Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Online Seyahat Bileti Sektörü 2019 Yılında 5 Milyar USD Ciroyu Aştı

Online Seyahat Bileti Sektörü 2019 Yılında 5 Milyar USD Ciroyu Aştı. Türkiye’de online seyahat bileti sektörü giderek büyüyor...

Online Seyahat Bileti Sektörü 2019 Yılında 5 Milyar USD Ciroyu Aştı

Online seyahat bileti sektörü 2019 yılında da toplam e-ticaret içindeki payını artırmaya devam etti.   

Teknolojik gelişmenin son dönemde hayatımızda yarattığı en önemli değişikliklerden olan e-ticaret henüz yaklaşık 20 yıllık bir maziye sahip. Türkiye’de online seyahat bileti sektörü ise yaklaşık 15 yıllık bir geçmişe dayanmakla birlikte; 2019 yılında bu sektör toplam e-ticaret hacminin %30’una ulaşmayı başararak 5 milyar USD’nin üzerinde bir ciroya ulaştı.

Büyük oranda uçak ve otobüs bileti satışlarından oluşan online seyahat bileti sektöründe Türkiye’de halen bilet adedi bazında otobüs bileti sektörü yılllık 220 milyon adet ile uçak bileti sektörünün önünde yer alıyor. Otobüs bileti sektörü online kanallara uçak bileti sektöründen yaklaşık olarak 5 yıl sonra açılmış ve taşıdığı potansiyel nedeniyle bir çok teknoloji firması, karşılaştırmalı otobüs bileti satış platformları kurarak  bu alana yatırım yapmıştı.

Online Seyahat Bileti Sektörü 2019 Yılında 5 Milyar USD Ciroyu Aştı

Otobüs firmalarının kendileri de kendi online satış kanallarına ağırlık vermişti.

Buna rağmen halen otobüs bileti satışlarındaki online satış oranı, uçak bileti online satış oranına göre düşük seviyelerde.  Ancak bu teknolojinin online otobüs bileti satın alımında sağladığı kolaylık ve hız avantajının kısa süre içerisinde otobüsle seyahat eden kitleyi de kendisine bağlayacağı aşikar görünüyor. Bu nedenle online otobüs bileti sektörünün halen ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söylemek mümkün. Hal böyle olunca özellikle otobüs bileti sektörünün desteği ile online seyahat bileti sektörünün önünde gidilecek halen uzun bir yol bulunduğunu söyleyen uzmanlar; önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu sektörün toplam e-ticaret içindeki payını %40’lara kadar çıkaracağını ön görmekteler.

Online seyahat bileti sektöründe öngörülen yükseliş nedeniyle küresel olarak bu alanda hizmet veren online platformlar Türkiye’de gerek doğrudan gerekse de bu alana yatırım yapmış yerli girişimlere yatırım yaparak sektöre olan ilgilerini göstermeye devam ediyorlar.

Online seyahat bileti alanında, karşılaştırmalı satış sitelerince sunulan tüketici dostu deneyime en iyi örnek yerli girişimler olarak ise otobüs biletinde govego.com, uçak biletinde ise obilet.com gösterilebilir. Karşılaştırmalı online seyahat bileti platformlarını henüz kullanmayan internet kullanıcıları bu web sitelerini inceleyebilirler.

Teknoloji tabanlı olması nedeniyle  bu alanda sağlanan başarı nedeniyle bu sektöre hizmet veren tüm kanallara bizler de tebriklerimizi sunuyoruz.