Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Osman Demircan: Aileler Çocuktan Bir Dijital Ebeveyn Yaratıyorlar!

Türkiye’de dijital dünya ve siber güvenlik konularını bir araya getirdiğimizde akla gelen en önemli isimlerden biri Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, Manşetteyiz Dergisine verdiği röportajda ailelere çok önemli mesajlar verdi. Demircan, “En önemli kriterlerden biri, sosyal medya hesaplarının mutlaka gizli olması gerekir.” dedi.

Osman Demircan: Aileler Çocuktan Bir Dijital Ebeveyn Yaratıyorlar!

Dijital dünya günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Avantajları kadar birçok dezavantajı ve tehlikeyi de barındıran bu çok renkli ve çok sesli dünyada, kendimizi özellikle de çocuklarımızı korumayı bilmek konusunda bilinçlenmek büyük önem taşıyor. Türkiye’de dijital dünya ve siber güvenlik konularını bir araya getirdiğimizde akla gelen en önemli isimlerden biri Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, Manşetteyiz Dergisine verdiği röportajda ailelere çok önemli mesajlar verdi. Demircan, “En önemli kriterlerden biri, sosyal medya hesaplarının mutlaka gizli olması gerekir.” dedi.

 

Sosyal medya ortamında kişilerin kendilerini koruyabilmek için yapılması gerekenlere değinen Demircan, ”Çocukların bir sosyal medyası varsa mutlaka ama mutlaka gizli olmalı. Tanımadıkları kimseler tarafından takip edilmiyor olmalı ve sadece arkadaş çevresi tarafından takip ediliyor olmalı. Bu kadına şiddet için de geçerli. Kadın profilinin de gizli olması ve sadece tanıdıklarının takip ediyor olması, eğer ünlü bir ikon değillerse mutlaka herkese kapalı olması gerekiyor. Bu önemli bir kriter aslında.  Bu kriteri bir kenara bıraktığımız zaman insanlar farkında olmadan şöyle de bir açık taratıyorlar. Instagram’daki gizli profillerin storylerini gör, fotoğraflarını gör gibi programlar var. Bu programlara sosyal medya kullanıcı adı ve şifrelerini verdikleri noktada kendi hesaplarındaki gizlenmiş arkadaşlarının tamamını da tanımadıkları insanlara açmış oluyorlar. Onlar da kurup kendi arkadaşlarına açtığı zaman zincirleme olarak gizli hesap kavramı ortan kalkmış oluyor. Siz istediğini kadar bu konuda hassas davranın, sizin arkadaş listenizdeki bir kişi bile bu yöntemi denerse bu kişinin arkadaş listesinde olduğunuz için sizin de tüm bilgileriniz ifşa olmuş oluyor. Bunun olası sonuçlarını düşünerek biraz hassas davranmak gerekiyor. Çocuklarda bunu çok sık yaşıyoruz.” Dedi.

 

KULLANMADIĞINIZ SOSYAL MEDYA HESAPLARINI MUTLAKA KAPATIN!

Kullanılmayan sosyal medya hesaplarının da tehlike oluşturduğuna değinen Osman Demircan, “Bir davadan örnek vermek istiyorum. 23 yaşında bir kadının görüntüleri kullanılmış ve bu görüntülerle müstehcen görüntüler yaratılmış ya da hiç söylemediği kelimeler söylemiş gibi gösterilip servis edilmiş. Dava incelendiğinde 16 yaşındaki görüntülerinin yapay zeka ile kullanılarak, gerçekten bu yaşında söylemiş gibi hazırlanmış. Bu yapılabiliyor. Dolayısı ile kullanmadığımız sosyal medya hesaplarını kapatmalıyız. Kullanmadığımız ve herkese açık bir şekilde paylaşılan hesabımız varsa; altında fotoğraflar, kişisel verilerimiz varsa bunların tamamımın kaldırılması gerekir.” Şeklinde konuştu.

AİLELER TEKNOLOJİYE O KADAR UZAKLAR Kİ, ÇOCUKTAN BİR DİJİTAL EBEVEYN YARATIYORLAR.

Aileleri çocukların oynadığı oyunlara karşı uyaran sosyal güvenlik uzmanı çarpıcı açıklamalarına şöyle devam etti.

“Çocuklara bu dünyayı yasaklayamazsınız. Yeni dönemde başta eğitim olmak üzere birçok dinamikler bu dünya üzerinde yürüyor. Yasaklama şansınız yok. Ebeveyn takip programları ya da benzeri programlar bir noktaya kadar işe yarayıp bir noktadan sonra işe yaramıyor ve aileler çok büyük bir hata yapıyorlar. Aileler teknolojiyi kullanmayı bilmiyorlar. Teknolojiye o kadar uzaklar ki, çocuktan bir dijital ebeveyn yaratıyorlar. Çocuğuna diyor ki, “Ben telefonumun sesini açamadım sen açar mısın, görüntüyü değiştirir misin, internete bağlanamıyorum bakar mısın” diye diye çocuktan dijital bir ebeveyn yaratıyor ve bu çocuk bu konuda bir otorite sahibi oluyor. İşin kötüsü de çocuk tamamen yalnız başına bırakılabiliyor bu dünyada.

 

ÇOCUĞUN OYUN OYNAMASINDAN DAHA TEHLİKELİ ÇOCUĞUN DİJİTAL PLATFORMDA İLETİŞİM KURDUĞU KİŞİLER.

Ailelerin yaptıkları bir diğer hata da gerçek dünyadaki alışkanlıklarını sanal dünyaya yansıtamamış olmaları. Bugün bir parkta çocuk salıncakta sallanırken yanına bir adam gelse ve çocuğunla iletişim kurmaya başlasa doğrudan koşa koşa yanına gidip, “Ne oluyor, bu adam ne diyor” diye anlamaya çalışırsın. Ama çocuk sosyal medyada kimlerle konuşuyor, oyun platformlarında kimlerle konuşuyor bunu takip etmek gerekir. Çocuğun oyun oynamasından daha tehlikeli çocuğun dijital platformda iletişim kurduğu kişiler. Bana deseniz ki bir küfür databace’si oluştur, oyun konsolunda arka taraftaki seslerden muhteşem bir küfür databace’si yaratabilirim. Bundan dolayı çocuklar burada tamamen yalnız bırakılmış durumda, en büyük problem bu. Ebeveyn zaten konuya hakim değil. Televizyonda bazı oyunlarla ilgili çocukları hayati riskleri veya çocuğun bilgisayarından görüntülerinin alındığı ve tehdit edildiği haberleri yayınlandığında aileler bu tarz haberlerden korktuklarını da çocuğa yansıtıyorlar. Böyle bir durumda da çocuğun başına bu gibi bir olay gelmesi durumunda sığınabileceği bir ailesi olmuyor. Aile konuya hakim değil ve çocuk sığınacak bir aile bulamadığı için olayı kendi başına çözmeye çalışacak. En sonunda da o kötü niyetli ne derse onu yapacak anlamına geliyor. Mavi Balin oyunu ile ilgili intiharların tamamın da bu görüldü.

ÇOCUĞUN ELİNDEKİ CEP TELEFONU YA DA TABLETİN İÇERİSİNDE NE VARSA AİLEDE DE O OLMALI.

Çocuğun elindeki cep telefonu ya da tabletin içerinde ne varsa ailede de o olmalı. O çocuk ister konsoldan oynasın, ister telefondan oynasın… Ne oynuyorsa aile de onu oynayacak. Çocuk bir oyunu kurmak için aileden izin isteyecek. Aile o oyunu kuracak o oyunun zararlı olmadığını fark ettiği an itibari ile çocuğun oynamasına izin verecek. Ama aynı iki hesap iki telefonda da kurulu olacak. Bu çok basit bir şey! Böylelikle çocuk kimlerle iletişim halinde, kimlerle konuşuyor bunların tamamı gözlem altına alınabilir. Bunun dışında yapılacak çok fazla bir şey yok. Bu sorumluluğu kesinlikle ebeveynlerin alıyor olması gerekir. Bizde ebeveynler bunu tamamen bırakmış durumda. Çocuğu birey olarak da görmeme durumu olduğu zaman çocuk bu sefer varlığını ispatlama ihtiyacı duyuyor. Aile “Sen çocuksun” diyor, çocuğun fikirlerine önem vermiyor. Sen çocuğunun fikirlerine önem vermezsen internette veriyormuş gibi görünen bir adam senden daha kıymetli olacak ve o çocuğun başına en büyük belayı o insan açacak. Bu anlamda aileler için bir dijital çözüm yok ama çocuğun karar verebilen, doğruyu yanlışı tespit edebilen bir çocuk olmasının yanında kararları verebilecek yaşa gelene kadar da tüm dijital hareketlerinin aile tarafından da kontrol edilmesi gerekir. Bundan daha farklı bir yol yok.”

Dijital Platformda “Yaşama Dair Yaşayan Haberler” sloganı ile yer alan Manşetteyiz Dergisi; sağlık, yaşam, magazin, moda, dekorasyon, iş dünyası, astroloji, özel röportajlar, lansmanlar ve daha pek çok zengin içerikle her ay okuyucusu ile buluşuyor.

Manşetteyiz Dergisini www.mansetteyizdergi.comwww.mansetteyiz.com, Türkcell Dergilik Uygulaması, Fliphtml5 ve Dijital Basın platformundan okuyabilirsiniz.