Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Klimayı 1 derece artırmak yüzde 5 elektrikli tasarrufu sağlar!

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, konutlarda, ticari binalarda ve sanayide soğutma yaparken faturaları düşürmenin ipuçlarını paylaştı. 

ESCON ENERJİ’den Konutlarda, Ticari Binalarda ve Sanayide SOĞUTMA Yaparken ELEKTRİK Faturasını DÜŞÜRMENİN İPUÇLARI

Klimayı 1 derece artırmak yüzde 5 elektrikli tasarrufu sağlar! yanlış okumadınız!

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte evlerde ve ofislerde klima kullanımı artarken işletmelerde de soğutma ve iklimlendirme sistemleri daha fazla çalışmaya başlıyor. Ancak bu sistemlerin doğru kullanılmaması hem verimliliği düşürüyor hem de elektrik faturalarında ciddi bir artışa neden oluyor. ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, konutlarda, ticari binalarda ve sanayide soğutma yaparken faturaları düşürmenin ipuçlarını paylaştı.  Ünlü ayrıca, dokuz günlük bayram tatilinde kapalı olacak işletmeler için de önerilerde bulundu.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı ve bazı şehirlerde sıcaklık rekorlarının kırıldığı bugünlerde evlerde ve ofislerde klima kullanımı artıyor. Sanayide ve ticari binalarda kullanılan soğutma ve iklimlendirme sistemleri ise çalışanlara serin bir ortam sağlarken, makinelerin ve sistemlerin de doğru çalışmasına olanak tanıyor. Ancak bu sistemlerin doğru kullanılmaması, verimliliği azaltırken elektrik faturalarında da ciddi artışlara neden oluyor. Türkiye’nin ilk enerji hizmet şirketi ESCON Enerji’nin Genel Müdürü Onur Ünlü, konutlarda, ticari binalarda ve sanayide soğutma yaparken faturaları düşürmeye yönelik önerilerde bulundu.

“Klima konfor sıcaklığında kullanılmalı”

Klimanın derecesini ayarlarken konfor sıcaklığının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Onur Ünlü, “Biz genellikle klimaları yanlış kullanıyoruz. Hava çok sıcaksa klimanın ayar sıcaklığını 16-17 derecelerde tutuyoruz. Halbuki yaz ayları için konfor şartlarını sağlayacak ayar sıcaklığı 24-25 derecelerde olmalıdır. Klima aynı zamanda nemi de aldığı için daha fazla soğutma ihtiyacı oluşmayacaktır. Üstelik klimadaki her bir derecelik artış yüzde 5 tasarruf sağlar. Klimanın ayarını 22 dereceden 24 dereceye getirerek yüzde 10 gibi yüksek bir tasarruf oranına ulaşmak mümkün” dedi. Klimanın filtresini temizlemenin verimliliği artırdığını söyleyen Ünlü ayrıca, dış cephe ünitesinin de kuzey cepheye veya güneş görmeyen, iyi hava alan bir yere konulması gerektiğini belirtti.

“Beyaz eşyaları klimayla birlikte çalıştırmayın”

Ünlü, konutlara yönelik diğer önerilerini ise şöyle sıraladı; “İçeride ilave sıcaklık artışına neden olan ürünler dikkatli kullanılmalı. Örneğin aydınlatmada verimli armatür tercih edilmeli. Gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanılmalı ancak gündüz saatlerinde güneşlik veya panjur kullanarak ısı kazancı düşürülmeli. Fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar, güneşin etkisini yitirdiği saatlerde çalıştırılmalı. Çünkü bu cihazlar ısı yükü de oluşturduğu için klimanın soğutma yükünü ve dolayısıyla enerji tüketimini artırıyor. Binaya dış cephe yalıtımı uygulanması, pencerelerde çift cam olması da sıcaklığı önleyen seçenekler arasında yer alıyor.”

“Sanayide ve ticari binalarda soğutmanın bir kısmını elektrik harcamadan sağlamak mümkün”

Pandemi ile birlikte klima santrallerinin kullanımının değiştiğini hatırlatan Ünlü, “Fabrika, otel, AVM gibi yapılarda pandemi ile birlikte iç hava kullanımı tamamen kalktı. Artık içeriden alınan hava yeniden içeriye verilmiyor, sürekli dışarıdan taze hava kullanılıyor. Ancak dışarıdan alınan taze hava sıcak olduğundan, bu havayı soğutmak için daha fazla enerji kullanılıyor. Bunu önlemenin yolu ise son derece pratik bir yöntem olan ısı geri kazanım üniteleri kurmaktan geçiyor. Bu sistemde içeriden dışarıya atılan soğuk hava, içeriye yeni alınan taze havanın ön soğutmasını yapıyor. Bu sayede soğutmanın bir kısmı hiç elektrik tüketmeden sağlanıyor” diye konuştu.

Onur Ünlü, sanayi ve ticari binalara yönelik diğer önerilerini ise şöyle sıraladı:

  • Bir depodaki ürünler dört derece sıcaklık yerine altı derecede saklamaya da uygunsa bunun mutlaka uygulanması gerekir. Böylece hiçbir yatırım yapmadan verimlilik sağlanabilir.
  • Proseste sıcak su ihtiyacı varsa ısı pompası kullanılmalıdır. Isı pompasının bir tarafı ısıtma bir tarafı soğutma yaptığından hem elektrik hem de doğal gazdan tasarruf sağlar.
  • Tesisat yalıtımının yapılması tıpkı ısıtmada olduğu gibi soğutmada da verimliliği artırır.
  • Basınçlı hava kompresörlerini yaz aylarında daha serin yerlerde çalıştırmak makinenin verimini artırır ve her beş derecede yüzde 2 tasarruf sağlar.
  • Soğutma sistemi olarak chiller kullanılıyorsa cihazın dış ünitesine özel bir petek uygulaması yapılarak su püskürtme uygulanmalıdır. Evaporatif soğutma denilen bir sistem sayesinde hem cihazın verimliliği yüzde 10 civarında artar hem de enerji kullanımının en yoğun olduğu anlarda dahi sistem verimli çalışır.
  • Otomasyon sisteminin kontrolü doğru yapılmalıdır. Atıl bir alanı soğutmak için harcanan enerji, faturaları ciddi ölçüde yükseltir.
  • Doğal aydınlatma, dış cephe yalıtımı, filmli cam, çift kapı veya hava perdesi gibi uygulamalar da verimliliği artırırken faturaları düşürür.

 

“Bayram tatiline çıkmadan önce tesisattaki suya kimyasal ekleyin”

 

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, dokuz günlük bayram tatili boyunca kapalı olacak işletmeler ve iş merkezlerine ise şu tavsiyelerde bulundu; “Dokuz gün boyunca tesisattaki suyun hareketsiz kalması kireçlenmeye yol açarak sistemi verimsiz hale getirir. Bu nedenle sistemi kapatmadan önce kimyasal uygulamalarla suyun şartlandırması yapılmalıdır. Bayram dönüşü sistemi devreye alırken de hepsini bir anda değil kısım kısım devreye almak sistemin daha verimli ve doğru çalışmasını sağlar.”