Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

LiFi Nedir? LiFi Nasıl Çalışır? Wi-Fi’dan 100 Kat Daha Hızlı!

Işıkla kablosuz veri transferi yapabilen bir teknoloji, yeni adıyla LiFi olarak karşımıza çıktı. Anlamı, Light Fidelity kelimelerinin kısaltmasından alan LiFi, uzun bir süredir geliştirme aşamasındaydı.

LiFi Nedir? LiFi Nasıl Çalışır? Wi-Fi’dan 100 Kat Daha Hızlı!

Sıkı durun geleceğin kablosuz ağ teknolojisi karşımızda, Wi-Fi 6’yı daha yeni deneyimlemeye başlamışken şimdi de karşımızda LiFi standardı çıktı. Açıklanan LiFi Standardı özelliklerine bakacak olursak bizi Wi-Fi teknolojisinizdan tam 100 kat daha hızlı bir teknoloji bekliyor. İşte LiFi ile ilgili ilk bilgiler… Li-Fi nedir? Li-Fi ve Wi-Fi arasındaki fark nedir? Li-Fi ne kadar hızlıdır?

Kablosuz iletişimin yeni geleceği LiFi yayınlandı!

Işıkla kablosuz veri transferi dönemi başladı, Kablosuz iletişim için bir devrim olması beklenen LiFi standardı yayınlandı. Kablosuz ağların hayatımızın her alanında yer teşkil ettiğini söylemeye bile gerek yok aslında, Akıllı telefondan, tablet bilgisayara kadar tüm cihazların iletişiminde kilit bir role sahip. Uzun süredir frekans sorunları arasında gelişiminde hız bariyerlerine takılmış olan teknoloji sonunda bir çıkış noktası buldu..

Işıkla kablosuz veri transferi yapabilen bir teknoloji, yeni adıyla LiFi olarak karşımıza çıktı. Anlamı, Light Fidelity kelimelerinin kısaltmasından alan LiFi, uzun bir süredir geliştirme aşamasındaydı.

An itibariyle de Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından yeni bir standart olarak ilan edildi.

IEEE 802.11bb LiFi standardı yayınlandı

Wi-Fi’dan farklı olarak radyo dalgaları yerine ışığı kullanan yeni 802.11bb ile ilgili cihazları yakında görmeye başlayabiliriz. Teorik olarak Wi-Fi’dan 100 kat daha hızlı olacak.

Peki LiFi nasıl çalışıyor? Wi-Fi’den ne kadar hızlı?

Light Fidelity (LiFi), radyo dalgaları yerine, yaygın LED ampullerden gelen titrek ışık yoluyla verileri fotonları algılayıp tekrar bilgiye dönüştürebilen alıcılara iletiyor. Işıktaki titremeyi insanlar fark edemiyor zira titreşim 60Hz’in üzerindeki frekanslarda gerçekleşiyor, yani insan gözünün algılayamayacağı kadar hızlı. Bu sayede, LiFi sinyalleri WiFi’den 100 kat daha hızlı maksimum 224GB/s gibi olağanüstü hızlara ulaşabiliyor.

 

Li-Fi’nin Wi-Fi’ye göre avantajları nelerdir? LiFi Wi-Fi arasındaki fark nedir?

Li-Fi, geleneksel WiFi’ye göre bazı önemli avantajlara sahip. Avantajlardan bazıları ise şunlar:

 Güvenlik

LiFi, görünür bir ışık spektrumu kullanıyor. Yetkisiz erişimi engelleyen duvarlar gibi optik olarak opak nesnelerden geçemiyor. Mevcut WiFi’ye duvarların ötesinden erişilebilir, bu da onu yetkisiz erişime karşı savunmasız hale getiriyor.

Hız

LiFi, şu anda WiFi’de elde edilebilen hızlardan yaklaşık 100 kat daha yüksek hızlar sağlıyor. Daha hızlı iletişim, daha iyi hizmet kalitesi ve daha iyi iletişim için yeni bir araç olacak.

Kullanılabilirlik

LED ampullerin kullanılması nedeniyle, geleneksel LED ampuller uyumlu ampullerle değiştirilerek bu teknoloji her yerde kullanılabilir hale getirilebilir.

Girişimsiz

LiFi ışıktan geçtiğinden, daha az parazit olasılığı var. LiFi’nin Parazitsiz doğası nedeniyle, uçaklar, tıbbi araştırma merkezleri ve yer altı madenciliği gibi radyo frekansına duyarlı alanlarda da kullanılabilir.

Light Fidelity teknolojisi, geleneksel WiFi’nin yerini belki tam olarak alamayacak kadar iyi görünse de. Aslında her iki teknolojinin de farklı kullanım ortamları var. WiFi, Li-Fi’den daha geniş bir alan için kullanılabilir, ancak güvenlik ve güç sağlar.