Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Microsoft, Parallels Desktop 18 ile yeni Mac’lerde Windows 11’i destekliyor!

Microsoft, yeni Mac'lerde Windows 11'i destekliyor.... Boot Camp değil ama yasal bir çözüm sunuyor... İşte Microsoft Mac'ler de Windows 11 sunma planı...

Microsoft, Parallels aracılığıyla daha yeni Mac’lerde Windows 11’i destekleyecek

Microsoft, yeni Mac’lerde Windows 11’i destekliyor…. Boot Camp değil ama yasal bir çözüm sunuyor… İşte Microsoft Mac’ler de Windows 11 sunma planı…

Microsoft, umduğunuz şekilde olmasa da, Windows 11’i ARM tabanlı Mac’lerde çalıştırmanın bir yolunu resmen onayladı.

Söz konusu destek açıklaması, yeni bir destek makalesinde yer aldı. Bu makaleye göre, Windows 11 Pro ve Enterprise’ın ARM sürümlerini M1 ve M2 tabanlı Mac’lerde çalıştırmak isteyenler için Parallels Desktop 18’i kullanmaya “yetki verdi”.

Windows 11 ihtiyacı olan mac kullanıcıları için yasal bir çözümün önü açılmış oldu.

Yine de bu çözümde tahmin edebileceğiniz gibi, bazı sınırlamalar var. Kısmen Microsoft’un tüm ARM Windows yapıları için 32 bit yazılımları kullanımdan kaldırması nedeniyle 32 bit ARM uygulamalarını çalıştıramayabilirsiniz. Ayrıca çevre donanımları, Windows 11 ARM sürücülerine sahip olmadıkça çalışmayabilir. Bir başka sınırlama ise Android uygulamaları, Linux sybsystem ve Windows Sandbox gibi başka bir sanallaştırma katmanına bağlı olan şeyler için geçerli… Oyun tarafında ise en az DirectX 12 veya OpenGL 3.3 gerektiren oyunlar çalışmayacaktır.

2021’den beri Parallels üzerinden Windows 11 ARM Mac’lerde zaten çalışıyor!

Windows 11’i Parallels’te ARM Mac’lerde 2021’den beri çalıştırmak mümkündü ve hatta oldukça iyi çalıştı. Tek fark orada kullanabileceğiniz sürüm sadece Insider Önizleme sürümü olan Windows 11’di. Ayrıca o zaman Microsoft yeni Mac’ler de bunu desteklemeyeceklerini söylüyordu.

Söz konusu bu onaylanan yeni çözüm lisans sorununu bir anlamda bertaraf ediyor.  Parallels Desktop 18 artık Windows 11’i çok az bir çabayla indirip kurmanıza izin veriyor.

The Verge‘in açıkladığı gibi, Microsoft’un lisanslamayı nasıl değiştirdiği kesin değil – şimdiye kadar yalnızca Windows’un ARM sürümlerini doğrudan PC satıcılarına lisansladı.

Bu haliyle belki bir çok kullanıcıyı tatmin etmeyecek bir çözüm olabilir ancak bence yasal bir yolun açılması güzel. ARM işlemcili bir PC’de alacağınız bir Windows performansı olmasa bile özellikle geliştiriciler için iyi bir çalışma ortamı sunabilir. Apple ve Microsoft arasında bir şekilde işbirliğinin artması her iki platform kullanıcıları içinde faydalı olacaktır.