Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

PCI Express 7, PCI Express 5’ten sekiz kat daha hızlı olacak

Yeni PCI Express 7 standardı 2025'te 512 GB/sn hız ile piyasaya sürülecek. PCI-SIG komitesi, iki nesil daha eski PCIe 5 cihazlarının bile yeni yeni karşımıza gelmesini beklememize rağmen, en son PCI Express 7.0 standardının hayret verici hızlarını açıkladı.

PCI Express 7, PCI Express 5’ten sekiz kat daha hızlı olacak

Yeni PCI Express 7 standardı 2025’te 512 GB/sn hız ile piyasaya sürülecek. PCI-SIG komitesi, iki nesil daha eski PCIe 5 cihazlarının bile yeni yeni karşımıza gelmesini beklememize rağmen, en son PCI Express 7.0 standardının hayret verici hızlarını açıkladı.

2025’te piyasaya sürülecek ve muhtemelen 2027 civarında raflardaki yerini alacak olan PCIe 7, en son PCI Express 5.0 hızlarının 8 katı olan 512 GB/sn’ye kadar bir hız sunacak.

512 GB/sn çift yönlü hızlar, x16 bağlantılarında mevcut olacak, ancak kodlama ek yükü ve başlık verimliliği nedeniyle gerçek dünyada önemli ölçüde azaltılacak. Yine de, yıl sonuna kadar gelmesi beklenen PCI 6.0 standardının iki katı. PCI-SIG (şu anda yıllık geliştiriciler konferansını düzenliyor), her üç yılda bir PCI Express hızlarını ikiye katlama hedefinin önünde olduğunu da söyledi.

Gelecek PCI Express Standartları ve Hızları Neler?

Elbette tüm bu hız, cihaza ve çip üreticilerine bağlıdır. Intel’in Ocak 2022’de piyasaya sürülen 12. nesil Alder Lake yongaları PCIe 5.0’ı destekliyor, ancak AMD’nin PCIe 5.0 destekli Ryzen 7000 Zen 4 masaüstü yongaları bu sonbahara kadar gelmeyecek. Tüketiciler için ilk PCIe 5.0 SSD’ler, 13 GB’a varan okuma hızlarıyla henüz piyasaya yeni yeni çıkıyor. ( Özellikle INTEL’in Avrupa’daki yatırımlarını düşününce bu konuda daha erken bir şeyler görebilir miyiz? onu da merak ediyorum.)

Diğer önemli özellikler arasında gelişmiş güç verimliliği, düşük gecikme süresi ve önceki nesillerle geriye dönük uyumluluk yer alıyor. Bununla birlikte, PCIe 7.0, bu hızlara ulaşmak için ciddi çaba ve yatırım gerektiriyor bu nedenle anakartlar, muhtemelen ekstra bileşenler ve daha kalın PCB’ler olması gerektiğinden daha pahalı olabilir.

Diğer taraftan, x1 PCIe 7.0 hatları bile PCIe 4.0 x16 hızları (32 GB/sn) kadar hızlı olacak, bu nedenle depolama ve diğer cihazlar daha küçük olabilir ve daha az kaynak kullanabilir duruma gelebilir.

Özetle söylemek gerekirse, her biri yalnızca 1 PCIe hattı kullanan dört NVME SSD sürücü yuvasına sahip olabilir ve bunların tümü bir PCIe5 x4 NVMe yuvasından iki kat daha hızlı çalışabilir olacak…

Söylemesi zor gibi ama konu hız kesinlikle…