Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

METAVERSE ile TOPLUM 5.0’ın Bağlantısı Nedir?

Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Gebze Teknik Üniversitesi IEEE tarafından düzenlenen “Robotik ve Otomasyon Zirvesi” kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek “Toplum 5.0” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

METAVERSE ile TOPLUM 5.0’ın Bağlantısı Nedir?

Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Gebze Teknik Üniversitesi IEEE tarafından düzenlenen “Robotik ve Otomasyon Zirvesi” kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek “Toplum 5.0” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna Mark Zuckerberg’in Facebook’un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve sanal gerçeklik teknolojisi metaverse’i gündeme taşıması ile başlayan Dr. Halıcı; metaverse terimine değinerek, “Aslında bu kelime ne diyor? Gerçek dünya ile sanal dünyanın birlikte entegre olduğu dijital bir dünyadan bahsediyor. Toplum 5.0’ı da bunun tüm topluma yayılması olarak değerlendirebiliriz.” dedi.

“ÜLKELER BAZINDA FARKLI YORUMLANIYOR”

Sanayi devrimlerinin tarihçesini Endüstri 1.0, Endüstri 2.0 ve Endüstri 3.0’ı anlatan Dr. Halıcı, son sanayi devrimi kabul edilen Endüstri 4.0’ın çıkış noktasından bahsederek gelecekte fiziksel iş gücünün insan hayatında yer almayacağını belirtti.

Dijital dönüşüm konsepti için her ülkenin kendine özgü fikre sahip olduğunu kaydeden Dr. Halıcı, “ABD, endüstriyel internet dedi. Çin; bunun üzerine oyunun kurallarının değiştiğini, fizikselden zihinsele geçişin olduğunu görünce daha iyi teknolojiye sahip ürünler yapmak için 2025’i hedef alarak ‘Made in China’ dedi. Avrupa, Endüstri 4.0 dedi. Asya’da Singapur gibi gelişmiş ülkeler ise akıllı şehirler dedi. Ama Japonya, toplumsal düşünülmesi gerektiği için Toplum 5.0 kavramını ortaya attı.” ifadelerini kullandı.

“DAHA UYGUNA SATIN ALINABİLECEK”

Sanayinin dijitalleşmesinin hayata kattığı artı değerlerden bahseden Dr. Halıcı, günümüzde endüstrideki fabrikalarda işlerin sistemler ve makinalar tarafından yapıldığı takdirde en büyük gider kalemlerinden biri olan işçilik maliyetlerinin düşeceğini ifade etti. Dr. Halıcı bu durumun; otomobil, cep telefonu gibi birçok şeyin satış fiyatına doğrudan etki edeceğini ve bunların çok daha uygun fiyata satın alınabileceğini ifade etti.

Dijital dönüşümün çalışma şekilleriyle birlikte insanların yaşam şekillerini de değiştireceğini söyleyen Dr. Halıcı, dönüşümün ihtiyaçtan ziyade zorunluluk olduğunun altını çizdi.

METAVERSE NEDİR?

İlk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson’un yazdığı “Snow Crash” isimli bilim kurgu romanında kullanılan metaverse terimi, meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılmış olup “kurgusal evren” anlamına gelmektedir.

Metaverse; sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin bir araya gelmesi neticesinde fiziksel dünyada hissedilen tüm insani duyguların dijital dünyada da hissedilebilir hale gelmesidir.