Sosyal Medya

Otomobil

Pilot Garage: 6 Bin Kilometre Tespiti Ancak Ekspertizle Mümkün!

Ticaret Bakanlığı'nın kısa bir süre önce yaptığı 6 bin kilometre/6 ay sınırlamasına ilişkin açıklamalarla ilgili olarak Pilot Garage dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Pilot Garage: 6 Bin Kilometre Tespiti Ancak Ekspertizle Mümkün!

Ticaret Bakanlığı’nın kısa bir süre önce yaptığı 6 bin kilometre/6 ay sınırlamasına ilişkin açıklamalarla ilgili olarak Pilot Garage dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

İkinci el araç ticaretiyle uğraşan, yetki belgesi olsun ya da olmasın, işletmesi olsun ya da olmasın herkesin satıştan maksimum 3 gün önce aldığı ekspertiz belgesini notere ibraz etmek zorunda olduğunun altını çizen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Satışı yapılan aracın kilometre tespiti ancak ekspertizle mümkündür. Bu sayede ortaya çıkacak suistimallerin önüne geçilebilir.” ifadelerine yer verdi.

Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre

Bir süredir otomotiv sektörünün gündeminde olan sıfır kilometre araçlardaki 6 ay/6 bin kilometre sınırlamasıyla ilgili olarak Pilot Garage bazı açıklamalarda bulundu. Ekspertiz noktalarının öneminin tekrar ortaya çıktığına değinen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, özellikle kilometre konusunda oto ekspertiz belgesinin gerekliliğini vurguladı.

Oto ekspertizler tarafsız ve bağımsız olmalı

 

İkinci el otomobil pazarında yaşanan en büyük problemin “güven” olduğunu kaydeden Emre,

“Pazardaki suistimaller ikinci el ya da sıfır kilometre araç satıcılarından ekspertiz noktalarına kadar birçok alanda yaşanıyor. Satılan otomobil, yetki belgesi olsun olmasın, bir işletme sahibi olmaksızın, ikinci el otomobil alım satım işini bir ticaret amacıyla yapan herkes tarafından ekspertiz çıktısıyla satışa sunulmalı, yürürlüğe giren yeni uygulamada Ticaret Bakanlığı da bu konuya dikkat çekiyor. Maksimum 3 gün öncesine kadar oto ekspertizde yapılan ekspertiz işleminin detaylı dökümü noter ve alıcı ile paylaşılmak zorunda. Burada TSE onaylı, kurumsal, tarafsız ve bağımsız oto ekspertiz şirketlerinin önemine değinmek istiyoruz. Zira bizler bir yerde alıcı ve satıcı arasında bir hakem görevini de üstleniyoruz.” dedi.

Alıcı ve satıcı aralarında anlaşabilir, suistimalin önüne oto ekspertiz belgesi geçer

Aracın satışı esnasında her iki tarafın önceden anlaşabileceğini de söyleyen Emre;

“Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak kilometreyi düşük beyan edebilir, ancak ekspertiz zorunluluğuyla haksız kazancın önüne geçilmiş olacaktır. 300 kilometre yapan bir otomobili alıcı ve satıcı 6500 kilometre olarak notere beyan edebilir. Ancak kurumsal ekspertiz şirketleri gerçek kilometre neyse belgeye onu yazmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğe uymayan oto ekspertiz şirketlerinin de denetlenmesi bir yerde elzem.” açıklamasını yaptı.