TeknoTalk

Nokia Deepfield, 2020 Ağ Trafiği Ve İnternet Tüketimi Trendlerini Açıkladı

Nokia Deepfield, 2020 Ağ Trafiği Ve İnternet Tüketimi Trendlerini Yeni İstihbarat Raporunda Açıkladı

Espoo, Finlandiya – Nokia Deepfield’ın bugün yayınladığı, 2020 yılında Internet Servis Sağlayıcı ağ trafiği ve tüketim trendlerini analiz eden Ağ İstihbarat (Network Intelligence) raporuna göre, mevcut şebekelerin internet kullanımının uçuşa geçtiği bu yıla hazırlıklı olduğu ortaya çıktı. Son on yıldaki ve 2020 yılındaki internet trafik desenlerindeki genel değişimleri inceleyen rapor, video streaming, video-konferans, online oyun ve Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) güvenliği gibi başlıca uygulama alanlarına odaklanıyor.

COVID-19 kapsamında kapanma tedbirlerinin uygulandığı Mart-Nisan 2020 döneminde, tüketicilerde ve ticarette görülen davranış değişimleri bir anda hem internetin şeklini hem de insanların internet kullanma biçimlerini dönüştürdü. Pek çok ağ, sadece birkaç haftada bir yıllık trafik büyümesi yaşadı (%30-50). Eylül ayında, trafik seviyesi pandemi öncesi seviyenin %20-30 üzerinde stabil hale geldi ve mevsimsel artış da buna eklenecek görünüyor. Şubat ayından Eylül ayına kadar olan dönemde, video abonelerinde %30, ABD’deki VPN uç noktalarında %23 ve DDoS trafiğinde %40-50’lik bir artış yaşandı.

Pandemiden önceki on yıllık dönemde, internet –hem servis sağlayıcı ağlarında hem de Bulut (Cloud) içerik sunumuna yönelik internet mimarilerinde– zaten kapsamlı ve dönüşümsel değişimler yaşamıştı. Bu dönemde yapılan yatırımlar sayesinde ağlar genel olarak iyi durumda ve COVID-19 gibi bir krize hazırlıklıydı.

 

Nokia Deepfield Genel Müdürü Manish Gulyani’nin görüşleri şöyle:

“Daha önce ağlara hiç bu kadar ani veya öngörülemez bir talep yükü binmemişti. Kendimizi korumaya aldığımız bu dönemde gerek topluma gerekse de işletmelere temel bağlantı altyapısını sunan ağlara binen yük nedeniyle, ağlar, servisler, uygulamalar ve son kullanıcılar ekseninde bütünü kapsayan çok boyutlu öngörülere duyulan ihtiyaç oldukça arttı. Nokia Deepfield’in yazılım uygulamaları, servis sağlayıcıların bu kritik zamanlarda ağlarındaki aktiviteleri anlayabilmelerine imkan tanıdı. Bu raporda dikkat çektiğimiz veri ve içgörüler, servis sağlayıcıların aboneleri için değer yaratmak amacıyla hizmet sürekliliğini nasıl garanti edebileceğini de ortaya koyuyor”. 

Nokia Deepfield, sekiz aylık bir dönemde ağ trafiklerini inceledikten sonra, servis sağlayıcıların gelecekteki ağ kapasitelerini planlayabilmek ve abonelerine katma değerli hizmetler sunabilmek için kullanabilecekleri beş önemli nokta belirledi:

 

 

 

 

 

Rapordaki veriler, ağ trafiği ve servislerini izleme, analiz etme ve anlama amacıyla büyük veriyi (big data) kullanan Nokia Deepfield ağ içgörüleri ve güvenlik uygulamaları portföyü kullanılarak Şubat – Eylül 2020 arasında Avrupa ve ABD’deki ağ hizmeti sağlayıcılarından toplandı.

Kaynaklar

 

Exit mobile version