Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

Podcaster App, Markalar ve Podcast Raporunu Yayınladı!

Türkiye’nin ilk global podcast uygulaması girişimi Podcaster App, Markalar ve Podcast başlıklı raporu yayınlandı.

Podcaster App, Markalar ve Podcast Raporunu Yayınladı!

Türkiye’nin ilk global podcast uygulaması girişimi Podcaster App, Markalar ve Podcast başlıklı raporu yayınlandı. Rapora göre; 2022 itibariyle dünya genelindeki podcast sayısı 4 milyonu aşarken, pazarlama sektöründe reklam gelirlerinin toplam sesli medya gelirlerinde %36 oranında artış oldu.

Podcast meraklıları için el kitabı niteliğinde olan rapora göre podcast reklamcılığında dünyanın en büyük pazarını ABD oluşturuyor. Sadece Asya Kıtası’nda haftalık podcast dinleyicisi oranı 600 milyonu aşarken, Türkiye’de ise 2021 verilerine göre 650 bin dinleyici bulunuyor. Podcast yayıncılığına platform bazında bakıldığında ise; Spotify’da 3,2 milyon program yer alırken, Apple Podcasts’de 2,4 milyon yayın bulunuyor.

 

Dijital medyada popülerliği her geçen gün artan podcast yayıncılığına kayıtsız kalamayan markalar, pazarlama stratejilerini buna göre düzenliyor ve bu alandaki yatırımlarını artırmaya devam ediyor.  Reklam verenlerin yüzde 71’i bu programlarda değerlendirecekleri olası reklam kampanyalarını değerlendiriyor. ABD’nin en çok rağbet gören uygulamalarından olan Stitcher, 2019’da reklam gelirini 72,5 milyon doların üzerine çıkararak ülkedeki podcast reklam piyasasının yüzde 10’una sahip oldu.

Raporun ilgi çekici araştırmalardan biri de podcast hedef kitlesi ve dinleyicilerin podcast reklamlarına duyduğu güven. YPulse‘nin son yayınladığı eğlence anketine göre podcast dinleyicilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Z Kuşağı’nın yüzde 50’si TV reklamlarını atlarken, aynı dinleyiciler podcast reklamlarına kayıtsız kalamıyor. Spotify Advertising tarafından yapılan araştırmaya göre ise, dinleyicilerin yüzde 41’i podcast dinlerken duyduğu reklamlara daha fazla güveniyor.

Markalar Neden Podcast Dünyasında Yer Almalı?

Discover Pods’un “The Podcast Trends” Raporu’na göre; Podcast dinleyicilerinin yüzde %89,8’i podcast reklamlarını etkili bulurken, yüzde %86,5’i podcastlerdeki reklamları dinlediklerini belirtiyor. Ayrıca yüzde %55,6’sı podcast reklamlarında duydukları markalardan alışveriş yaptıklarını belirtiyor.

SXM Raporu’na göre ise podcast dinleyicilerinin yüzde %56’sı sosyal medyada gördükleri, yüzde %61’i televizyonda gördükleri, yüzde %63’ü radyoda duydukları, yüzde  %71 ise internette çıkan reklamları görmezden geliyor. Ama podcast dinleyicilerinin %77’si podcastlerde dinledikleri reklamlara dikkat ettiklerini belirtiyor.


Türkiye’nin ilk global podcast uygulaması girişimi PodcasterApp’in Kurucusu Rıfat Özcan rapor hakkında şunları söyledi:

“Podcaster App olarak, Ocak 2022 itibari ile her ay podcast özelinde bir rapor yayınlayarak podcast ekosistemi için derleyici bilgilerin olduğu içerikleri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Türkiye’de giderek daha fazla dinleyiciye ulaşan podcast ekosisteminde markaların da yer alması gerekliliğini, dünyadaki örneklerden ve raporldan yola çıkarak markaların neden podcast dünyasında olması gerektiğini bu raporla aktarmaya çalıştık.”

Raporun detaylarına ulaşmak için Podcaster App’in sosyal medya hesaplarına ulaşabilir veya burada yer alan link üzerinden rapora erişebilirsiniz.

PodcasterApp Hakkında:

Pandeminin ilk aylarında ortaya çıkan Podcaster App; 60’tan fazla program, 100’den fazla içerik üreticisi ve 1.500’den fazla podcast bölümünü bünyesinde barındırmaktadır. 10 ülke, 15 farklı şehirden içerik üreticileri aktif şekilde içerik üretmektedir.

Medya ve teknoloji şirketi olarak pazarda konumlanan Podcaster App, podcast alanında içerik üretimi dışında, Türkiye’de organize olmayan podcast mecrasını bir uygulamada global çözümlerle organize etmeyi hedeflemektedir.

Uygulama ile beraber podcast alanındaki dağınıklığı gidererek, podcaste ulasilabilirliği artırmak birinci hedefimizdir. Ayrıca derinlemesine podcast seçkileri yapılarak insanlara hangi konuda ne dinleyecekleri konusunda “temel içgörü” sağlamak amacamaktadır. Uygulama ile ulaşılmak istenen bir diğer önemli hedef ise bireysel ve kurumsal yayıncılara gelir sağlamak.

Uygulama için yoğun çalışmalar yürüten Podcaster App Ekibi, podcasti Türkiye’de daha erişilebilir ve keşfedilebilir bir noktaya getirmesini amaçladığı uygulamayı önümüzdeki günlerde pazarla buluşturmayı heyecanla beklemektedir.