TeknoTalk

Nutella Dünya Parola Gününü Kötü Bir Parola Tavsiyesiyle Kutluyor

Nutella, dünyadaki en kötü güvenlik önerisiyle Dünya Parola Gününü kutluyor

Nutella Dünya Parola Gününü Kötü Bir Parola Tavsiyesiyle Kutluyor.

İlk kez McAfee tarafından gündeme getirilen ve bu yıl 3 Mayıs’ta kutlanan Dünya Parola Günü, siber güvenliğin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Kişisel verilerimizin, cihazlarımızın ve pek çok endüstriyel sürecin güvenliğini sağlamada birincil derecede rol üstlenen parolalar günlük yaşamlarımızın bir parçası haline geldi. Dünyanın lider siber güvenlik şirketlerinden McAfee’nin öncülüğünü yaptığı ve bugün 170’in üzerinde kurum tarafından desteklenen Dünya Parola Günü (World Password Day), bu basit ama kritik rol üstlenen dijital yardımcılarımızın değerini bir kez daha hatırlatıyor.

Bir başka deyişle Dünya Şifre Günü; muhtemelen çevrimiçi hesaplarınızı nasıl güven altına aldığınızı ve kolayca saldırıya uğramadıklarından nasıl emin olabileceğinizi bir kez daha düşünmeniz gerektiği gündür.

Ancak Nutella’nın konuyla ilgili tavsiyesini dinlemek muhtemelen yapacağınız en kötü şeylerden birisi olacaktır. Nutella’yı herkes gibi bende seviyorum. Ancak şifre günündeki tavsiyesi yanlış yorumlanabilir ve yanlış yönlendirmeye oldukça açık.

 

Yeni başlayanlar için oldukça yaygın kullanılan şifreler Pwned Password Veritabanında açığa çıkan şifreler arasındakileri sakın seçmeyin diye uyarmıştık. Kullanacağınız şifre karışık ve Büyük Küçük Harf, sayı ve sembollerden oluşması daha güvenli olur.

Nutella’nın tavsiyesindeki gibi 7 karakterli “Nutella” ifadesini kullanmak bu anlamda sizi sıkıntıya sokabilir.

Şifrenizi Hatırlamanız Gerektiği Bir Başka Sıkıntılı Tavsiye!

Nutella’nın tavsiyesiyle ilgili diğer problem, şifrenizi hatırlamanız gerektiğidir. Şifreleriniz ideal olarak yüksek bir entropi derecesi sergilemelidir, yani, mümkün olduğunca rastgele bir sırayla birkaç karakter içermelidir.

Ayrıca, ezberleme kolaylığı göz önünde bulundurularak da oluşturulmamalıdır, çünkü kullandığınız çevrimiçi hizmetlerden herhangi biri ihlal edildiğinde şifrelerin diğerlerinde de kullanılmasını sağlar.

Aynı giriş bilgisine sahip (genellikle birincil e-posta adresiniz) web üzerinde yüzlerce hesabınız olduğunda, bunların tümü için benzersiz olanları hatırlamaya çalışmak mantıklı değildir.

Bunun yerine, Lastpass, Keepass, Dashlane veya 1Password gibi bir şifre yöneticisi kullanmalısınız: Sadece şifrelerinizi hatırlamaz ve sitelere ve uygulamalara giriş yaptığınızda bunları doldurmaz, aynı zamanda yeni hesap oluştururken de güçlü şifreler oluşturur.

Bunun için tek bir ana şifreyi hatırlamanız gerektiği doğrudur. Ancak bunun içinde “Nutella” yı tercih etmek oldukça yanlış bir seçim olacaktır.

Yani dikkatli olun Nutella’yı sevebilirsiniz, ancak şifre günündeki tavsiyesi için bir kaç kez düşünün.

 

Exit mobile version