Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

NASA fotoğrafları, Perseverance’ın Mars’a bıraktığı enkazı gösteriyor

19 Nisan'da ise, Perseverance'a eşlik eden helikopteri Ingenuity, iniş alanında kalan enkazın fotoğraflarını çekti ve şimdi NASA, bu uzay enkazının neye benzediğini gösteren görüntüleri paylaştı.

NASA fotoğrafları, Perseverance’ın Mars’a bıraktığı enkazı gösteriyor

Bu görüntü gelecekteki uzay araçları için daha güvenli iniş sağlamaya yardımcı olacak değerli bilgiler sağlayabilir.

Şubat 2021’de Perseverance gezgini yedi aylık bir yolculuğun ardından Mars topraklarına indi. Koni şeklindeki bir arka kabuk, derin uzayda seyahat ederken ve ateşli iniş sırasında onu korurken, “Güçlü şeylere cesaret et” yazan gizli bir mesaja sahip bir paraşüt, uzay aracını güvenli bir iniş için yeterince onu yavaşlattı. 19 Nisan’da ise, Perseverance’a eşlik eden helikopteri Ingenuity, iniş alanında kalan enkazın fotoğraflarını çekti ve şimdi NASA, bu uzay enkazının neye benzediğini gösteren görüntüleri paylaştı.

JPL’den Ian Clark, Perseverance’ın şimdiye kadar tarihteki en iyi belgelenmiş inişe sahip olduğunu söyledi, ancak Ingenuity’nin fotoğrafları, gelecekteki uzay araçları için daha güvenli iniş sağlamaya yardımcı olabilecek farklı bir bakış açısı sunuyor. Bu, Perseverance’ın topladığı örnekleri analiz için Dünya’ya geri gönderilebilmesi için alacak olan Mars Sample Return Lander misyonunu da içeriyor. Zira Ingenuity’nin enkazın fotoğraflarını çekip çekemeyeceğini soran programın mühendisleriydi.

Ian Clark ayrıca,

“Eğer [görüntüler] sistemlerimizin düşündüğümüz gibi çalıştığını gösterirse veya Mars Numune İadesi planlaması için kullanabileceğimiz bir mühendislik bilgisi veri seti bile sağlarsa, bu harika olacak. Değilse, resimler hala olağanüstü ve ilham verici” şeklinde açıklama yaptı.

Yukarıdaki fotoğrafta, arka kabuktan geriye kalanları ve uzay aracının yüzeye 78 mil hızla çarpmasının genel sonucunu görüyorsunuz. NASA, kabuğun koruyucu kaplamasının bozulmadan kaldığını ve kabuğunu şimdi kire gömülü olan paraşüte bağlayan süspansiyon hatlarının da öyle kaldığını belirtiyor.

Ajansın bilim adamları bu görüntüleri, muhtemelen gelecekteki görevlere yardımcı olabilecek bilgileri içerecek nihai bir karara varmak için önümüzdeki haftalarda daha iyi analiz edecekler.