Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Orman Yangınları ve Çevre İlişkileri IFAT Eurasia Fuarı’nda Ele Alınacak

Yangınla mücadele çalışmalarına da değinen Namık Sarıgöl; “Ateş düştüğü yeri yakar. Yangınla savaşta, orman köylülerine, muhtarlıklara, belediyelere büyük iş düştüğünü, verdikleri mücadeleyi medyadan izlerken görüyoruz,”

Orman Yangınları ve Çevre İlişkileri IFAT Eurasia Fuarı’nda Ele Alınacak

— Atıkları yöneten yangını da yönetir.
— Küçük yerel tedbirler, yangınlara baştan müdahale şansı verebilir.
— Herkesin kullanabileceği ilk müdahale ekipmanları hazır durmalı.
— Yangın sonrası çevre koruma ve yenileme çalışmaları büyük önem taşımakta.

Türkiye’nin acı gündemi durumundaki orman yangınları, her kesimde duyarlılığı artırdı. “Bir çevre felaketi yaşıyoruz. Yanan ormanlar çevre yönetimi konusundaki duyarlılığımızı artırmamız gerektiğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.” diyen EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl; “Gerek yangınların çıkış nedenleri, gerek yangını yönetme ve söndürme çalışmaları gerekse yangın sonrası çevresel etkilerin ortadan kaldırılması dikkatle değerlendirmemiz gereken süreçlerdir. Bu süreçlerin yönetiminde herkese iş düşüyor.” şeklinde konuştu. Konunun 27-29 Nisan 2023 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı’nda ele alınacağını belirten Namık Sarıgöl şunları söyledi:

“Ortaya çıkan yangınlarda da gördük ki küresel ısınma gezegenimizdeki hayata pek çok ayrı alanda negatif etki ediyor. Özellikle turizm beldelerimizde yoğunlaşan insan hareketlerinin riskli iklim koşullarına doğal olarak denk gelmesi, atık miktarının oransız olarak artması, yerel yönetimlerin elindeki hizmet olanaklarının çok üzerinde iş yükü çıkması bir taraftan yangın ihtimalini artırırken, bir taraftan da müdahale imkanlarını kısıtlamaktadır. Yanmayı başlatabilecek ya da hızlandırabilecek atıklarının yönetiminde yaşanabilecek aksaklıklar, yangın öncesi denetim ve önleme tedbirlerinin yetersizliği, kayıplarımızın artmasına neden olmaktadır.

Yangınların yoğunlaştığı turizm bölgelerindeki küçük tedbirler, yangına ilk müdahale şansını artıracaktır. Polisiye tedbir gerektiren kundaklama girişimleri dışında, en başta; kamp ve piknik alanları, mesire yerleri ve yerleşim alanlarından çıkan evsel atıklar ile turizm tesislerinden ve varsa diğer ticari/sanayi işletmelerinden çıkan atıkların bütüncül bir planlama ile yönetilmesi gerekmektedir.”

Namık Sarıgöl

Yangınla mücadele çalışmalarına da değinen Namık Sarıgöl;

“Ateş düştüğü yeri yakar. Yangınla savaşta, orman köylülerine, muhtarlıklara, belediyelere büyük iş düştüğünü, verdikleri mücadeleyi medyadan izlerken görüyoruz,” diyerek şöyle devam etti: “Sıradan vatandaşıyla, tatilcisiyle, köylüsüyle, sanatçısıyla herkesin içini acıtan bu yangınlar tümüyle olmasa da önlenebilir, önlenemeyen kısmı yönetilebilir ve söndürülebilir. Yangın sonrasında ortaya çıkan çevresel kayıpların giderilmesi de önemle üzerine gitmemiz gereken bir alandır. Atıkların yönetimi, en başında yangının yönetimi anlamına gelmektedir. Herkesin kullanabileceği yangınla mücadele ekipmanları ve yeterli eğitimin atık yönetimi ile birleşmesi, büyük kayıpların önüne geçmemizi sağlayabilir.“

Yangınla mücadelede kullanılan itfaiye araçları, arazöz, hortum, vana, pompa, kompresör, tanker, iş makineleri başta olmak üzere temel ekipmanların IFAT Eurasia’da sergilenecek ürün grupları arasında olduğunu belirten Sarıgöl; ”Atık yönetimi süreci, yangına müdahale süreci ve yangın sonrası çevresel etkilerin ortadan kaldırılması süreci olarak üç aşamaya ayrılabilecek önlem ve çalışmalar ayrı ayrı ele alınsa da bir bütün olarak değerlendirmemiz ve planlamamız büyük önem taşımaktadır” dedi.

IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri Fuarı Atık Yönetimi, Su ve Atık Su Yönetimi, Geri Dönüşüm, Kentsel Temizlik ve Müdahale Araçları başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine ürün ve hizmet sunan ulusal ve uluslararası teknoloji sağlayıcılarını Avrasya bölgesinden gelen sektör profesyonelleri ile buluşturuyor.