Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Lenovo güçlü bir istikrarlılıkla ve kârlılıkla geleceğe hazır

Teknoloji devi Lenovo, yıllık sonuçlara göre 62 milyar dolar ciro ve 1,6 milyar dolar -Hong Kong Finansal Raporlama Standartlarına göre (HKFRS) 1,9 milyar dolar- net gelir elde etti. Brüt kâr marjı ve faaliyet kâr marjı son 18 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Lenovo güçlü bir istikrarlılıkla ve kârlılıkla geleceğe hazır

 

Teknoloji devi Lenovo, yıllık sonuçlara göre 62 milyar dolar ciro ve 1,6 milyar dolar -Hong Kong Finansal Raporlama Standartlarına göre (HKFRS) 1,9 milyar dolar- net gelir elde etti. Brüt kâr marjı ve faaliyet kâr marjı son 18 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Lenovo’nun kişisel bilgisayar dışı faaliyetlerden elde ettiği ciro yaklaşık %40 ile mali yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG) ve Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) cirolarını bir önceki yıla göre sırasıyla %22 ve %37 artışla 6,7 milyar dolar ve 9,8 milyar dolarlık rekor seviyelere taşıdı. 

Lenovo Türkiye, güçlü bir performans ortaya koyarak IDC sonuçlarına göre 2023 yılının ilk çeyreğini, kurumsal büyük müşteriler segmentinde %32,2 ve tüketici segmentinde de %14,1 pay ile birinci sırada kapadı.  Lenovo Türkiye yılın birinci çeyreğini %18,3 pazar payı ile tamamladı.

Kaynak: IDC PCD Tracker Historical Results Q1 2023

Global düzeyde istikrarlı kârlılık

Dünyanın ve Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden Lenovo’nun nakit pozisyonu güçlü yapısını sürdürürken, nakit dönüşüm döngüsü pozitif görünümünü artırdı. Bu sağlıklı likidite sayesinde Lenovo, gelecekteki temel yetkinliklerini oluşturmak için “Yeni BT” (istemci, uç nokta, bulut, ağ ve bilgi edinme olanakları) çevresinde Ar-Ge yatırımlarını sürdürdü. Lenovo, yıl boyunca gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımlarını önceki yıla göre %6 artırarak 2,2 milyar dolara ulaştırdı.

Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, sonuçlar hakkında şöyle konuştu:

Lenovo olarak, çeşitliliğini artırdığımız büyüme etkenlerimizin yeni dönüm noktalarına ulaşmayı sürdürmesiyle, geçtiğimiz mali yılda istikrarlı bir kârlılık elde ettik. Kazandığımız ivme, hizmet odaklı dönüşümümüzün istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlarken, bilgisayar dışı faaliyetlerimizin cirosu yaklaşık %40’a yükseldi. Net bir şekilde ortaya koyduğumuz stratejimiz başarıyla ilerliyor ve operasyonlarımız küresel belirsizlikler karşısında dahi direncini koruyor. İleriye dönük olarak, büyüme fırsatlarını yakalamak için Ar-Ge’ye yatırım yapmayı sürdürerek geleceğe hazır olacağız.”

 Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG) ile tüm segmentlerde güçlü büyüme

Lenovo Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG), Lenovo’nun büyümesindeki temel faktör olarak kârlılığa önemli ölçüde katkıda bulunmaya devam ediyor. Grubun cirosu önceki yıla göre %22 artışla 6,7 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, %21 gibi yüksek bir faaliyet kârı elde edildi.Tüm segmentlerde çift haneli yüksek büyüme rakamları elde edilirken, artık SSG cirosunun yarısından fazlasını donanım odaklı olmayan çözüm ve hizmetler oluşturuyor.

SSG, Lenovo’nun fikri mülkiyetlerinden faydalanarak, yatırımlarını her sektörde uygulanabilecek ölçeklenebilir ve tekrarlanabilir yatay çözümler veya kritik bileşenlere yapmaya devam ediyor. SSG, tüm bunlara ilave olarak dijital iş yeri çözümlerini ve TruScale hibrit bulut çözümleri portföyünü zenginleştiriyor.

Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ile rekor ciro, rekor kârlılık ve çok yüksek büyüme

Lenovo Altyapı Çözümler Grubu (ISG), bir önceki yıla göre %37 artışla yaklaşık 10 milyar dolara çıkaran grup, 98 milyon dolarlık rekor faaliyet kârı elde etti. Sunucu faaliyetlerinden elde edilen ciro bir önceki yıla göre yaklaşık %30 artışla rekor bir üst düzeye ulaşırken, Lenovo, “dünyanın en büyük üçüncü sunucu sağlayıcısı” oldu.

Depolama birimi de rekor düzeyde bir ciro elde ederek, önceki mali yılın sonuçlarına ek olarak dünyada sekizincilikten beşinciliğe yükseldi. Yazılım cirosu da bir önceki yıla göre %25 artışla rekor kaydetti. 2025 yılına kadar sunucu pazarının tek başına 132 milyar doları geçmesi, depolama pazarının 36 milyar dolar, uç nokta altyapısı pazarının ise 37 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ISG, hem “Bulut Hizmet Sağlayıcılığı”, hem de “İşletme” ve “KOBİ” segmentlerini kapsayan tam yığın olanaklarını geliştirmeyi sürdürüyor. Aynı zamanda, yapay zeka destekli uç nokta bilişimi ve hibrit bulut gibi, yapay zekadan (AI) güç alan altyapı inovasyonlarına yatırımlar gerçekleştiriyor. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de kurulan yeni tesis, şirketin üretim ve maliyet alanındaki rekabet gücünü pekiştiriyor.

Akıllı Cihazlar Grubu (IDG) ile 1. sırada

Akıllı Cihazlar Grubu ‘nun cirosu önceki yılın aynı dönemine göre göre 49,4 milyar dolara gerilese de dünya genelinde %23,2 pazar payı ile bilgisayar pazarında 1. sırada yer alan grup, %7,3 ile sektörde öncü kârlılığını korudu. Lenovo, 2023 takvim yılının 2. yarısında bilgisayar pazarının büyüme trendine geri dönmesini öngörürken, dijitalleşme trendi ve hibrit çalışma modeli ise akıllı alan çözümlerinde istikrarlı bir büyüme sağlamaya devam ediyor. Premium ürünlerden elde edilen ciro karması, yaklaşık %30’a yükseldi. Grup, premium ürün ve hizmetler ile buna bağlı alanlara yoğunlaşan teknolojik inovasyonlara yatırımlar gerçekleştirirken, aynı zamanda hibrit çalışma modelleri için akıllı alan çözümleri geliştirmeye devam edecek.

Dördüncü Çeyrek Performansı

Lenovo mali yılının 4. çeyreği olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %24 düşüşle 12,6 milyar dolar ciro elde edildi. IDG cirosu bir önceki yıla göre %33 oranında azalırken, büyüme faktörleri olarak SSG ve ISG’nin gösterdiği güçlü ivme, cihaz piyasasındaki zayıflamanın telafi edilmesine yardımcı oldu. Bir önceki yıla göre SSG hasılatı %18 artışla 1,6 milyar dolara, ISG cirosu ise %56 artışla 2,2 milyar dolara yükseldi. Bu çeyrekte bilgisayar dışı ciro karması, önceki yıla göre 12 puan artışla %43 gibi tarihi bir zirveye ulaştı.

Öne çıkan faaliyetler

Çevre, Sosyal ve Kurumsal Yönetim – Uluslararası derecelendirme kuruluşu MSCI, yakın zamanda Lenovo’nun Çevre, Sosyal ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme puanını AAA seviyesine yükseltti. Bu artış, ESG programlarında öncü konumda olan şirketler için mümkün olan en yüksek derecelendirme anlamına geliyor. Bunun yanı sıra EcoVadis, bu yıl yedincisi düzenlenen “Sürdürülebilir Tedarik Liderliği Ödülleri”’nde (Sustainable Procurement Leadership Awards) Lenovo’yu sürdürülebilir tedarik mükemmelliği alanında ödüle layık gördü. Lenovo ayrıca, 2023 yılında Forbes tarafından doğrudan öneriler, dolaylı öneriler ve temel performans göstergelerine yönelik araştırmalar esas alınarak belirlenen “En İyi Çeşitlilik Performansı Gösteren Şirketler (Best Employers for Diversity)” listesine girmeye hak kazandı.