Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Pakmaya, otomasyon çözümlerinde Universal Robots’u tercih etti

Pakmaya, otomasyon çözümlerinde Universal Robots’u tercih etti

 

Düzce fabrikasındaki 3 üretim hattında 6 cobot kullanıyor…

Türkiye’nin ve dünyanın saygın, güvenilir gıda markalarından Pakmaya, artan ürün talepleri nedeniyle otomasyon sistemine yönelerek kolaboratif robotların yaratıcısı Universal Robots ile iş birliği yaptı. UR10 ve UR5 olmak üzere 6 tane cobot’u üretim hattına dâhil eden Pakmaya, kutu yapma, paketleme ve paletleme görevini otomatikleştirdi.

 

50 yıllık tecrübesi, 4 fabrika, 6 tesis, 5 kıta, 130’dan fazla ülkede milyonlarca tüketiciye ulaşan Pakmaya, Düzce fabrikasında 3 üretim hattında cobot’lu otomasyona geçti. Otomasyon ile birlikte aynı üretim seviyelerini, UR işbirlikçi robotlar ile yapan Pakmaya, üretim hattında olası üretim kaynaklı hataları yardımcı otomasyon elemanları, sensörler aracılığıyla önledi. Kurulum sürecinde ve sonraki aşamalarda Universal Robots’un her yerde ölçeklenebilirliği, kullanım kolaylığı ile otomatik kutu yapma, paketleme, kolileme ve paletlemeyi uygulanabilir hale getirdi.

“Cobot’lar ile iş süreçlerimizi iyileştirdik”

 

Pandemi şartlarında ve sonrasında artan talepler ve personel sürekliliğinde zorlukla karşılaşıldığını ifade eden Pakmaya Üretim Müdürü Recep Özmetin, var olan üretim hattına odaklanıldığını bu sebeple yer konusunda da bazı kısıtlamalar bulunduğunu söyleyerek:

“Ana zorluklarımızdan biri, iş süreçlerimizi otomatikleştirmenin yanında mevcut sınırlı alanlara uyarlanabilecek bir teknoloji ile çalışmaktı. Bununla birlikte personellerimizin manuel olarak yaptığı; iç kutuların açılması, mayaların iç kutulara yerleştirilmesi, iç kutu kapaklarının kapatılması, maya kutularının konulacağı kolilerin açılması, farklı maya kutularının ilgili kolilere yerleştirilmesi ve kolilerin paletlere dizilmesinden kaynaklanan olası üretim hataları süreçlerimizi aksatabiliyordu” dedi.

 

Nihai tüketici ürünü olan 42 gram yaş maya için olası üretim kaynaklı kalite problemlerinin önüne geçildiğini sözlerine ekleyen Recep Özmetin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Minimum aksesuarla üretim hattımıza kolayca entegre ettiğimiz cobot’un hafif olması, toplamda 185 metrekare alanda 3 hattımızın üretiminde kutu yapma, paketleme, kolileme ve paletleme noktalarında kullanılarak iş süreçlerimizi, iş ergonomisini ve verimliliği arttırdı. Bu sayede yatırım harcamalarının daha hızlı geri kazanılacağını düşünüyoruz.”

“Cobot’lar personel esnekliğini artırarak bizi özgürleştirdi”

 

Uygulama sürecinde otomasyonun mevcut makine parkına uyumlandığını belirten Pakmaya Proje Mühendisi Büşra İnanlı konuşmasına şöyle devam etti: “Böylece çalışanlara bağlı değişkenlerle üretim hattında yaşanan duraksamaların önüne geçildi ve üretimin verimliliği artırıldı. Uygulama sürecinde otomasyon mevcut makine parkına uyumlandı. İşbirlikçi robotlara adaptasyonumuz kurulum aşamasında tedarikçi firmamızın Universal Robots sertifikalı sistem entegratörü Tulip Teknoloji’nin destekleriyle başarılı şekilde ilerledi. Tekrarlanan görevlerin daha ergonomik ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan cobot’lar personel esnekliğinin artması ve bağlılığının azalması noktasında bizi özgürleştirdi” şeklinde konuştu.