TeknoTalk

Snapdragon XR1, Qualcomm Özel Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Çipini Duyurdu

Qualcomm, AR ve VR kulaklıklarına güç sağlamak için bir çip oluşturdu

Snapdragon XR1, AR ve VR kulaklıklarına güç verecek ve Onlar için özel olarak tasarlanmış bir yonga seti.

Vive, Vuzix ve Meta gibi şirketler zaten Snapdragon XR1 kullanacak yeni cihazlar üzerinde çalışıyor.

Qualcomm’un Snapdragon yongaları, akıllı telefonlardan ve dizüstü bilgisayarlardan VR kulaklıklara kadar çeşitli cihazlarda kullanılıyor; ancak şirket özellikle artırılmış gerçeklik cihazları için özel tasarlanmış mobil işlemcilerle üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Qualcomm, ilk “özel Genişletilmiş Gerçeklik (XR) platformu olan Snapdragon XR1’i piyasaya sürdü bile.

XR1, yüksek kaliteli görsel ve işitsel oynatmanın yanı sıra 3-DoF ve 6-DoF interaktif kontrolleri sağlayarak ana akım cihazları üzerinde daha iyi deneyimler sunmayı amaçlıyor. Qualcomm ayrıca, Meta, Vive, Vuzix ve Pico gibi şirketlerin halihazırda XR1 çipini kullanan cihazlar üzerinde çalıştığını; XR1 kullanan ürünlerin her bir ortağın durumuna  bağlı olarak bu yılın sonlarına doğru görülebileceğini söylüyor.

Snapdragon XR1 Özellikleri Neler?

XR1, saniyede 60 kareye kadar 4K videoyu, 3D bindirmeleri, çift ekranları ve popüler grafik API’lerini OpenGL, OpenCL ve Vulkan’ı destekleyecek. Çipsetin Spectra görüntü sinyali işlemcisiyle, daha net görüntü kalitesi için gürültüyü de azaltacağı da belirtiliyor. Ayrıca XR1, “Her zaman açık, her zaman dinleme” desteğinin yanı sıra, yüksek kaliteli ses sağlamak için Qualcomm’un 3D Audio Suite, Aqstic ve aptX gibi ses teknolojilerini kullanıyor.

Özellikle seslerin belirli bir noktadan gelip daha gerçekçi bir deneyim oluşturması gerektiği izlenimini vermek için Başa İlişkili Aktarım İşlevleri –Head Related Transfer Functions olarak bilinen bir sisteme de sahip olacak.

 

Kullanıcıların zenginleştirilmiş veya sanal dünyaları ile etkileşim kurmasını kolaylaştırmak için, XR1 ayrıca kafa ve kontrolör izleme için 3-DoF ve 6-DoF’u desteklerken; üretici hangi dereceyi (üç veya altı) kullanılacağına kendisi karar verebilir.

Qualcomm’un yeni high-end Snapdragon 800 serisi ürünleri gibi, XR1 de daha verimli performans için çeşitli farklı çekirdeklere görev atayacak şekilde heterojen bilgisayar kullanır. ARM tabanlı bir CPU, bir GPU, bir vektör işlemci ve bir AI motoru var. Bu son bileşen, nesne tanıma ve poz tahmini gibi cihaz üzerindeki AI işlevlerini optimize etmeye yardımcı olacak.

XR1 platformu, üreticilerin bu özelliklerden bazılarının yanı sıra Bluetooth ve WiFi özelliklerinin uygulanmasını kolaylaştırmak için bir SDK ile birlikte geliyor.

AR ve VR teknolojileri yavaş yavaş ama emin adımlarla ilerlemeye devam ederken, özel bir işlemci XR / MR‘ın ana akım kabulüne doğru ilerleyişini hızlandıracak zamanında ve memnuniyet verici bir gelişme olarak kabul edilebilir.

 

Exit mobile version