Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Mastercard, Güvenli Online Yeni Yıl Alışveriş İpuçlarını Paylaştı!

Yılın en heyecanlı günleri başladı. Sevdiklerini hediyeleriyle mutlu etmek isteyenler ise pandemi döneminde online alışverişi daha fazla tercih ediyor. Yeni yılda hediye alışverişinde de kurtarıcı olan online siteler, hızlı olduğu gibi tüketicilere birçok kolaylık da sağlıyor.

Mastercard’tan Güvenli Online Alışveriş İpuçları

Online Yeni Yıl Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yılın en heyecanlı günleri başladı. Sevdiklerini hediyeleriyle mutlu etmek isteyenler ise pandemi döneminde online alışverişi daha fazla tercih ediyor. Yeni yılda hediye alışverişinde de kurtarıcı olan online siteler, hızlı olduğu gibi tüketicilere birçok kolaylık da sağlıyor. Ancak bunun yanı sıra güvenli olması da çok önemli. Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, online alışverişlerde yaşanılabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla dikkat edilecek noktaları paylaşıyor. 

Mastercard, hızlı kargolama ve iade kolaylığı nedeni ile her geçen gün online sitelerden alışveriş yapanların sayısının artığını bununla birlikte ise online satış sitelerinin de her geçen gün çoğalarak bazı güvenlik problemlerini yanında getirdiğini belirtiyor. Bu nedenle Mastercard, online alışverişlerinizde satın alma işleminizi yapmadan önce, kişisel bilgilerinizi çevrimiçi ortamda korumak için dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle sıralıyor;

Güvenilir Web Sitelerini Kullanın

Güvenilir veya bilinen bir online siteden alışveriş yapın. Benzer görünen marka web siteleri aldatıcı olabilir. Web sitesi adresinde yazım hataları varsa veya bir web sitesi farklı bir üst düzey alan (.com yerine .net) kullanıyorsa dikkatli olun. Çevrimiçi arama sonuçları, özellikle ilk birkaç bağlantı sayfasını seçerken sizi yanlış yönlendirmek için düzenlenmiş olabilir.

 

Güvenlik Kilidine Bakın

SSL (güvenli yuva katmanı) şifrelemesi olan çevrimiçi siteleri arayın ve satın alın. Sitenin URL’si yalnızca HTTP değil HTTPS ile başlayacağından, sitenin güvenli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Google Chrome, fazladan S içermeyen herhangi bir web sayfasını “güvenli değil” olarak işaretliyor. Ancak farklı bir tarayıcıdan giriyorsanız bu noktayı atlamamanız güvenli olacaktır.

 

Kart Saklama  

Kartınızı gelecek işlemler için kaydetme seçeneğini kullanırken bilgilerin ticari işletmelerde değil Mastercard’ın Masterpass platformu gibi yüksek güvenlikli alanlarda saklanıyor olduğundan emin olun. Masterpass ile detaylı bilgili sahibi olmak ve güncel kampanyaları takip etmek isteyenler  https://www.masterpassturkiye.com web sitesini ziyaret edebilirler.

 

Detaylı Kişisel Bilgi Paylaşımdan Kaçının

Online alışveriş yaparken paylaştığınız kişisel bilgi detaylarını sınırlayın. Bilinen markaların online alışveriş siteleri, asla “Sosyal Güvenlik numaranız veya doğum tarihiniz” gibi kişisel olarak tanımlanan bilgileri talep etmiyor. Kişisel veya finansal bilgileri, bu verilere neden ihtiyaç duyulduğunu sorgulamadan ve ne için kullanılacağını bilmeden paylaşmayın.

 

Güçlü Parolalar Oluşturun

Online bankacılık sistemi ve alışveriş yaparken kullandığınız hesaplarınız için uzun ve güçlü parolalar tercih edin. Bu, şifrelerinizin bilgisayar korsanları tarafından kolayca kırılmasını önler. Ayrıca şifrenizi sık sık değiştirmek iyi olacaktır.

 

Harcamalarınızı Düzenli Olarak Kontrol Edin

Kredi kartınız ve banka kartınız için elektronik hesap özetlerinizi düzenli olarak inceleyin. Bilginiz dışında ödemeler fark ederseniz hemen bankanız ile iletişime geçin. Online alışveriş yaparken, Mastercard gibi yüksek korumalı bir kredi kartı kullanmak en güvenlisidir.