Sosyal Medya

Donanım

Monitör seçimi iş performansını nasıl etkiliyor?

Dell Technologies adına Forrester tarafından hazırlanan rapora göre, kullanıcıların yüzde 80'i daha geniş ekranlı monitörlerin iş performanslarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyor. İşte detaylar...

Monitör seçimi iş performansını nasıl etkiliyor?

Dell Technologies adına Forrester tarafından hazırlanan rapora göre, kullanıcıların yüzde 80’i daha geniş ekranlı monitörlerin iş performanslarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyor. İşte detaylar…

Verimlilikle Bağlantı Kurmak

Evden çalışma süresinin artmasıyla birlikte, sağlıklı bir çalışma ortamının sürdürülebilir olması öncelikli hâle geldi. Pandeminin başlangıcından bu yana, evlerde iş istasyonları kurma konusunda bir eğilim oluşmaya başladı. Gelinen bu noktada teknolojiyi yakından takip etmeyenlerin, verimli bir çalışma ortamı oluşturmada öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaları önem kazandı.

Bu yıl oldukça rağbet gören ürünlerden biri de masaüstü monitörler oldu. Dell Technologies adına Forrester tarafından hazırlanan rapora göre, kullanıcıların yüzde 80’i daha geniş ekranlı monitörlerin iş performanslarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyor. Raporda bilgi teknolojileri çalışanlarının; çoklu ekranların aynı anda daha fazla bilgiyi görüntülemelerine (%50), pencereler arasında gezinmeksizin eş zamanlı birden fazla programı kullanabilmelerine (%46) ve işleri daha hızlı (%35) ve daha doğru (%30) bir şekilde tamamlayabilmelerine imkân verdiğini söylediklerine de dikkat çekiliyor.

Monitörlerin nasıl zaman kazandırdığını ve iş kalitesine katkılarını üç açıdan incelemek gerekirse:

1. Verim “Merkezi”

Evden çalışma düzeninde, tek başına dizüstü bilgisayar kullanımının kullanışlı ekran alanını sınırladığı kısa sürede görüldü. Bu noktada; dizüstü bilgisayarları masaüstü monitörlerle eşleştirilip iki ekranı birden kullanmak, pencereler arasında geçiş yapma süresini azaltarak ve daha iyi görüntüleme sunarak kullanıcı deneyimini geliştirir ve işin tamamlanma süresi de iyileştirebilir. Nitekim Jon Peddie araştırma anketine göre de, çift monitör kullanmak verimliliği yüzde 42 oranında artırıyor. İşlerin saatte 5 dakika daha hızlı tamamlanması bile, günde 1 saate yakın zaman tasarrufu sağlayabilir nitelikte.

Aslında son çıkan monitörler, USB-C portu ve/veya monitörün sabit Ethernet 1 ve güç sağlayan bir hub olarak hizmet etmesini sağlayan diğer port’lar gibi geniş bağlantı seçeneklerine sahip. Kullanıcılar; ses, görüntü ve şarj için tek bir kabloyla evlerinde kablo yığını olmayan bir çalışma masasının konforuna kavuşuyor.

2. Tüm ekranlar aynı değildir

Zamanımızın üçte birini ekran karşısında geçirdiğimiz günümüzde, sağlığımız ve üretkenliğimiz de kuşkusuz etkileniyor. Dizüstü bilgisayarlar, uzun süreli kullanım için uygun ergonomik tasarıma sahip değilken; masaüstü monitörler, göz seviyesinde görüntüleme imkânı sunarak duruş bozukluğundan kaynaklanan sırt ve boyun ağrılarında azalma sağlıyor. İş hayatının geleceğine ilişkin bir IDC InfoBrief’e göre, dünya çapındaki çalışanların yüzde 80’i, gelişmiş monitörlerin (daha yüksek çözünürlüklü, daha iyi ergonomi ve renkler sunan) genel çalışma deneyimini iyileştireceği konusunda hemfikir. Masaüstü monitör kullanmak, geliştirilmiş ürün tasarımı ve sunduğu çalışma alanı düzeni sayesinde kas gerilmelerini ve yorgunluğu azaltabiliyor.

3. Daha fazla görme ihtiyacı  

Daha yüksek çözünürlüklerin ve daha büyük boyutlu ekranların, insanların çalışma ve eğlenme biçimlerine katkı sunması şaşırtıcı değil. Eğlence kısmı; özellikle oyun oynamak, alışveriş yapmak veya film izlemek için monitör kullananlarla ilgili… Daha büyük ekranların kullanılması, programlama, veri analizi & görselleştirme ve tasarım gibi, ayrıntılara dikkat edilmesi gereken işlerde faydalı olabilir. Çoklu görevleri ve gelişmiş veri görselleştirmeyi yüksek oranda destekleyen hem daha büyük boyutlu hem de daha yüksek çözünürlüklü ekranlar, bu tür mesleklerin vazgeçilmezi olmuş durumda.

Öyle ki bazı masaüstü monitörler, çoklu görevleri daha iyi yapabilmeniz için birden çok uygulamayı ekranınızda düzenlemenize olanak tanıyor.

Dell Technologies Türkiye’nin Müşteri Çözümleri Grubu Ülke Satış Müdürü Ümit Yeşiltaş,

 Diğer bir grupsa daha çevreleyen bir deneyim sunan ve ekranda göz hareketlerini azaltan kavisli monitörler. Bu da demek oluyor ki artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve 3D görselleştirme gibi geniş kapsamlı teknolojilerin benimsenmesi, yeni ortaya çıkan iş yüklerini desteklemek için tasarlanmış gelişmiş monitörleri zorunlu bir ihtiyaç hâline getirecek. Tüm bunların yanı sıra; esnek çalışmanın daha da artacağı bir geleceğe doğru ilerlerken, çalışma alanımızı optimize etmek ve verimliliği artıran hibrit bir çalışma ortamı yaratmak giderek daha elzem hâle gelecek. IDC araştırmasına göre Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki CIO’ların yüzde 43’ü, çalışanların büyük bir bölümünün uzun dönemde herhangi bir yerden çalışmalarına dijital olarak olanak tanıyacak planlar üzerinde çalışıyor. İşte bu noktada masaüstü monitörler kolay bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla evdeki iş istasyonlarınıza daha iyi görüntüleme, artırılmış kullanıcı konforu ve çok yönlü avantajlara sahip bir masaüstü monitör eklemek iyi bir yol olabilir” dedi.