TeknoTalk

MTV’de Ömür Boyu Yüksek Vergi Ödeyeceğiz, Hazır mısınız?

1 Ocak 2018 itibariyle Yüksek MTV Ödemeye Hazır mısınız?

MTV’de Ömür Boyu Yüksek Vergi Ödeyeceğiz, Farkında mısınız? ve Buna Hazır mısınız?

En kısa ve yalın şekliyle yeni düzenleme ile 1 Ocak 2018’den itibaren otomobil satın alanlar kademeli Motorlu Taşıtlar Vergi Sistemine Tabi Olacak. Bu yeni düzenleme bu tarihten önce araç satın alanlar ile sonrası araç satın alanlar arasında vergi adaletsizliği yaratabilir.

Yeni Kademeli MTV Sistemi Neler Getiriyor?

1 yıldır yüzde 45’lik en düşük ÖTV oranı sadece matrah (vergisiz) fiyatı 40 bin TL ve altındaki otomobillere uygulanıyor. 

MALİYE Bakanlığı, Kasım 2016’da bir gece ansızın ÖTV’de değişiklik yaparak matraha (vergisiz fiyat) dayalı kademeli sisteme geçti. Buna göre 1.6 litre ve Otomotive dolaylı vergi indirimi geliyor
altı motora sahip araçlardaki ÖTV oranları yüzde 45 ila 60 arasında 3 dilime ayrıldı.

Matrahı 40 bin TL’yi aşmayan otomobiller için ÖTV yüzde 45’te sabit kalırken, matrahı 40 bin lirayı aşıp 70 bin lirayı geçmeyenler için ise ÖTV yüzde 45’ten 50’ye yükseldi. Matrah fiyatı 70 bin lirayı aşanlarda ise ÖTV oranları ise bir gecede yüzde 45’ten yüzde 60’a çıktı. İşte bu sistem 1 yıldır sektörün büyük kabusu oldu.

MTV Ömür Boyu Vergi Dönemi Yeni Yılla birlikte başlıyor.

SEKTÖRÜN ve tüketicilerin kafasını karıştıran diğer bir uygulama ise yeni kademeli Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sistemi oldu. 1 Ocak’dan itibaren alınacak yeni araçlarda hem motor hacmine hem de aracın değerine göre ödenecek MTV hesaplaması tamamen içinden çıkılmaz bir hesaplama gerektiriyor. Kaldı ki; bundan sonra trafikte seyreden yaklaşık 21 milyon araç eski sistemden MTV ödemeye devam edecekken, 1 Ocak 2018 sonrasında alınacak yeni araçların ürün ömrünün sonuna kadar yeni, yani daha yüksek sistemden MTV ödemesine devam edecek olması da ayrı bir sorun.

Yani 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle otomobil alanlar aracın ömrü boyunca yüksek vergi ödemeye mecbur olacak.

MTV 2018


MTV’de Ömür Boyu Yüksek Vergi Dönemi Başlıyor.

Exit mobile version