Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Özen İş Makina, Milli Platformlara Mekanik Sistem Üretiyor!

Cam, otomotiv, makine gibi sektörlere 50 yıldır tedarik sağlayan Özen İş Makina’da son 10 yıldır savunma sanayine üretim yapılıyor. ASELSAN, ROKETSAN, BMC, MKE, TUSAŞ, TEI gibi firmaların hem milli ve yerli hem de ticari projelerine mekanik parça ve mekanizma üretimleri yapıyorlar.

Özen İş Makina, Milli Platformlara Mekanik Sistem Üretiyor!

Atmaca’dan Fırtına’ya, Altay’dan Tank Taşıyıcılara… Milli Platformlara Mekanik Sistem Üretiyorlar

Cam, otomotiv, makine gibi sektörlere 50 yıldır tedarik sağlayan Özen İş Makina’da son 10 yıldır savunma sanayine üretim yapılıyor. ASELSAN, ROKETSAN, BMC, MKE, TUSAŞ, TEI gibi firmaların hem milli ve yerli hem de ticari projelerine mekanik parça ve mekanizma üretimleri yapıyorlar. Altay’ın ve Fırtına’nın silah sistemlerinde, ROKETSAN’ın Atmaca projesinde parçaları bulunuyor. Mekanik ve elektromekanik sistem tasarımı ve talaşlı imalat yöntemiyle yapısal parça, mekanizma ve sistem üretimi üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Özen İş Makina Genel Müdürü Pınar Okyay, savunma sanayi sektörüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Birçok milli platformda katkıları var

Savunma sanayi alanının gereklilikleri zor olan bir sektör olduğunu söyleyen Pınar Okyay, “Bu sektörle tanışmamız SAHA İstanbul sayesinde oldu. Şu an için ASELSAN, ROKETSAN, BMC, MKE, TUSAŞ, TEI gibi platform üreticilerine mekanik komponent ve parçalar üretmekteyiz. BMC’nin tank taşıyıcıları ve obüslerinde, Altay’ın ve Fırtına’nın silah sistemlerinde, ROKETSAN’ın Atmaca projesinde, MKE’nin 120’lik havanlarında, ASELSAN’ın Hisar projesinde kullanılan mekanik parçaları tedarik etmekteyiz. Ayrıca mekanik ve elektromekanik tasarım yeteneğine sahip bir firma olarak da çeşitli sistemler geliştirmekteyiz. Bu parçalar; bazen bir füzenin mekanik bir parçası ya da gövdesi olabilirken, bazen bir tankın alt sistemini oluşturan parça ve braketleri, bazense bir Boeing uçağının çelik bir parçası olabilir. Yani mekanizma olarak hem hareketli hem de sabit yapısal parçalar üretmekteyiz” diye konuştu.

Hedefimiz savunma sanayine ihracat yapmak

İhracat yaptıkları ülkeler hakkında da bilgi veren Okyay, “Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, Hollanda, Portekiz gibi 10 kadar ülkeye ihracat yapmaktayız. Üretimimizin yüzde 30-35 civarı ihracattır. Henüz savunma sanayine ihracat yapmıyoruz ancak hedefimiz bu yöndedir” dedi.

Sektörün kalbinde 2 çocuk annesi bir kadın yönetici

Çocuklarına mesleki anlamda rol model olduğunu söyleyen Okyay, sözlerini şöyle noktaladı:

“Evliyim 2 tane oğlum var. Savunma sanayinde kadın olmanın zorluğunu hiçbir zaman yaşamadım çünkü zaten yıllardır sanayinin içindeydim. Sanayi sektöründe kadın görmek insanların pek alışık olduğu bir durum değil. Zorluğundan ziyade ayrıcalıklı hissediyorum çünkü bir kadın olarak bir erkekten daha detaycı gözle bakabiliyorum olaylara ve iletişim yönüm daha gelişmiş olduğu için problem çözmeye daha yatkın olduğumu düşünüyorum. Yoğun ve yurtiçi/yurtdışı seyahatler gerektiren bir sektör… Çocuklar ufakken işten feragat edip onlara daha fazla zaman ayırıyordum ancak çocuklar da artık büyüdüler ve işime ilgi duymaya başladılar. Hatta büyük oğlum mühendislik okuyor. Onlara bu anlamda rol model olmak da benim için ayrıca gurur verici…”