Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Red Hat ve Samsung, vRAN işbirliğini genişlettiğini duyurdu!

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, gelişmiş entegrasyon ve otomasyon imkanlarına sahip sanallaştırılmış radyo erişim ağı (vRAN) çözümü sunmak için Samsung ile mevcut iş birliğinin kapsamını genişlettiğini duyurdu.

Red Hat ve Samsung, Yeni 5G Radyo Erişim Ağı (RAN) Çözümü için Birlikte Çalışıyor

Gelişmiş entegrasyon ve otomasyon imkanlarına sahip yeni vRAN hizmeti, yeni nesil gelişmiş 5G hizmetlerinin, uygulamalarının ve çözümlerinin sunulmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanıyor.

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, gelişmiş entegrasyon ve otomasyon imkanlarına sahip sanallaştırılmış radyo erişim ağı (vRAN) çözümü sunmak için Samsung ile mevcut iş birliğinin kapsamını genişlettiğini duyurdu. Bu teknoloji, artırılmış esneklik ve operasyonel verimlilik ile 5G’nin ihtiyaçlarını giderirken hizmet sağlayıcılarının ağlarını her ölçekte daha iyi yönetebilmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlanıyor. Red Hat’in Samsung’un önemli platform iş ortakları arasında yer almasıyla hizmet sağlayıcıları, yatırımlarını daha kısa sürede geri alabilmek (ROI) için bu çözümü kullanabilecek. Bu sırada on binlerce alanda gerçekleştirilecek daha tutarlı ve düzenlemelerle uyumlu hizmete alımlarda ve operasyonlarda oluşabilecek üretim risklerini de azaltabilecek. Kullanıcılar daha sonra özel 5Gçok erişimli sınır bilişim (MEC), 5G çekirdek ağı gibi teknolojileri temel alan inovasyonlar yapabilmek için platformu kullanabilecek.

Günümüzün bulut merkezli dünyasında hizmet sağlayıcıları rekabette avantaj kazanmayı, gelirlerini artırmayı ve müşterilerin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi hedeflerken açık kaynak yazılımları da 5G RAN’a güç veriyor. Bölünmüş RAN bileşenleri, tutarlı bir bulut altyapısı gerektiren çevik bilişim özelliklerinden güç alıyor. Hizmet sağlayıcılarının da cep telefonu kullanan bireylerden kurumsal operasyonlarında rol alan büyük telekomünikasyon şirketine kadar son kullanıcıların tamamını desteklemek için her RAN bileşeninin birlikte çalıştığını doğrulaması gerekiyor.

Samsung ve Red Hat, uçtan uca bir vRAN çözümünün ağ işlevselliğini, birlikte çalışabilirliğini ve performansını doğrulaması gereken hizmet sağlayıcılarının sürekli ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için birlikte çalışıyor. İki şirketin çözümü, kullanıcılara aşağıdaki imkanları sunacak şekilde tasarlanıyor:

  • Gelişmiş otomasyon ve entegrasyon imkanlarıyla karmaşıklığın azalmasını ve operasyonel ve hizmete alım risklerinin azalmasına yardımcı olan uçtan uca sanallaştırılmış bir çözüm,
  • Adminlerin güncellemeleri uzaktan uygulayabilmesini sağlayan, değişen ihtiyaçlara hızlıca uyum sağlayabilen, uzun süre kullanılabilen ve esnek ağ.

Bu çözüm, sektörün öncü kurumsal Kubernetes platformu Red Hat OpenShiftRed Hat Enterprise LinuxRed Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes ve Red Hat Ansible Automation Platform gibi Red Hat’in çeşitli açık hibrit bulut teknolojisi üzerine kurulacak.

Samsung ile kapsamı genişletilen iş birliği, Red Hat’in müşterilerine çevik iş ortağı ekosistemiyle giderilebilecek güçlüklerin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Red Hat’in bu ekosistemi, mimarinin her düzeyinde seçenek sunan çözümler ve hizmetler sağlayan şirketlerden oluşuyor. Bu da hizmet sağlayıcılarının hibrit veya çoklu bulut stratejilerini herhangi bir bulut ortamında geliştirme ve çalıştırma esnekliği ile birlikte altyapılarını artan stratejik, kurumsal veya teknolojik ihtiyaçlarına göre uyarlama imkanından güç alarak uygulamasına destek oluyor.

Hizmet sağlayıcılar gelişmeye devam ettikçe inovasyonla birlikte sürdürülebilirliği de değerlendiriyor. Red Hat’in sponsorluğuyla gerçekleştirilen bir sürdürülebilirlik araştırmasına göre hizmet sağlayıcılarının toplam güç tüketiminin yüzde 75’i RAN için gerçekleştiriliyor ve bu da hizmet sağlayıcılarının enerji tüketimini iyileştirmeye ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor. Red Hat OpenShift ile hizmet sağlayıcıları nod, küme, sistem seviyesi ve alan (domain) seviyesi gibi farklı pek çok alanda enerji tüketimini iyileştirebilecek. Mesela hizmet sağlayıcısının ağında kullanılmayan bir bileşenin devre dışı bırakılması, güç tüketiminde önemli bir iyileştirme sağlayacak.

Red Hat ve Samsung’un bu vRAN çözümü, 2023’ün ikinci yarısında bir müşterinin kavram kanıtlaması (Proof-of-Concept) olarak erişilebilir olacak.

Red Hat Telekom, Medya, Eğlence ve Sınır Bilişim Ekosistem Başkan Yardımcısı Honoré LaBourdette, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Tüm sektörler 5G dönüşümünde yolunu çizerken tek bir sağlayıcının RAN teknolojisi için gerekenleri tek başına sağlayamayacağını gördük. Küresel vRAN pazarının bir öncüsü olan Samsung ile iş birliğimizi genişleterek hizmet sağlayıcılarına radyo ağlarının tamamının ihtiyaç duyduğu ölçeklenme ve verimlilik imkanlarını sunabiliyoruz.”

Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Sistem Yazılımı Ar-Ge, Ağ İş Birimi Başkanı Kicheol Lee ise şunları söylüyor: “Red Hat’in sektör lideri açık kaynak teknoloji portföyünden faydalanarak operatörlerin ve hizmet sağlayıcılarının yeni vRAN inovasyonlarını gerçeğe dönüştürmesine yardımcı oluyoruz. Küresel operatörlerin 5G RAN hizmete alımları için gereken tutarlılığı, esnekliği ve ölçeklenebilirliği sağlamak için Red Hat ile devam eden iş birliğimizden ötürü mutluluk duyuyoruz.”