Kripto para piyasası yatırımcıların kâr realizasyonu sonrası düşüşe geçti
Yeni günde Bitcoin 117.465 dolar seviyesinde altında fiyatlanırken kripto para piyasasının toplam değeri ise yeniden 3.88 trilyon dolar. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende son durum güncellemelerine yer veriliyor.
Kripto paralarda son gelişmeler
Kripto para piyasasının yaşadığı son yükselişlerin ardından yatırımcılar kâr alımına geçti. Kripto para piyasasının toplam değeri son 24 saatte yüzde 6,9 düşüşle 3.88 trilyon dolar. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) 117 bin 465 dolar seviyesinden işlem görürken, Ethereum (ETH), unstake talebindeki artışla birlikte yüzde 3,7 kayıpla 3 bin 566 dolardan fiyatlanıyor. XRP yüzde 13,4 gibi kayıpla 3,01 dolardan, Solana ise yüzde 9,7 kayıpla 181,10 dolardan fiyatlanıyor.
Öte yandan dün Bitcoin ETF’lerinde toplam 85,96 milyon dolarlık net çıkış görüldü. Dünkü çıkışın ardından Bitcoin ETF’lerindeki çıkış serisi üçüncü gününe ulaştı. Ethereum ETF’leri ise 332 milyon dolarlık net giriş kaydetti ve 14 günlük giriş serisini sürdürdü.
Solana ağı blok kapasitesini yüzde 20 artırdı
Solana ağı, salı günü blok kapasitesini yüzde 20 oranında artırarak 48 milyon işlem biriminden (CU) 60 milyona çıkardı. Yıl sonuna kadar bu kapasitenin daha da artırılması planlanıyor. Solana’da her işlem farklı miktarda işlem birimi tüketiyor. İşlemin karmaşıklığı arttıkça tüketilen birim sayısı da yükseliyor. Ağ, ocak ayında memecoin’lerdeki ani artış nedeniyle ciddi tıkanıklık yaşamıştı. Bu yoğunluk, ABD Başkanı Donald Trump ve First Lady Melania Trump’ın kendi memecoin’lerini piyasaya sürmesiyle zirveye ulaşmıştı.
Solana blok kapasitesinin 100 milyon CU’ya çıkarılması da gündemde. Solana altyapı şirketi Jito Labs’in CEO’su Lucas Bruder tarafından GitHub’da paylaşılan teklife göre, bu artışın ağın genel işlem kapasitesini ciddi ölçüde genişletmesi bekleniyor.
Ethereum’da unstake talebi zirve yaptı
Ethereum, bu hafta başında gördüğü 2025 zirvesinden yüzde 7’nin üzerinde düşerek çarşamba akşamı 3 bin 550 doların altına geriledi. Bu gerileme, doğrulayıcılar ve yatırımcıların ağdan çıkmak için sıraya girmesiyle aynı döneme denk geldi. Unstake talebi, son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Ethereum ağı, doğrulayıcıların ağ güvenliğini sağlamak amacıyla ETH kilitlemesini gerektiren bir proof-of-stake yapısıyla çalışıyor. Ancak sistemden çıkmak isteyen doğrulayıcılar, bir çıkış kuyruğuna giriyor ve bu kuyruk son günlerde ciddi şekilde büyümüş durumda. Staking protokolü Everstake, dün yaptığı açıklamada çıkış talebinin “ani şekilde arttığını” duyurdu. Validator Queue verilerine göre şu anda yaklaşık 644 bin ETH (yaklaşık 2,34 milyar dolar) unstake edilmek üzere bekliyor ve çıkış süresi ortalama 11 güne ulaştı.
Benzer bir çıkış dalgası, ETH fiyatının ocak ayında yüzde 15 düştüğü dönemde de görülmüştü. Ancak Everstake, bu hareketin panik değil, bir dönüşüm süreci olduğunu vurguladı. Doğrulayıcıların büyük kısmının Ethereum’dan tamamen çıkmadığını, yeniden stake etmek, operatör değiştirmek veya sistemlerini optimize etmek için geçici olarak ayrıldığını belirtti.
Her ne kadar çıkış kuyruğu dikkat çekici seviyeye ulaşsa da aynı anda ağa girmek isteyen doğrulayıcılar da bulunuyor. Şu anda 390 bin ETH (yaklaşık 1,2 milyar dolar) giriş sırasına alınmış durumda. Bu da net unstake miktarını yaklaşık 255 bin ETH’ye düşürüyor.
Stablecoin ve CBDC gündemi büyüyor kripto yasa tasarıları Senato yolunda
ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi vekiller, parti içi görüş ayrılıklarını aşarak geçtiğimiz hafta üç kripto yasa tasarısını Temsilciler Meclisi’nden geçirmeyi başardı. Ancak bu tasarıların tamamının yasalaşması için önlerinde hala bazı engeller bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nde gerçekleşen iki uzun oturumun ardından, Cumhuriyetçilerin neredeyse tamamı ve 100’den fazla Demokrat vekil, ödeme stablecoin’lerini düzenlemeyi amaçlayan GENIUS Act lehine oy kullandı. Trump, yasayı oylamadan yaklaşık 24 saat sonra imzalayarak yürürlüğe soktu. Diğer iki yasa tasarısı olan CLARITY Act ve Anti-CBDC Surveillance State Act ise Senato’ya gönderildi. Her iki tasarının da Kongre’nin ağustos tatiline girmeden önce görüşülmesi bekleniyor. Bu üç yasa tasarısı, Cumhuriyetçilerin “kripto haftası” inisiyatifinin bir parçası olarak hazırlandı. Parti, dijital varlık sektörüne ilişkin düzenleyici netlik sağlanmasının aciliyetine dikkat çekti.
Bazı Cumhuriyetçi vekiller bu çabaları “partiler üstü” olarak tanımlasa da GENIUS Act imza töreninde çoğunlukla Cumhuriyetçilere yakın isimlerin bulunması ve bazı Demokratların Trump’ın kendi kripto girişimleriyle olan çıkar çatışmalarına dikkat çekmesi, kalan iki yasa tasarısının Senato’da tartışmalara yol açabileceğini gösteriyor. Senato Cumhuriyetçilerinin öncelikle kripto piyasası yapısına odaklanması bekleniyor. Bu kapsamda, SEC ve CFTC gibi düzenleyici kurumların yetki alanlarını netleştirecek ve hangi token’ların menkul kıymet sayılacağını belirleyecek kurallar oluşturulacak.