiyonları ve  ülke ekonomisine yapacağı katkıları ile ilgili detaylı bir sunum yapan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, üretim ve gelir projeksiyonlarını paylaşarak, “18 ay sonra seri üretime alacağımız GÜNSEL’mizin üretim adetlerinin artmasıyla 2029 yılı, ülke ekonomimizin miladı olacak. 2015-2020 yılları arasında her yıl yaklaşık 1,4 milyar dolar dış ticaret açığı veren ülkemiz, 2029’da, GÜNSEL’in oluşturacağı ihracat geliri ile birlikte ilk kez dış ticaret dengesinde fazla veren bir ülke konumuna erişecek” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, GÜNSEL’in ilk iki modeli B9 ve J9’u geliştiren 300 kişiyi aşkın ekipleriyle dünya devi şirketlere; mühendislik, yazılım, prototipleme ve batarya teknolojileri konularında projeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bunun anlamı şudur ki, Kuzey Kıbrıs’ımız, dünya devlerine; yüksek teknolojiye dayalı alanlarda projeler geliştiriyor artık” ifadesini kullandı.