MICHELIN LASTİK AŞINMA PARTİKÜLLERİNİ SINIRLAMA KONUSUNDA LİDER KONUMDA!
Mobilite ve inovasyon alanında öncü şirketlerden biri olan Michelin, lastik aşınmasından kaynaklanan parçacık emisyonlarını azaltma konusundaki kararlılığıyla bir kez daha Alman Otomobil Kulübü ADAC tarafından tartışmasız lider olarak lanse edildi.
Sürdürülebilirlik ve inovasyon alanındaki çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Michelin, lastik aşınmasından kaynaklanan partikül emisyonlarını azaltma konusundaki kararlılığıyla bir kez daha Alman Otomobil Kulübü (ADAC) tarafından tartışmasız lider olarak tanındı. Geçtiğimiz mayıs ayında, testlerinin titizliğiyle tanınan Alman Otomobil Kulübü ADAC, tüm markaları kapsayan 160 lastik modeli üzerinde yaptığı test sonuçlarını yayımladı. Bu çalışmaya göre, Michelin lastikleri premium rakiplerin ortalamasına kıyasla yüzde 26 daha az lastik aşınma partikülü salımı gerçekleştirdi. Bu sonuç, 2021’de yayımlanan ve Michelin lastiklerinin premium segmentteki lastiklerin ortalamasına göre yüzde 28 daha az partikül saldığını gösteren önceki çalışmayı doğruladı. Michelin’in en yakın rakibi, her kilometrede ve taşınan her ton başına yüzde 20 daha fazla lastik aşınma partikülü salımı üretti.
Bu sonuçlar, Michelin’in lastik ömrü boyunca yüksek performans, azaltılmış parçacık salımı ve minimum hammadde kullanımı sunan lastikler geliştirme konusundaki yenilikçi stratejisinin başarısını yansıtıyor.
Euro 7 Standardı ile uyum zorunluluğu
Lastik aşınmasından kaynaklanan partikül emisyonları, Avrupa’da her yıl yaklaşık 500.000 ton salıma neden oluyor. Temmuz 2024’te yürürlüğe giren Euro 7 standardı, Avrupa pazarında satılan tüm lastikler için küresel aşınma partikül emisyonlarının ölçülmesini mümkün kılacak. Bu standardın gerekliliklerini karşılamayan lastiklerin pazara sunulması artık mümkün olmayacak.
Michelin 20 yılı aşkındır inovasyona yatırım yapıyor
Michelin lastik aşınmasını azaltmak amacıyla 20 yılı aşkın bir süredir AR-GE yatırımlarını ve inovasyon çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Michelin, 2015-2020 yılları arasında lastiklerinin aşınma partikülü salımında %5 oranında azalma sağlanmış ve böylece yaklaşık 100.000 tonluk emisyonun önüne geçmiştir. Michelin ayrıca bu hedef kapsamında 2024 yılında 786 milyon euro tutarında Ar-Ge yatırımı gerçekleştirmiştir.
Grup, malzeme uzmanlığına ve tarihsel olarak hammadde kullanımını optimize etmeye odaklanmış bir tasarım stratejisine dayanıyor. Bu konuda başlıca örnekler şöyle;
- MICHELIN Primacy 5 lastiği, bir önceki nesil olan MICHELIN Primacy 4+ ile karşılaştırıldığında yüzde 14 daha az lastik aşınma partikülü salımı gerçekleştirdi.
- Yeni MICHELIN CrossClimate 3 Sport lastiği (3PMSF sertifikalı) – aynı kategorideki yaz lastiği olan MICHELIN Pilot Sport 5 ile karşılaştırıldığında yüzde 23 daha az parçacık salımı gerçekleştirdi.
Michelin, 2023 sonunda CNRS (Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi) ve Clermont Auvergne Üniversitesi ile birlikte BioDLab adlı ortak bir araştırma laboratuvarı kurduğunu duyurdu. Michelin, bu laboratuvar aracılığıyla, lastik aşınmasından kaynaklanan aşınma partiküllerinin biyolojik bozunabilirliğini anlamak ve çevresel etkilerini azaltmak amacıyla somut çözümler üretmeyi hedefliyor.