Sosyal Medya

Sosyal Medya

Mark Zuckerberg Cambridge Analytica Skandalı için özür diledi

Mark Zuckerberg Cambridge Analytica Skandalı için özür diledi. Skandal Sonrası Alınacak Önlemler hakkında da bilgiler verdi.

Mark Zuckerberg Cambridge Analytica skandalı için özür diledi

Mark Zuckerberg, şirketin Cambridge Analytica gizlilik skandalını ele geçirmesi nedeniyle Çarşamba akşamı nihayet özür diledi. CNN’de yayımlanan röportajda “Bu Büyük Bir Güven İhlaliydi ve Gerçekten Çok Üzüldüm” dedi. “Sorumluluğumuz bunun bir daha olmayacağından emin olmak” diye sözlerine ekledi.

Zuckerberg, Facebook’un üçüncü taraf geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişmesine nasıl izin verdiğine ilişkin bir endişenin ardından ilk defa özür dilemiş oldu. Mark Zuckerberg dün akşam saatlerinde platformun geleceği ile ilgili atılacak bazı önemli adımları duyurdu. Bu adımlar geçmişte yaşanmış olası kötüye kullanımlarla ilgili aksiyon almayı ve gelecekte benzer durumları önlemek için daha güçlü koruyucu önlemleri hayata geçirmeyi kapsıyor.

Mark Zuckerberg’in yaptığı duyuruda bahsettiği Platformun Kötüye Kullanımı ile İlgili Sert Önlemler kısaca şöyle;

1.Platformun gözden geçirilmesi. 

2014’te platformu değiştirmemizden önce, büyük miktarda bilgiye erişimi olan tüm uygulamaları, veri erişimini azaltmak amacıyla inceleyeceğiz ve şüpheli aktivitelerde bulunmuş her uygulamayla ilgili kapsamlı bir denetleme yapacağız. Kişisel olarak tanımlanabilir bilgiyi kötüye kullanan geliştiriciler tespit etmemiz durumunda bu geliştiricileri platformdan yasaklayacağız.

2.İnsanları kötüye kullanım hakkında bilgilendirme. 

Verilerini kötüye kullanmış bir uygulamadan etkilenen insanları bilgilendireceğiz. Bu, insanların “thisisyourdigitallife” aracılığı ile verilerine ulaşılıp ulaşılmadığını öğrenebilmelerini sağlayan bir yöntemin geliştirilmesini de içeriyor. Önümüzdeki süreçte, verilerin kötüye kullanımı nedeniyle bir uygulamayı kaldırırsak, o uygulamayı kullanmış herkese bilgi vereceğiz.

3.Kullanılmayan uygulamalar için erişimi kapatma. 

Eğer kişi bir uygulamayı son üç ay içinde kullanmadıysa, o uygulamanın kişinin bilgilerine erişimini engelleyeceğiz.

4.Facebook ile Giriş verilerinin kısıtlanması. 

Giriş Yap’ı değiştiriyoruz. Böylece, bir sonraki versiyonunda, uygulama incelemesi (app review) gerekmeksizin bir uygulamanın erişim talep edebileceği verileri sadece isim, profil resmi ve e-posta adresini kapsayacak şekilde kısıtlayacağız. Bunun dışındaki herhangi bir bilgiyi talep etmek için bizim onayımız gerekecek.

5.İnsanları kullandıkları uygulamaları yönetmek konusunda teşvik etme. 

İnsanlara hesaplarının hangi uygulamalar ile bağlantıda olduğunu ve bu uygulamalara hangi verilerini kullanma izni verdiklerinin kontrolünü hâlihazırda insanlara gösteriyoruz. Artık bu seçimleri çok daha belirgin ve kolay yönetilebilir hale getireceğiz.

6.Zayıf noktaları bulan kişilerin ödüllendirilmesi. 

Facebook’un Bug Ödül Programını, insanların uygulama geliştiricilerin de verileri kötüye kullanımı tespit etmeleri halinde Facebook’a rapor edebilmelerini sağlayacak şekilde genişleteceğiz.

Mark Zuckerberg’in konuyla ilgili yaptığı paylaşıma ve Facebook’un resmi blogunda yayınlanan açıklamaya şuradan ulaşabilirsiniz.