Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Kredi kartı limit sınırlaması nedir? Aylık Gelirin 4 Katı Artık Hayal Olabilir!

Kredi kartlarında yeni dönemin sinyali geldi. OVP'den kredi kartı sınırlaması çıktı. Peki Kredi Kartında sınırlama nasıl olacak? Bankalar Kredi Kartları Limitlerini Sınırlandırma Mesajı göndermeye başladı bile  İşte detaylar...

Kredi kartı limit sınırlaması nedir? Aylık Gelirin 4 Katı Artık Hayal Olabilir!

Kredi kartlarında yeni dönemin sinyali geldi. OVP’den kredi kartı sınırlaması çıktı. Peki Kredi Kartında sınırlama nasıl olacak? Bankalar Kredi Kartları Limitlerini Sınırlandırma Mesajı göndermeye başladı bile  İşte detaylar…

Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğine ilişkin ifadenin yer alması ve birçok bankanın yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar göndermesinin ardından, kart limitlerinin artırılma süreçlerinin de zorlaştırıldığı ortaya çıktı.

Dün sabah saatlerinde birçok banka özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar gönderdi. Daha sonra bu mesajın ‘sehven’ gönderildiği belirtilse de uzmanlar bunun ‘kart sınırlaması’nın sinyali olarak gördü.

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda,
“Bireysel kredi yıllık büyüme oranı yüzde 80’lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186.6 büyüme oranına ulaşan kredi kartı harcamaları ağırlıklı olduğu görülmektedir” denmişti.

Temmuzda kamuoyuyla paylaşılan bu raporun ardından ağustostaki 7,5 puanlık yüksek faiz artırımı sonrası, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,26’ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2,81’e, yıllıkta yüzde 40,1’e yükseldi.

Close up of credit cards over grey background

Aylık Gelirin 4 Katı Artık Hayal Olabilir!

Daha önce, kullancıların tüm bankalardaki toplam kredi kartı limitinin, kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirinin 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını geçemeyeceği yönünde yasal düzenleme yapılmıştı. Buna karşın son dönemde bazı kredi kartlarında, tüm kartlar toplamında aylık gelir miktarına bile ulaşmayacak şekilde limit belirlendiği öğrenildi. Tüketicilerin, aylık gelirlerinin altında, bazı durumlarda gelirlerinin yarısı kadar belirlenen kullanım limitleri için yine bankalarıyla temasa geçip limit artırma başvurusunda bulunması gerekiyor.