Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Lazarus’un hedefinde bu kez Türkiye’de var!

ESET Araştırma Birimi, ESET World konferansı kapsamında Lazarus APT grubu ve  bu grubun 2021'in sonları ile Mart 2022  arasında  dünyanın dört bir yanındaki savunma yüklenicilerine yönelik saldırıları hakkında yeni bilgiler paylaştı. 

Lazarus,  LinkedIn ve WhatsApp’ı kötüye kullanarak dünya çapındaki havacılık ve savunma yüklenicilerine saldırıyor

Hedeflerinde Türkiye’de var…

ESET Araştırma Birimi, ESET World konferansı kapsamında Lazarus APT grubu ve  bu grubun 2021’in sonları ile Mart 2022  arasında  dünyanın dört bir yanındaki savunma yüklenicilerine yönelik saldırıları hakkında yeni bilgiler paylaştı.

ESET Telemetrisine göre  hedefleri Fransa, İtalya, İspanya,  Almanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Polonya, Ukrayna, Türkiye, Katar ve Brezilya. Sahte işe alım kampanyaları için LinkedIn ve WhatsApp gibi hizmetleri kullanan Lazarus  ABD hükümetine göre Kuzey Kore rejimiyle bağlantılı.

ESET Tehdit Araştırması Direktörü Jean-Ian Boutin

ESET Tehdit Araştırması Direktörü Jean-Ian Boutin, Lazarus grubu tarafından 2021’in sonlarından Mart 2022’ye kadar dünyanın dört bir yanındaki savunma yüklenicilerine karşı yürütülen çeşitli yeni kampanyaları inceledi. ESET telemetrisine göre Lazarus, Avrupa  ve Latin Amerika’daki şirketleri hedef alıyor.

Lazarus operasyonunun birincil amacı siber casusluk olmasına rağmen, grup aynı zamanda sonucu başarısızlıkla biten para sızdırma operasyonu da yürüttü. Jean-Ian Boutin’e göre

“Lazarus tehdit grubu, çekirdek belleğine yazmak için savunmasız bir Dell sürücüsünden yararlanabilen bir kullanıcı modu bileşeni de dahil olmak üzere ilginç bir araç seti dağıtarak ustalığını gösterdi. Bu gelişmiş teknik, güvenlik çözümlerinin izlenmesini atlamak amacıyla kullanıldı.”

ESET araştırmacıları, 2020 gibi erken bir tarihte, Lazarus’un bir alt grubu tarafından Avrupalı havacılık ve savunma yüklenicilerine karşı yürütülen ve In(ter)ception operasyonu olarak adlandırılan bir kampanyayı zaten belgelemişlerdi. Bu kampanya sırasında kullanılan zararlılar farklı olsa da amaç yine aynıydı: Sosyal medyayı, özellikle LinkedIn’i, saldırgan ile çalışanlar arasında güven oluşturmak için kullandılar ve zararlı bileşeni gizli bir şekilde göndererek çalışanların açmalarını sağladılar. O dönemde Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Katar, Türkiye ve Ukrayna’daki şirketler hedef alınmıştı.

ESET araştırmacıları, eylemin çoğunlukla Avrupalı şirketlere saldırmaya yönelik olduğuna inanıyorlardı, ancak savunma yüklenicilerine karşı benzer kampanyalar yürüten bir dizi Lazarus alt grubunu izleyerek, kampanyanın çok daha geniş bir alana yayıldığını fark ettiler. Çeşitli kampanyalarda kullanılan kötü amaçlı yazılımlar farklı olsa da ilk çalışma şekli her zaman aynı kaldı: sahte bir işe alım uzmanı LinkedIn aracılığıyla bir çalışanla iletişime geçti ve sonunda kötü amaçlı bileşenler gönderdi.

Bu bağlamda, geçmişte olduğu gibi aynı yöntem ile devam ettiler. Bununla birlikte, ESET araştırmacıları, sahte işe alım kampanyalarına meşruiyet katmak için meşru işe alım kampanyası öğelerinin kullanıldığını da belgeledi. Ek olarak, saldırganlar kötü amaçlı kampanyalarında WhatsApp veya Slack gibi hizmetleri de kullandılar.

2021’de ABD Adalet Bakanlığı, üç IT programcısını Kuzey Kore ordusu için çalışmakla ve siber saldırı düzenlemekle suçladı. ABD hükümetine göre, infosec topluluğunda Lazarus Grubu olarak bilinen Kuzey Kore askeri hacker birimine aittiler.