Sosyal Medya

Donanım

NVIDIA, Sıvı Soğutmalı Ekran Kartlarını Veri Merkezlerine Getiriyor!

Yeni sıvı soğutmalı GPU'lar daha kompakt ve daha verimli sunucular sağlayabilir. Bu yıl içerisinde NVIDIA, veri merkezleri için A100 GPU'sunun sıvı soğutmalı bir versiyonunu satmaya başlayacak. İşte detaylar...

NVIDIA, Sıvı Soğutmalı Ekran Kartlarını Veri Merkezlerine Getiriyor!

Yeni sıvı soğutmalı GPU’lar daha kompakt ve daha verimli sunucular sağlayabilir. Bu yıl içerisinde NVIDIA, veri merkezleri için A100 GPU’sunun sıvı soğutmalı bir versiyonunu satmaya başlayacak. İşte detaylar…

Dünyaca ünlü GPU üreticisi NVIDIA, geliştirdiği ekran kartlarını bulut bilişim şirketlerinin tesislerini daha enerji verimli hale getirmenin bir yolu olarak konumlandırıyor. İlk bakışta mantıksız görülebilir ancak bu yeni bileşene güvenli bir su kanalı ekleyerek  veri merkezlerini; verimsiz hava ve su bazlı soğutuculara olan bağımlılıklarından kurtarabilir.

En son yapılan uygulama testinde NVIDIA, su soğutmalı A100 GPU’larıyla donatılmış bir tesisin, yaklaşık yüzde 30 daha az güç kullanırken hava soğutmalı bir veri merkeziyle aynı iş yükünü rahatlıkla çalıştırdığını iddia ediyor.

Su soğutmalı A100 GPU yeni tasarımı sayesinden kardeşi Hava soğutmalı olan modelin aksine tek bir PCIe slotu kullanarak daha fazla yer tasarrufu ve slot tasarrufu sağlıyor. Bu da yeni seri serverlarda daha kompakt tasarımlara yol açabilir.

Su soğutmalı Ekran Kartı seçenekleri aslında NVIDIA tarafından başlatılmış bir trend değil ancak Ana Akım Grafik Kartlarının bu çözümü desteklemesi bir anlamda süreci o tarafa kaydırılmasını hızlandırıyor. NVIDIA yeni kartlarının örneklerini  kurumsal müşterilerine göndermeye başladı bile. Şirket ayrıca H100 Tensor Core GPU‘sunun su soğutmalı bir versiyonunu da gelecek yıl piyasaya sürmeyi planlıyor.

Gelecek su soğutmalı GPU’da görünüyor…