Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

NVIDIA’nın yeni DGX Süper Bilgisayarı tamamen Yapay Zeka odaklı!

NVIDIA'nın bir sonraki DGX süper bilgisayarı tamamen daha üretken yapay zeka desteği ile ilgili. Öyle ki, DGX GH200 mimarisi, yüzlerce güçlü çipin tek bir GPU gibi hareket etmesini sağlıyor... İşte detaylar!

NVIDIA’nın yeni DGX Süper Bilgisayarı tamamen Yapay Zeka odaklı!

NVIDIA’nın bir sonraki DGX süper bilgisayarı tamamen daha üretken yapay zeka desteği ile ilgili. Öyle ki, DGX GH200 mimarisi, yüzlerce güçlü çipin tek bir GPU gibi hareket etmesini sağlıyor… İşte detaylar!

NVIDIA CEO’su Jensen Hiang, Computex açılış konuşması sırasında şirketin bir sonraki DGX süper bilgisayarı hakkında ayrıntılarında olduğu bir dizi yeni gelişmenin duyurusunu yaptı. Özellikle sektörün belirgin bir şekilde nereye gittiği göz önüne alındığında, DGX GH200’ün büyük ölçüde şirketlerin daha üretken yapay zeka modelleri geliştirmesine yardımcı olmaya odaklanması bizi şaşırtmadı.

Yeni Süper bilgisayar, 256 GH200 Grace Hopper süper çipinin tek bir GPU gibi hareket etmesini sağlamak için yeni bir NVLink Anahtar Sistemi kullanıyor (çiplerin her biri, Arm tabanlı bir Grace CPU’ya ve bir H100 Tensor Core GPU’ya sahip). NVIDIA’ya göre bu, DGX GH200’ün 1 exaflop performans sunmasına ve 144 terabayt paylaşılan belleğe sahip olmasına olanak tanıyor. Şirket, tek bir DGX A100 sisteminde bulabileceğinizden yaklaşık 500 kat daha fazla bellek olduğunuda ekliyor.

Karşılaştırma için, En İyi 500 süper bilgisayar sıralamasında Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Frontier, Linmark kıyaslamasında yaklaşık 1,2 exaflop performansa ulaşan bilinen tek exascale sistemi olarak listeleniyor. Bu, ikinci sıradaki sistem olan Japon Fugaku‘nun en yüksek performansının iki katından fazla.

Aslında NVIDIA, gezegendeki bilinen en güçlü sistemin yanında durabilecek bir süper bilgisayar geliştirdiğini iddia ediyor (Burada aslına Meta işaret ediliyor, Meta, dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarı olacağını iddia ettiği bir süper bilgisayar üzerinde çalışıyor). NVIDIA, DGX GH200 mimarisinin önceki nesle göre 10 kat daha fazla bant genişliği sunduğunu ve “tek bir GPU’yu programlamanın basitliğiyle devasa bir yapay zeka süper bilgisayarın gücünü sağladığını” söylüyor.

 

Bazı büyük isimler DGX GH200 ile oldukça yakından ilgileniyor. Google Cloud, Meta ve Microsoft gibi şirketler üretken yapay zeka iş yükleriyle nasıl başa çıkabileceğini test etmek için süper bilgisayara erişen ilk şirketler arasında olabilir.

Burada önemli bir bilgide NVIDIA, DGX GH200 süper bilgisayarlarının 2023’ün sonuna kadar kullanıma sunulacak olması.

NVIDIA ayrıca dört DGX GH200 sistemini birleştiren kendi süper bilgisayarı Helios’u da bu arada geliştirdiğini söyledi. Helios’un  ise yıl sonuna kadar çevrimiçi kullanıma sunulması bekliyor.

Huang, açılış konuşması sırasında oyun cepheside dahil olacak şekilde diğer üretken AI gelişmelerini anlattı.

Oyunlar için NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE), geliştiricilerin konuşma, konuşma ve animasyon için özel AI modelleri oluşturmak için kullanabilecekleri bir hizmet olarak karşımıza çıkacak. NVIDIA, ACE for Games’in “oynanamayan karakterlere konuşma becerileri kazandırabileceğini, böylece gelişen gerçekçi kişiliklere sahip sorulara cevap verebileceklerini” söylüyor… Yani oyunlarda kişilik sahibi yapay zeka ile donatılmış karakterler bundan sonra olabilir. Yapay Zeka artık herşeyin içerisinde hızla yerini almaya başladı…