TeknoTalk

Ödeme sistemleri inovasyonunda doğru bilinen yanlışlar

Ödeme sistemleri inovasyonunda doğru bilinen yanlışlar

Mitler ve Gerçekler raporu, sektörün önde gelen yöneticilerinin derin içgörülerini ortaya koyuyor.

Ödeme Sistemleri İnovasyonu Jürisi, sektör genelindeki kıdemli yöneticilerden gelen şaşırtıcı içgörülerin yer aldığı Ödeme Sistemleri İnovasyonu: Mitler ve Gerçekler adlı 2022 yılına ilişkin global raporunu yayımladı.

Hesaptan Hesaba (A2A) ve Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) gibi ödeme türlerinin de yer aldığı, inovasyonun odaklandığı kritik alanları ele alan söz konusu rapor, inovasyonu yönlendiren alanların yanında en çok hangi inovasyon alanlarının abartıldığını da inceliyor.

Dünya Bankası, Interswitch ve Global Processing Services tarafından desteklenen 2022 Ödeme Sistemleri Jürisi, 30 farklı pazardan 79 kıdemli yöneticiden oluşuyor. Konuya dair bütüncül ve derinlemesine bir bilgi vermesi adına Jüri, ulusal ödeme sistemleri şirketleri, bankalar, fintech’ler ve ödeme sistemlerine ilişkin politika belirleyicilerin yanı sıra kuruluşundan beri ilk defa kıdemli düzenleyici ve yatırımcıya yer vermiş durumda. Mevcutta çalıştıkları kurumların inovasyon öncelikleri tarafından baskılanmadan, özgürce konuşabilmeleri için tüm Jüri üyelerinin kimlikleri kendi istekleri dışında açıklanmıyor. 2022 raporu, 14 yılı kapsayan serinin 10’uncu parçası.

Raporda öne çıkan bulgular şöyle:

Küresel Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi’nin kurucusu ve başkanı John Chaplin

“Birçok iyi fikrin ekonomik faaliyetini ölçeklendirmeyi başaramadığı ödeme sistemleri sektöründe ‘Bir Sonraki Büyük Şey’in ne olacağına dair rekabetçi fikirler arasında uzun süredir bir yarış var. BNPL ödeme sistemlerinin geleceğinden CBDC’lerin son kullanıcıya getireceği faydalara kadar 2022 Ödeme Sistemleri Jürisi’nin neredeyse tüm alanlarda ortak bir fikir birliğinde buluşması işin şaşırtıcı kısmı.”

Chaplin sözlerine şöyle devam ediyor:

“Küresel ödemeler sistemi sektörünü şekillendiren 79 kıdemli yöneticiden gelen içgörüleri bir arada toplamak inanılmaz derecede faydalıydı. Bu rapora görüşlerini paylaşmaya vakit ayırdıkları için hepsine teşekkür borçluyum. Dünya Bankası, Interswitch ve Global Processing Services’ın destekleri de bizim için çok önemli. Hamilikleri sayesinde kâr amacı gütmeden faaliyet gösteriyor ve ödeme sistemleri sektörü inovasyonunun geleceğine ilgi duyan herkese bu raporu ücretsiz dağıtabiliyoruz.”

Küresel Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi’nden Burhan Eliaçık ise

Ödeme hizmetlerinin geleceğine dair global ölçekte ışık tutması ve inovasyona yön veren liderlerin görüşlerini ortaya koyması açısından raporu yol gösterici bir rehber olarak görüyor ve katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyuyorum” diye konuşuyor.

Küresel Ödeme Sistemleri İnovasyon Jürisi’nin bir diğer katılımcısı Işık Uman ise

“Bu raporun öneminin Ödeme Sistemlerinin -küresel anlamda- yalnızca bugünkü durumunun fotoğrafını çekiyor olması kadar, bu sektöre yeni yatırım yapacak ve hali hazırda yatırım yapmış girişimciler için referans niteliğinde değerlendirilebilecek gelecek öngörülerinde yattığını düşünüyor ve sürecin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum” diyor.

Ödeme Sistemleri İnovasyonu: Mitler ve Gerçekler raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz:  www.innovationjury.com

Exit mobile version