Sosyal Medya

Donanım

My Passport™ SSD 500GB Taşınabilir NVMe SSD İncelemesi!

Western Digital "Taşınabilir Cep Diski" formunda, NVMe SSD teknolojisinin kullanıcılara sağladığı hız ve performansı, kullanıcılarının beğenisine sunduğu en yeni modeli My Passport SSD 500GB'ı inceleme fırsatı bulduk.

Western Digital My Passport SSD 500GB Taşınabilir NVMe SSD İncelemesi!

Western Digital’in NVMe SSD’nin kullanıcılara sağladığı hız ve performansı “Taşınabilir Cep Diski” formunda kullanıcılarının beğenisine sunduğu yeni modelin en küçük kapasiteli olanı My Passport SSD 500GB’ı inceleme fırsatı bulduk.

Uzun yıllardır bilgisayarımın yada laptop çantamın ayrılmaz bir parçası olarak kullandığım yine Western Digital’in 1TB’lık modelini artık emekli etme vakti geldi sanırım. Özellikle eski makinalara hız kazandırmanın en hızlı ve pratik çözümü olarak daha fazla dikkatimizi çeken SSD Disk çözümleri artık harici disk tarafında da hayatımızı kolaylaştırıyor.

Western Digital, özellikle kullandığı NVMe™ teknolojisiyle 1050 MB/sn2’ye kadar hızlandırılmış okuma hızları ve 1000 MB/sn2’ye kadar yazma hızları sunan My Passport™ SSD serisi ile sizin için önemli içerikleri kaydetmenize, onlara hızlıca erişmenize ve uzun yıllar korumanıza yardımcı olmak istiyor.

My Passport™ SSD Paket İçeriği ve Genel Bakış

Her zaman ki gibi ürün ile ilgili ilk izlenimleri çok önemsiyorum.

Ürünün kutusunu açmadan önce USB-C destekli bir ürün olduğunu bildiğim için acaba eski USB-A portlu bilgisayarıma bağlayıp kullanabilecek miyim? diye biraz endişelendim doğrusu. Ama korktuğum gibi olmadı zira içerisinden yukarıda gördüğünüz gibi eski USB-A portunu USB-C’ye çeviren bir dönüştürücü de çıkıyor.  Bu sayede eski yeni bir çok cihazda kolayca kullanabileceğimi görebiliyorum.

“Çevre dostu paketleme yapılmış, kağıt dış yüzeyine içerisinde PETE1 polietilen malzeme kullanılmış zira bu malzeme genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılıyor. Benim için önemli olan ise bunun zararsız geri dönüştürülebilir bir malzeme olması. “

İkinci olarak, ürünün boyutu o kadar küçük geldi ki benim gözüme, eski bildiğiniz taşınabilir disk formlarının çok ötesinde kompakt (9cm x 5cm gibi ölçüleri var), şık ve avuç içinize sığan benim “Taşınabilir Cep Diski” diye tabir etmeye karar verdiğim bir yapısı var.

Kasanın üst kısmı yine geri dönüştürülebilir alüminyum’dan yapılmış, hafif ve darbelere karşı ciddi bir koruma sağlıyor. Alt kısmı ise plastikten olduğunu görebiliyorum. Sağ alt tarafında hız ve performansa atıfta bulunmak için kabartmalı bir çizgiler kümesi ise tasarımını bir başka boyuta taşımış.

Bu tasarıma eşlik eden bir çok kişinin renk zevkine hitap eden 5 renk seçeneği olduğunu da eklemek isterim. Bu renk seçenekleri My Passport™ SSD –  NVMe SSD Serisinin tüm kapasiteli modelleri için geçerli. Sırasıyla Mavi, Altın, Gri, Kırmızı ve Gümüş Renkleri mevcut. Kapasiteler ise yukarıda gördüğünüz gibi 500GB, 1TB, 2TB ve 4TB olarak sıralanmış durumda.

Paket İçeriğinde Neler Var?

  • Portable SSD (USB 3.2 Gen-2)
  • USB-C’den USB-C’ye kablo (SuperSpeed USB 10GBps)
  • USB-C’den USB-A’ya dönüştürücü
  • Parola korumalı cihaz ve dosya yönetimi için yazılım
  • Hızlı Kullanım Klavuzu

Uyumluluk

  • Windows 10 ve yukarısı,
  • macOS Bir Sur ve yukarısı, Catalina veya Mojave ( yani macOS 11 ve yukarısı)
  • Diğer işletim sistemleri için yeniden biçimlendirme gerekir
    Uyumlu – USB 3.2 Gen-2 ve USB-C (daha eski sistemler için USB-A

 

Gelelim Western Digital My Passport™ SSD Özelliklerine!

Öncelikle bu harici diskin özelliklerine baktığımızda kesinlikle üretkenliğe yardımcı olmak için tasarlandığını görebiliyorum. Kullanılan NVMe™ teknolojisiyle 1050 MB/sn2’ye kadar hızlandırılmış okuma hızları ve 1000 MB/sn2’ye kadar yazma hızları sunmanın yanında, bir avuç içine sığan bu formun yaratılması mümkün kılınmış.

Temel olarak özelliklerini sınıflamak gerekirse beş madde halinde sınıflayabilirim.

1. Hızlandırılmış Performans

Özellikle benim gibi büyük dosyalar ile çalışanlar gayet iyi bilir ki, daha fazla içerikle uğraşmak beraberinde üst seviye performans gerektirir. My Passport™ SSD, dijital dünyanıza her zaman ve her yerde erişebilmeniz için 1050 MB/sn2’ye kadar okuma hızları, 1000 MB/sn2’ye kadar yazma hızları ve 4 TB1’a kadar kapasiteleri kullanmanıza olanak sağlıyor.

2. Donanım Şifrelemeli Parola Koruması

Bu özelliği yıllardır kullanıyorum, özellikle hassas içeriklerinizi Parola etkinleştirilmiş 256 bit AES donanım şifrelemesi ve kolay yedekleme yazılımı ile rahatça güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

3. Darbelere Karşı Dayanıklı Yeni Tasarım

Özellikle metal bir tasarım ile içerisinde darbeleri emen bir yapısı var. Bu nedenle Şok ve titreşime karşı ekstra dayanıklı. Western Digital özellikle 1,98 metreye kadar yükseklikten düşmeye dayanıklı olduğunu belirtiyor. (Verdikleri 5 Yıllık Garanti’de sanırım bu yüzden oldukça rahat bir şekilde kullanıcıya sunulmuş.)

4. Dahili Yedekleme Yazılımı

Ben bu özelliği de parola koruma gibi yıllardır kullanıyorum. Ancak hemen belirteyim, diskin orijinalinde gelen bu yazılımı Diski formatlarken dikkat edin, bence yedeğini bilgisayarın bir yerine almayı unutmayın. Apple Time Machine ile de uyumlu ancak bunun için ona uygun yeniden biçimlendirme yapmanız gerekiyor.

5. SSD Performansının Yeni Şık, Kompakt Görünümü

Ben özellikle kompakt ve şık tasarımlı bir kasaya sahip olmasını, buna ek olarak çok çeşitli renk seçeneklerinin sunulmasını çok sevdim.

6. Kurulum gerektirmez, Tak Çalıştır Özelliği!

Kutusundan çıkartır çıkartmaz uygun özellikle bilgisayarınıza taktığınızda hemen kullanıma hazır ve tak çalıştır özelliğe sahip. PC ve Mac ile uyumlu olması önemli. Yukarıda da belirttiğim gibi USB 3.2 Gen-2 teknolojisi ile donatılan My Passport™ SSD, eski sistemlerle çalışması için bir USB-C™ kablosu ve USB-A adaptörü ile geliyor.

Kullanım Notlarım ve My Passport SSD Nasıl Kullanılır?

Windows 10 yüklü bilgisayarıma takar takmaz diski gördü ve karşıma hem Windows, hem de MacOs işletim sistemleri için yedekleme yazılımını yükleyebileceğiniz setup programları çıktı.

Bu noktada işletim sisteminize uygun olan ve yedekleme yazılımı için gerekli olan setup dosyasını yüklemenizi öneririm. Kurulum yapmadan da hemen kullanabilirsiniz ancak Western Digital’in yedekleme yazılımını yüklemenizi ve denemenizi tavsiye ediyorum.

Uygulamayı yükledikten sonra diskinizi bu uygulama üzerinden şifrelemeniz mümkün.

6 Ay Bulut Depolama Hizmeti Bedava!

WD2GO Cloud Storage Hizmetini ilk altı ay ücretsiz kullanmanız da mümkün…

 

Kullanım Notlarım

Ben özellikle işim gereği Notebook üzerinde sanal makina çok fazla kullanan birisiyim ve 100GB’lık sanal makinaları bir yerden bir yere taşırken zaman sıkıntısı çekiyorum.

Anlaşılabilir olması açısından 93.2 GB’lık bir sanal makinayı önce eski 1TB’lık harici diskime kopyaladım ve tam 20 dakika sürdü, aynı işlemi aynı porta taktığım WD My Passport SSD disk ile şaşıracaksınız tam 6 dakikada kopyaladım. Bu elbette makinadan makinaya değişebilecek bir performans ama bu veriler gösteriyor ki, yeni modelin eski modele göre en az 3 katı daha iyi bir performans gösterdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

My Passport™ SSD 500GB Taşınabilir NVMe SSD Fiyatları

Şu anda 500GB’lık modelini en düşük 1620TL civarında bulabildim. Fiyat aralığını 1700TL – 2350 TL arasında söyleyebilirim. 1TB’lık modelin ise 2700TL bandında olduğunu da not edeyim.

Bilindik teknoloji marketleri ve sitelerinden tüm kapasitelerini şu anda temin etmek mümkün.

Sonuç, My Passport™ SSD 500GB Almak Mantıklı mı?

Sonuç, My Passport™ SSD 500GB Almak Mantıklı mı?

NVMe SSD harici diskin normal disklere göre 3 katından daha fazla bir zaman tasarrufu ve performans gösterdiğini rahatça söyleyebiliyorum.

Ayrıca, ben özellikle bir avuç için kadar olmasını şık ve dayanıklı, parmak izi bırakmayan tasarımını çok beğendim.

Bu nedenle, normal harici disklere 1000 TL gibi bir fiyat verene kadar 1620 TL’ye şahsen bunu almayı ben rahatlıkla tercih edebilirim. Üstelik her türlü duruma karşı 5 yıllık kullanım garantisi var…

 

Özetle, fiyat ve fayda göz önüne alındığında kesinlikle cebinizde şifreli bir şekilde içeriklerinizi rahatça taşıyabileceğiniz, Westerd Digital SSD çözümünü gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Ben çok beğendim… Taşınabilir Cep Diski kesinlikle…

Ürün ile ilgili daha fazla ayrıntı merak edenler ise bu web adresine göz atabilir.